Educație

Costică Neagu - carte despre didactica limbii române în şcoala primară

Valentin Muscă
8 iul 2012 4668 vizualizări
Lucrarea se vrea un îndrumar pentru dascălii care predau în clasele mici

În sfârşit o carte fundamentală pentru dascălii care vor forma generaţia de mâine. “Didactica limbii şi literaturii române în învăţământul primar” (Ed. Terra, Focşani, 2011) este, după ştiinţa noastră, prima lucrare care oferă viitorilor profesori din învăţământul primar un manual complex, atât de necesar pentru perioada de trecere de la liceele vocaţionale (Pedagogic în speţă)- care pregăteau învăţători calificaţi, cu cinci ani de studii şi practică pedagogică – la învăţământul “modern”, în care învăţătorul a dispărut şi în locul său a apărut profesorul pentru învăţământul primar – absolvent de liceu, nu musai Pedagogic, dar cu facultate şi nu neapărat cu vocaţie pedagogică. Aşa cum spune universitarul bucureştean Gh. Tomşa în Prefaţă : “După opinia noastră, prin aria problematică, lucrarea profesorului Costică Neagu este, în mare parte, o întreprindere singulară, în contextual didacticilor destinate învăţământului primar. (…) avem de a face cu o concepţie modernă asupra Didacticii limbii şi literaturii române în învăţământul primar, concepţie mai productivă şi mai eficientă. Într-o asemenea perspectivă, considerăm că lucrarea de faţă este utilă, în aceeaşi măsură, studenţilor care se pregătesc pentru activitatea didactică cu şcolarii mici, precum şi tuturor profesorilor din învăţământul primar şi preşcolar.” Lucrarea este structurată în 13 capitole, însoţite de o consistentă Bibliografie de specialitate. De la “curriculum” - acest termen obsedant pentru învăţământul românesc postdecembrist şi nepriceput de mulţi dascăli – la “Proiectarea didactică”, “Strategiile învăţării citirii şi scrierii la clasa I”, “Metodologia predării citirii la clasele II-IV”, “Metodologia formării exprimării scrise”, “Organizarea textului scris”, de la “Lectura suplimentară” şi “Disciplinele opţionale la clasele I-IV”, la “Metodologia predării la două şi mai multe clase”, “Organizarea activităţilor extracurriculare şi extraşcolare” şi “Evaluarea”, tot atâtea capitole în care aceste teme sunt dezvoltate de un dascăl cu experienţa a zeci de ani petrecuţi în formarea elevilor, cât şi a profesorilor. Nu în ultimul rând, prof. Costică Neagu a inserat în acest manual fişe şi proiecte didactice, astfel încât teoria să fie acompaniată de exemplul practic, pentru ca viitorii dascăli să înţeleagă mai bine “Didactica limbii şi literaturii române în învăţământul primar”. Lucrarea poate fi achiziţionată de la editura Terra şi de la Asociaţia “Simion Mehedinţi”, tel. 0237.620001. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
alex, acum 4306 zile, 23 ore, 11 minute, 9 secunde
ha! ha!ha! pAccesati citeste integral
justitiarul, acum 4308 zile, 4 ore, 31 minute, 42 secunde
Nu am reusit sa citesc aceasta carte, dar stiu ca domnul prof. Costica Neagu a facut o treaba deosebit de buna cum de altfel ne-a obisnuit in nenumarate randuri. “Didactica limbii şi literaturii citeste integral
C.N, acum 4309 zile, 4 ore, 38 minute, 19 secunde
Lucrarea se adreseaza dascalilor, nu elevilor si parintilor. O consulta cine vrea sau are nevoie. In rest, lectura placuta si profitabila!
elena, acum 4309 zile, 8 ore, 47 minute, 25 secunde
Cine dracu va baga pe gat carti ? Nu , tot voi, parintii , sunteti de vina cautand cu disperare invatatori care lucreaza cu foarte multe auxiliare , crezand ca ei sunt cei mai BUNI invatatori? Cautati citeste integral
, acum 4309 zile, 10 ore, 52 minute, 58 secunde
de acum invatatorii vor baga pe gatul parintilor si aceasta"capodopera"-ca de ,doxi nu a golit buzunarele destul!!!!!!!!!!!
ND, acum 4309 zile, 13 ore, 3 minute, 31 secunde
Felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.