Educație

Horia Dumitrescu, “File din istoria muzeelor vrincene”

Valentin Muscă
9 aug 2011 4451 vizualizări
Prof. Horia Dumitrescu, directorul Muzeul Vrancei, ne aminteste ca acum sase decenii a fost înfiintata prima institutie muzeala de stat din judet, oferindu-ne spre lectura volumul “File din istoria muzeelor vrincene” (Ed. Pallas, Focsani, 2011).

“Lucrarea vede lumina tiparului într-un an aniversar, anul scurgerii a opt decenii de cind un grup restrîns de intelectuali focsaneni, profesori ai Liceului Unirea, au înfiintat Muzeul Regional Putnean si al împlinirii a sase decenii de existenta a muzeului ca institutie de stat”, scrie prof. Horia Dumitrescu. Intr-adevar, pe 22 iunie 1951 a fost înfiintata institutia care astazi se numeste Muzeul Vrancei. Fara sa-si aroge titlul de istorie a muzeelor vrincene, desi continutul îl recomanda, volumul redactat de Horia Dumitrescu este, de facto, prima istorie a activitatii muzeale din Vrancea, de la Muzeul Regional Putnean pîna în zilele noastre. O invitatie la lectura, dar si la descoperirea unei parti din Muzeul Vrancei, cea mai importanta institutie de cultura din judet, depozitar al patrimoniului spiritual al Vrancei arhaice si a localitatilor de cîmpie din actualul administrativ al judetului. Peste 300 de pagini, împartite în sapte capitole prezinta, pe rînd, nasterea Muzeului Regional Putnean, a Muzeului Unirii, a Muzeului de Stiintele Naturii, a Muzeului Mixt din Adjud, a Muzeului Satului Vrincean din Crîngul Petresti, a Muzeului Memorial “Alexandru Vlahuta” din Dragosloveni si a Casei Memoriale “Ioan Roata” din comuna Cîmpuri. Tot atîtea oportunitati pentru cei mici, dar si cei mari, de a afla ca lînga noi, în Focsani sau Adjud, la Dragosloveni sau Cîmpuri, comori inestimabile create de cei care au trait pe aceste locuri cu mii de ani în urma, ne asteapta sa le descoperim. Pentru ca a venit vara, iar “italienii” si “capsunarii” revin la casele lor, lucrarea profesorului Dumitrescu poate fi cel mai bun leac împotriva uitarii pamîntului natal, iar muzeele vrincene pot oferi cea mai eficienta lectie de istorie celor care au parasit prea devreme bancile scolii sau au chiulit de la ore. “File din istoria muzeelor vrincene” poate fi achizitionata de la toate sectiile Muzeului Vrancei. (Valentin MUSCA)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
RASPOPITU, acum 4658 zile, 14 ore, 32 minute, 52 secunde
Pe ce bani s-a mai scos si cartea asta?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.