Educație

Elevii de gimnaziu sunt “bată” şi la matematică şi la romană

Ziarul de Vrancea
8 iul 2012 1728 vizualizări
La matematică ponderea notelor a fost între 3-3,99, cu două puncte mai mici decat anul trecut u nici la limba romană absolvenţii de gimnaziu nu stau mai bine, cele mai multe note învartindu-se în jurul lui 8 u îngrijoraţi, profesorii vor să vadă ce este de făcut din toamnă şi anunţă măsuri

Nivelul de cunoştinţe şcolare al absolvenţilor de gimnnaziu scade de la an la an, dacă avem în vedere rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională în ultimii ani. Dacă la matematică anul trecut ponderea mediilor a fost între 5-5,99, 873 dintre elevi obţinand note între aceste limite, în acest an ponderea notelor este între 3-3,99, scăzand cu 2 puncte comparativ cu anul anterior. De altfel, mai bine de jumătate dintre candidaţii din acest an nu au reuşit să obţină notă de trecere, mai exact 51,59%. Puţini din cei care au obţinut notă de promovare nu au reuşit însă să treacă de 6, 1.415 elevi avand note între 5-5,99. Este drept că anul acesta notele de 10 la matematică au fost de două ori mai numeroase decat în 2011, însă numărul elevilor cu medii situate între 7 şi 9 este mult mai mic.


Romană de nota 8


Şi la limba şi literatura romană situaţia este îngrijorătoare, numărul notelor sub 5 de anul acesta fiind aproape de două ori mai mare decat anul trecut. Ca şi în 2011, la romană cele mai multe note s-au încadrat în intervalul 8-8,99, însă numărul lor este mai mic: 746 note în 2011;  587 note în 2012. Numărul notelor de 10 la limba şi literatura romană a crescut: 30 anul trecut, 32 anul acesta. Într-un top realizat de Ministerul Educaţiei al celor mai slabe judeţe în funcţie de ponderea elevilor care nu au obţinut notă de trecere, în 2011 Vrancea se situa pe locul 19 cu un procent de 29,3%, şi pe locul 25 în topul judeţelor în funcţie de mediile de 10. Anul acesta Vrancea mai urcă cateva locuri în ambele topuri, procentul elevilor care nu au obţinut medii de trecere fiind de 33,77%, iar numărul mediilor de 10 fiind de 12. Media generală la Evaluarea Naţională a fost în Vrancea în acest an 6,01.


Analize în şcoli pe marginea rezultatelor slabe


Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean  Vrancea spun că de la an la an se constată o creştere a notelor foarte mici şi o scădere a numărului celor mari. Ca un amănunt care poate spune multe despre notare, în anii în care tezele se corectau la nivelul şcolilor situaţia era mult mai bună. “Este clar lipsă de interes din partea elevilor. În şcoli s-a lucrat, dar s-a lucrat şi suplimentar după ore cu elevii care veneau. Profesorii au făcut acest efort şi chiar erau supăraţi că nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare iar elevii nu prea vin”, ne-a declarat inspectorul de matematică din cadrul IŞJ, profesoara Daniela Sarghie. Potrivit acesteia, rezultate de la Evaluarea Naţională de anul aceesta vor constitui subiect de dezbatere la toamnă. “Vom face o analiză a acestor rezultate, vom discuta în consiliile profesorale şi vom vedea ce plan vom adopta, pentru că nişte măsuri cu siguranţă trebuie luate”, a mai precizat inspectoarea Daniela Sarghie.


2.920 de elevi în 3.408 de locuri


Cadrele didactice pun dezinteresul elevilor pentru învăţătură în principal pe seama faptului că aceştia au un loc asigurat într-un liceu, indiferent de media obţinută la Evaluarea Naţională. Explicaţia este însă simplistă, iar cauzele reale sunt cu siguranţă unele mult mai complexe, care implică atat şcoala, familia, cat şi societatea în ansamblul ei. Anul acesta în liceele din Vrancea sunt disponibile 3.408 locuri, dintre care 3.184 în învăţămantul de zi, iar 224 la învăţămantul seral şi frecvenţă redusă. Cel mai probabil locurile nu vor fi ocupate avand în vedere că anul acesta Evaluarea Naţională a fost susţinută de 2.920 de elevi. Locuri neocupate în licee au rămas şi în anul şcolar trecut. De asemenea, oficialii şcolari promiteau analize şi măsuri în consecinţă şi după rezultatele slabe înregistrate la examenele naţionale de anul trecut, însă acestea nu au mai fost anunţate public de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
justitiarul, acum 4310 zile, 1 ora, 24 minute, 16 secunde
Ne miram de rezultatele slabe cand exista la ora actuala profesori care dicteaza lectiile, iar elevii se straduiesc sa nu ramana in urma???? Despre intelegerea lectiei nici nu mai poate fi vorba. Si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.