Educație

(Update) Ultima oră:Șeful Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Dorin Cristea demis vineri seara prin fax, de Ministerul învățământului

Ziarul de Vrancea
20 aug 2017 10468 vizualizări

Alți 12 șefi de inspectorate școlare au fost demiși de ministrul educatiei, Liviu Pop în afara lui Dorin Cristea 

Șefii inspectoratelor școlare din 13 județe - Caraș-Severin, Ialomitț, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanța, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinți și Călărași - au fost revocați vineri din funcție de ministrul educației, Liviu Pop. Din informațiile transmise de Hotnews.ro, ordinele de revocare au fost trimise pe adresa inspectoratelor județene vineri seara, prin fax, și urmează să intre în vigoare peste 15 zile, conform legii.Reamintim că ministrul învățământului Liviu Pop a făcut o vizită în Vrancea săptămâna trecută prilej cu care a ieșit public cu o declarație șocantă afirmând  “Anormal din punctul meu de vedere este că Inspectoratul Şcolar Vrancea funcţionează cu un singur inspector şcolar general. Am înţeles că sunt câteva CV-uri depuse de primari pe la minister, iar astăzi-mâine o să punem cu delegaţie până la 31 august 2017, aşa cum spune legea, un coleg de-al nostru care să ajute inspectoratul, mai ales că luna august este plină de încărcătură”. Liviu Pop și-a continuat seria surprizelor în Vrancea cu numirea prin detașare in interesul învățământului în funcția de inspector general adjunct al IȘJ Vrancea  a lui Aurel Șelaru până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de 31 august 2017.Aurel Șelaru este profesor de sport, vicepreşedinte al Sindicatului Liber din Învăţământ-Filiala Vrancea și jurnalist colaborator la Monitorul de Vrancea.

La data transmiterii acestei știri, sâmbătă după amiază, inspectorul general Dorin Cristea a declarat că nu știe de ordinul de revocare din funcție și nu cunoaște ce motive ar fi avut ministrul Pop să-l semneze:„Am aflat despre această decizie neoficial. Vineri la încheierea programului nu sosise nici o adresă de acest fel la Inspectorat, nici pe fax și nici printr-un alt canal de comunicare, așa că nu vă pot spune care sunt motivele. Ce pot spune este că nu s-a făcut nici un control iar domnul ministru nu mi-a reproșat nimic la vizita pe care a făcut-o în județ“.

Dorin Cristea nu a dorit să comenteze speculațiile despre posibilele motive politice care ar fi stat la baza deciziei ministrului Liviu Pop. Spre deosebire de alți colegi de-ai săi din țară, aflați în aceiași situație, care au declarat că este vorba de schimbări cu caracter politic, el s-a abținut.„Nu am ce să comentez pe această temă. Este decizia ministrului și nu am cunoștință ce a stat la baza ei“, a precizat Dorin Cristea.

Dorin Cristea a fost numit la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea în vara trecută, după ce a câștigat concursul organizat de Ministerul Educaţiei obţinând un punctaj mai mare decât alți candidați. El este profesor de istorie şi între 2006 şi 2013 a ocupat poziția de inspector școlar pentru specialitatea istorie.

 Dorin Cristea  ocupă scaunul de Inspector Şcolar General în IȘJ   Vrancea din data de 12 august 2016.Atunci Dorin Cristea a fost declarat câștigător al concursului pentru ocuparea postului de Inspector Şcolar General la IȘJ   Vrancea desfăşurat   la sediul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.Până la acea dată interimatul la șefia IȘJ   Vrancea a fost asigurat de același  profes Dorin Cristea.

Actualizare articol 19.08.2017-ora 20,30:

Amănunte suplimentare noi, privind  demiterea prin fax vineri seara a celor 13 șefi de Inspectorate Școlare  Județene din țară au apărut într-un  articol publicat pe  mediafax.ro.

Astfel ordinul de revocare din funcții a celor 13 șefi de IȘJ-uri a fost semnat în locul ministrului Liviu Pop de Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Iată declarația acestuia în legătură cu subiectul în discuție dată pentru mediafax.ro:

"Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din Bucureşti vineri după-amiază şi, fiind singurul cu delegare de atribuţii pe semnătură, am semnat. A fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de managemnt şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate. Diferă de la un caz la altul, sunt probleme diferite şi s-a luat decizia ca ei să fie eliberaţi din funcţii. În contractul de management scrie că trebuie să fie notificaţi cu două săptămâni înainte. E adevărat că ei au o evaluare anuală, dar asta nu împiedică ministerul să îi evaluaeze de câte ori consideră că este necesar. Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta. Echipa s-a dus să se uite pe contractul de management să vadă ce trebuia făcut şi ce nu s-a făcut. Ei nu trebuie să fie inştiinţaţi. Este o evaluare continuă" 

Citiți întreg articolul  de pe mediafax.ro mai jos:

13 inspectori şcolari, revocaţi din funcţie, prin fax, de Ministerul Educaţiei. Unii dintre ei spun că vor da în judecată instituţia/ Şef demis: Sau eu sunt depăşit, sau domnul ministru e depăşit de situaţie

 

Funcțiile de conducere din ISJ Vrancea au fost scoase la concurs. Dorin Cristea va acționa în instanță Ministerul Educatiei

MENCS a scos la concurs functiile de conducere din ISJ Vrancea. Cei care doresc sa ocupe una dintre ele trebuie să trimită CV-urile la minister până pe 23 august. Dorin Cristea se alătură celor 12 inspectori generali din țară demiși prin fax vineri seara.

Seful demis al ISJ Vrancea, profesorul Dorin Cristea, a anuntat ca va actiona in instanta Ministerul Educatiei. Cristea a declarat, pentru Ziarul de Vrancea, ca motivele imputate de minister sunt hilare si neadevarate. “Se reproseaza faptul ca nu a fost trimis la minister un raport privind starea invatamantului vrancean, dar de fapt acest raport a fost transmis la inceputul anului scolar, că nu mi-am afişat declaraţia de avere, dar aceasta se afla pe site-ul ISJ, că nu am răspuns la o adresă a Instituţiei Prefectului cu data 28 august 2017, dar data este gresita pentru ca ar trebui sa dau raspuns peste 10 zile, privind situatiile unitatilor de invatamant fara autorizatie de functionare. De asemenea, se mai reproseaza faptul ca sunt deficiențe cu autoritatile locale referitoare la programul lapte si corn. Dar nu noi incheiem aceste contracte, ci Consiliul Judetean Vrancea. Noi punem numai avizele in urma contractelor incheiate. ISJ a centralizat aceste situatii in ultimii ani”, ne-a declarat profesorul Dorin Cristea. Acesta a mai precizat ca nu intelege ordinul de demitere atât timp cât ministrul Liviu Pop nu i-a reproșat nimic în cadrul vizitei de lucru pe care a avut-o de curând la Vrancea. ”Nu inteleg acest ordin pentru ca ministrul a spus ca nu este nicio problema la Vrancea. Mai mult decât atât, nu a fost niciun control tematic in ultimul an in Vrancea, nu s-a facut nici o evaluare la fata locului la ISJ, iar fisele de evaluare ale inspectorilor generali urmeaza acum sa le depunem la minister. Chiar nu intelegem noi, cei 13 inspectori generali, care au fost documentele care au stat la baza acestei decizii. Ma supun acestui ordin, dar ma voi adresa justitiei”, ne-a mai declarat Dorin Cristea. Inspectorul general şcolar al IŞJ Vrancea a fost demis din funcţie vineri seara, la ora 22.00, prin fax, impreuna cu alti 12 inspectori din tara. Functiile de conducere din cadrul ISJ Vrancea au fost scoase la concurs de minister, fiind vorba atat de functia de inspector scolar general cat si cea de inspector scolar general adjunct ocupata in prezent de Aurel Selaru. Cadrele didactice dornice sa asceada intr-una din aceste functii trebuie sa indeplineasca “cumulativ următoarele condiții: sunt titulare în învățământ, au absolvit cu diplomă de licență studii universitare, au gradul didactic I sau titlul științific de doctor, sunt membre ale corpului  național de experți în management educațional. Persoanele interesate vor transmite la Cabinet Ministru, prin fax la nr. 021/312.47.19 şi/sau prin e-mail la cabinet@edu.gov.ro, până la data de 23 august 2017, ora 14.00 (conform anexei nr. 19 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic, aprobată prin OMENCS nr. 5739/2016): Curriculum vitae din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 260 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare; Scrisoare de intenţie, ” potrivit unui comunicat al Ministerului Educației Naționale. (M.V.)

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
tudorgab, acum 2444 zile, 2 ore, 52 minute, 17 secunde
URÂT!!! Este cuvântul ce caracterizeaza invatamantul (cel putin) vrancean. Cine ramane inspector general??? Aurel Selaru??? cel pe care il cunoastem de pe holurile inspectoratului de pe vremea cand citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.