Educație

Foto | În pandemie, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” din Focşani vine acasă la tine

Janine VADISLAV
20 sep 2020 3993 vizualizări

În plină pandemie, Biblioteca Judeţeană. „Duiliu Zamfiescu” din Focşani a fost nevoită să găsească o soluţie rapidă, pentru ca utilizatorii să aibă acces la carte ca în vremurile bune. În luna aprilie, a luat fiinţă sistemul de curierat prin care cărţile de care aveau cititorii nevoie au ajuns în timp util la elevii şi la persoanele care în această perioadă se pot infecta uşor. De atunci se lucrează la foc continuu, comenzile sunt primite în cursul dimineţii, pachetele pregătite, după care sunt duse celor care le aşteaptă cu nerăbdare.

Sună telefonul: „Biblioteca Judeţeană, bună ziua... Da, sigur că da, încă livrăm cărţi la domiciliu pentru cititorii noştri. (...) Da, două secunde vă rog, să notez...”

Aşa începe o zi de lucru la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani.

Este de ajuns un mail, sau un apel telefonic, comanda cu cărţile de care are nevoie fiecare abonat şi cărţile, în cel mai scurt timp ajung la solicitant, fără ca acesta să se expună infectării sau să-i infecteze pe bibliotecari, cum e în cazul persoanelor asimptomatice. De această facilitate beneficiază şi abonaţii sănătoşi, care pot folosi timpul pentru deplasare într-un alt mod - citind, de exemplu. Ideea a fost a managerului care a realizat că în plină pandemie, cititorii nu mai trec pe la bibliotecă. 

„Am fost dezamăgită când am văzut că nu mai trece nimeni pe la Bibliotecă... M-am gândit, ce am putea face să venim în sprijinul abonaţilor noştri, cum să-i ajutăm...? Cea mai bună soluţie era şi cea la îndemână, un serviciu de curierat care să ducă la abonat cărţile dorite în cel mai scurt timp. Vreau să vă spun că am fost plăcut surprinsă când am constatat că acest proiect al meu, de suflet, a prins atât de bine în comunitatea vrânceană a iubitorilor de literatură şi nu numai.  Avem mult de lucru, zilnic, dar este o mare satisfacţie când ştii că eşti util prin ceea ce faci, că aduci bucurie”, spune doamna Oana Raluca Boian, managerul Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani.

Secţia pentru Copii şi Tineret, şi nu numai a fost pur şi simplu asaltată de comenzi, iar bibliotecarii n-au plecat acasă până când ultimul pachet n-a ajuns la cititor.

„ Avem toate mijloacele la îndemână..., avem în primul rând bunăvoinţă. Părinţii sună şi fac comenzile. Am aici  (ne arată doamna Cristina o comandă), cererea unei cititoare care are 10 ani. Este înscrisă de 2 ani, dar în această perioadă a citit deja aproape 200 cărţi. O cheamă Alexandra. De data aceasta are nevoie de cărţi din programa şcolară: Vrăjitorul din Oz, Din lumea celor care nu cuvântă, de Emil Gîrleanu şi Prinţ şi cerşetor”...

- În cât timp vor ajunge la fetiţă? întreb. 

„De regulă, în aceeaşi zi. În acest caz, astăzi!, spune doamna Cristina Olaru, şefa Secţiei pentru Copii şi Tineret.

După ce pregătesc pachetele cu cărţi, bibliotecarii pleacă pe traseu. Prima oprire este la  Carmen, o tânără poetă pentru care lectura este la fel de importantă ca şi scrisul unei poezii.

„Bună ziua, bună ziua, spune Carmen din uşa larg deschisă.  Mulţumesc din suflet pentru promptitudine... 

- Ce citiţi de obicei? întreb.

„Ce citesc? De obicei, şi proză şi poezie, spune Carmen, nu ştiu ce m-aş fi făcut fără acest ajutor din partea Bibliotecii.

Următorul solicitant n-a mai avut răbdare şi a ieşit în întâmpinare. Pentru Răzvan, cartea este cel mai bun prieten. El spune că ideea de a primi cărţi la domiciliu este excelentă.

- Citiţi mult? întreb.

„Da, îmi place....”

- Ce preferaţi de obicei? 

„Beletristică.”

La o altă adresă, în alt colţ al oraşului, bibliotecarii sunt  aşteptaţi de un profesor de geografie.

- Vă este mai uşor aşa, să primiţi cărţile acasă?

„Da, e mai comod pentru toata lumea. Am comandat o carte Simion Mehedinţi şi un album cu fotografii din Primul Război Mondial... Mulţumesc Bibliotecii că ne ajută în vreme de coronavirus...”, mai spune domnul prof. Răzvan Secrieru.

Proiectul susţinut de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, este un succes, de aceea bibliotecarii promit că îl vor continua chiar şi după ce pantemia va trece.( Janine VADISLAV )






 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.