Foto | Mânuţele noastre salvează planeta. Şcoala Gimnazială „Emil Atanasiu” Garoafa în „Săptămâna verde”
Şcoala Gimnazială „Emil Atanasiu” Garoafa – atât instituţia primară cu personalitate juridică, precum şi unităţile arondate – s-a aflat în „Săptămâna verde”, preşcolari, elevi şi profesori fiind implicaţi în derularea unor ceremonii dedicate cu timp şi fără timp necesarului angajament ecologic.
În Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde” aprobat prin Ordinul de ministru nr. 3629/02.02.2023 şi care invită întreaga suflare preuniversitară (şi nu numai) la cultivarea binelui şi a frumosului public, în acest caz vizată fiind biodiversitatea – „grădina cea din Eden” zugrăvită sublim în Geneza 2, 4-15; de neuitat faptul că fiinţa umană a primit în dar de la divinitate Opera, „pământul şi toată oştirea lui”, cu responsabilitatea fără rest de a o lucra şi de a o păzi. În cursul acestei săptămâni verzi, toţi cei implicaţi în buna desfăşurare a activităţilor ecologiste axate pe preţuire şi conştientizare au avut în vedere, potrivit Metodologiei şi a planificării întocmite în prealabil, investigarea realităţii, înţelegerea procesului real de dezechilibru climatic, utilizarea responsabilă a resurselor, reducerea risipei alimentare, invitaţia la un consum responsabil, convertirea din excepţie întru normă a reciclării, înfruntarea educată a fenomenelor meteo extreme, adoptarea unei conduite eco friendly.
Preşcolari, elevi, cadre didactice au celebrat Ziua Pământului luni, 22 aprilie 2024 prin vizionarea de filme documentare atât despre provocările şi ameninţările de mediu cu care se confruntă în actualitate Edenul, cât şi despre factorii ce pot ajuta la dezirabila instaurare a unui viitor mai bun. Dând curs îndemnului NASA ca fiecare cetăţean responsabil să adoptecâte o părticică din planetă, elevii au fost invitaţi să adopte – fie în grădiniţa de flori a şcolii/grădiniţei, fie în parc sau în pădure – câte un colţişor de pământ, câte o floare, câte un copăcel, cu angajamentul ferm că fiecare mic cetăţean se va dedica, în măsura posibilului, lucării şi ocrotirii.
Dat fiind timpul ploios, de data aceasta nu s-a realizat proiectul de ecologizare a malurilor râurilor Putna şi Siret (faptă devenită o tradiţie a şcolii noastre), aşa că sărbătoarea colectării deşeurilor pentru restaurarea frumuseţii originare s-a convertit într-o reîmprietenire cu mediul printr-o drumeţie de-a lungul şi de-a latul Pădurii Negre, rezervaţie naturală – forestieră, dar şi cu interes ornitologic - situată în Lunca Siretului Inferior, areal aflat sub protecţie specială. Şi întrucât buna manageriere a Edenului nu presupune doar focusarea asupra „florei sălbatice regenerabile” (citat de pe site-ul prietenilor noştri de la Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice; de neuitat expediţia elevilor noştri organizată într-o zi de ACDB dincolo de Siret, în jud. Galaţi, la Balta Talabasca şi la pădurea şi dunele de nisip de la Hanu Conachi!), ci şi asupra faunei.
Astfel, la iniţiativa doamnei prof. Viana Vlaicu, patru inspectori de la Poliţia Animalelor au desfăşurat o şedinţă de informare şi conştientizare despre cauza - de prea multe ori tratată cu neglijenţă - a animalelor, atât sălbatice, cât şi domestice, dar cu aplicaţie preoponderent asupra animăluţelor zise îndeobşte „de companie”, de la câini şi pisici până la canari, porumbei, porcuşori de Guineea şi peşti; meeting-ul de informare şi conştientizare şi-a atins obiectivul, considerăm noi, copiii fiind nu doar lămuriţi asupra aspectelor de căpătâi ale legislaţiei privind drepturile animelelor, respectiv obligaţiile deţinătorilor de vietăţi nevinovate (cu accent pe importanţa tratamentului nedisciminatoriu şi iubitor, precum şi a sterilizării ca prim factor de prevenire a abandonului pe domeniul public), ci şi iniţiaţi cât de cât întru elementele de bază ale psihologiei animaliere, învăţare, inteligenţă, emoţii, nevoi. Sub coordonarea celor mai inimoşi profesori, elevii noştri au călătorit în aceste zile ca excursionişti în zona metropolitană Galaţi (vizitând Grădina Botanică şi Grădina Zoologică, Dunărea, noul Pod de la Brăila) şi în jud. Neamţ (la Activ Parc – Negreşti, Durău Park, Muntele Ceahlău, lacul Izvorul Muntelui, cascada Duruitoarea, practic pe urmele intrate pitoresc în literatura română ale lui Alecsandri, Hogaş, Al. Vlahuţă şi Sadoveanu), respectiv ca pelerni la Mănăstirea Durău, ctitorie a monahiei Mariana, fiică a domnitorului Vasile Lupu. Cuvântul pelerin evocă, bineînţeles, atmosfera prepascală în care ne situăm, faptul fiind celebrat ca atare şi de preşcolarii şi elevii noştri care, fie ca efect al creşterii în duh promovate la ora de Religie, fie îndrumaţi de cei mai dedicaţi reprezentaţi ai corpului profesoral, au îmbinat utilul eco friendly cu plăcutul, efectuând activităţi precum: încondeierea ouălor prin tehnica şerveţelului, felicitări de Paşti în colaj, desene tematice ş.a. Elevii Şcolii Gimnaziale „Petrache Blîndu”, unitate subordonată instituţiei noastre, au participat firesc la Sf. Liturghie de Sf. Mare Mucenic Gheorghe şi la o cateheză realizată de pr. paroh Marin Radu de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Ciuşlea, cei mici fiind împărtăşiţi cu Sf. Taine.
Joi, în ultima zi a programului - dat fiind faptul că vineri se desfăşoară Cercul pedagogic - multiplele activităţi derulate de toată suflarea, din care n-am evocat decât o mică parte (de notat negreşit brainstorming-ul generat de vizionarea unor documentare despre natura neîmblânzită a Carpaţilor şi a Deltei Dunării), s-au încheiat printr-o Paradă a Costumelor Eco, fiind vorba despre ţinute create chiar de preşcolarii şi elevii noştri din materiale reciclabile, sursa de inspiraţie fiind fie personajele din basme şi din folclorul copiilor, fie din celebrele filme de animaţie îndrăgite azi de tinerii de pe toate meridianele. Sârguinţa copiilor de a-şi exprima cu infinită candoare angajamentul întru realizarea unui mâine mai bun, mai curat a fost răsplătită de comunitatea locală, fiecare elev primind daruri din partea Primăriei şi a Consiliului Local Garoafa - faptă nobilă ce merită felicitată şi, bineînţeles, încurajată spre a fi săvârşită cât mai des.
Informații și fotografii transmise de prof. George Mocanu Şcoala Gimnazială "Emil Atanasiu" Garoafa