Educație

Emoţionantă redeschidere a Colecţiei “Radu Gegea”

Valentin Muscă
23 sep 2012 1999 vizualizări
Nepoata din Elveţia a fostului învăţător a aflat de eveniment din ediţia online a Ziarului de Vrancea

Redeschiderea Colecţiei Muzeala de la Vulcăneasa şi acordarea numelui Radu Gegea a fost un moment plin de emoţie pentru cei prezenţi. Pe de o parte, amintirile celor care l-au cunoscut, iar pe de altă parte exemplul unui învăţător care a lăsat toată agoniseala sa şcolii şi comunei Mera au făcut ca exemplul acestui dascăl să fie cu atât mai important şi actual ca niciodată. Dacă mai spunem că la eveniment a sosit par avion şi nepoata din Elveţia, care a aflat de eveniment din ediţia online a Ziarului de Vrancea, avem un tablou cu frumuseţea unei manisfestări de suflet, la care au participat doar cei pentru care valorile mai înseamnă ceva. Despre Radu Gegea şi munca sisifică pentru eternizarea tradiţiilor vrâncene au vorbit profesorii Florin Micu, Viorel Caţan, Ştefan Neagu şi David Toma, cel din urmă fiind cel care a scăpat această Colecţie din tranziţia care a distrus multe din colecţiile populare după 1989. «Am reuşit cu sprijinul dlui director Toma şi a dlui primar Sticlaru să redeschidem această colecţie. Greul de acum începe pentru că imobilul are nevoie de reparaţii, însă faptul că s-a reuşit redeschiderea sa este semnalul de care avem nevoie şi modelul de urmat pentru celelalte localităţi unde există colecţii care nu sunt încă deschise. Din acest moment există şi un custode al Colecţiei, cu titlu voluntar, în persoana dnei profesoare Ionelia Enache, astfel încât putem spune că Mera are de astăzi două puncte turistice importante : Mănăstirea Cantemireştilor şi Colecţia de la Vulcăneasa», a spus Florin Micu, directorul Direcţiei de Cultură Vrancea, iniţiatorul acestui demers. Dacă fiicele învăţătorului Radu Gegea nu au putut participa din motive obiective, au fost prezenţi nepoţii învăţătorului, Andreea Nar şi Mihnea Costin, profund emoţionaţi de amintirile copilăriei când se jucau prin curtea şcolii alături de bunicul lor. La eveniment a participat şi primarul Ion Sticlaru care a mai promis că acest obiectiv cultural va fi înscris în Strategia de promovare a localităţii, iar locuinţa în care a trăit ultimii ani învăţătorul Radu Gegea va fi amenajată. De la eveniment nu au lipsit nici cei mici, care au participat şi în zilele din ajunul inaugurării la curăţarea şi aranjarea obiectelor din colecţie. Marii absenţi ai evenimentului au fost din păcate preoţii şi învăţătorii, ceea ce explică schimbarea de paradigmă produsă în România ultimelor decenii, unde profesiile de dascăl şi învăţător şi-au pierdut statutul vocaţional. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.