Timp Liber

Instrumentiștii Orchestrei Unirea, pe urmele marelui George Enescu

Silvia Vrînceanu
28 ian 2018 1677 vizualizări

Concertul dedicat Unirii debutează cu o compoziție Enescu, la un secol de când marele compozitor și violonist a concertat în orașul Focșani

Orchestra de Cameră UNIREA deschide seria concertelor aniversare dedicată Centenarului Marii Uniri, prin concertul de luni 29 ianuarie, ora 19.00, de la Sala Mare a Ateneului Popular. 

“O misiune asumata cu mare placere, mai ales pentru ca este singurul ansamblu simfonic numit UNIREA. De aceasta data concertul va cuprinde doar lucrari ale unor importanti compozitori romani de muzica clasica. Astfel, prima parte va debuta cu lucrarea Intermezzi pentru instrumente de coarde, op. 12, scrisa de George Enescu in anul 1903, apoi Concertul pentru oboi si orchestra de coarde, lucrare ce apartine lui Sigismund Toduta, eminent compozitor si muzicolog, de la a carei nastere se implinesc 110 ani. In partea a doua a programului vor fi interpretate alte doua lucrari: cunoscuta si populara Suita de dansuri romanesti, ce apartine lui Bela Bartok si Concertul pentru orchestra de coarde, din creatia lui Paul Constantinescu, lucrare puternic ancorata in melodica folclorului romanesc”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Valentin Gheorghiță, directorul Ateneului Popular Maior Gh. Pastia, care este și managerul orchestrei.

Solistul concertului este oboistul Valentin Ghita, iar conducerea muzicala apartine, ca de obicei, dirijorului german Vincent Gruger. Bilete la Agentia Ateneului Popular la pretul de 30 lei si 20 lei –redus.

George Enescu, aclamat la Focșani

Mai puțini melomani știu, poate, că marele compozitor George Enescu a cântat la Focşani de mai multe ori, prima dată în 1915, când, după cum consemnează documentele, s-a solicitat sala Teatrului Maior Gh. Pastia pentru  ca marele nostru violonist şi compositor să susţină două concerte, la cererea insistentă a publicului. La fel s-a întâmplat şi în 1919, când, pe 2 şi 3 aprilie, i s-a reţinut aceeaşi sală a pentru alte două concerte. Nu s-a oprit aici şi, în vara lui 1919, George Enescu solicită din nou închirierea sălii Teatrului, în vederea susţinerii a două noi concerte. În 1921, administratorul concertelor Enescu, A. H. Cohen, a cerut din nou sala Teatrului, pentru încă două concerte ale maestrului.

După opt concerte într-o perioadă de 6 ani, se putea crede că focşănenii erau mai mult decât satisfăcuţi de prestaţiile virtuosului muzician, dar nici pe departe de aşa ceva. După o pauză cam lungă, ce-i drept, de 9 ani, de la ultima vizită, în 1930, George Enescu susţine, se pare, ultimul concert al său la Focşani, în sala Teatrului Maior Gh. Pastia, fiind scutit de taxa pentru sală de către primarul oraşului, după cum a dezvăluit cercetătorul Florin Dîrdală de la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale. Motivul era criza financiară în care se zbătea orașul. Interesant este că, de multe ori, onorariul perceput de Enescu era dăruit celor aflaţi în nevoie, săraci şi oropsiţi, după cum arată documentele.

În acest context, merită precizat că muzicienii Orchestrei Unirea, care vor concerta luni seara, sunt invitați de voluntarii Clubului de jurnalism și implicare civică Tineret în (re)acțiune la un tur cultural prin Focșani pentru a afla istorii inedite despre oraș și istoria lui culturală și, desigur, muzicală. Evenimentul va avea loc în cadrul proiectului “Focșaniul meloman”, demarat acum doi ani, care încearcă apropierea muzicienilor de oraș, dar și a focșănenilor de Orchestra Unirea și muzica ei. (Silvia Vrînceanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.