Educație

Ioan Paul al II-lea a fost beatificat de Ziua Oamenilor Muncii

Valentin Muscă
2 mai 2011 648 vizualizări
Considerat cel mai iubit papa din secolul XX, fostul pontif a reusit sa apropie Biserica romano-catolica de Bisericile ortodoxe, de islam si iudaism

Karol Józef Wojtyla, intrat in istorie sub numele de Ioan Paul al II-lea, a fost beatificat de 1 Mai 2011. Fostul conducator al Bisericii Catolice si primul papa polonez din toata istoria catolicismului a fost beatificat in mod paradoxal de Ziua oamenilor muncii. Papa, care a luptat din prima clipa a intronizarii ca prelat roman impotriva comunistilor, a fost declarat Fericit tocmai de 1 Mai, ziua cind comunistii din toata lumea serbeaza lupta impotriva capitalistilor. Gindit din timpul funeraliilor, cind pe pancartele credinciosilor se putea citi "Sfint imediat" si initiat in iunie 2005, procesul de beatificare a mers ca pe roate, depasind toate recordurile ca timp de beatificare, desi canoanele Bisericii catolice prevad anumite termene si etape intermediare. Considerat de toata lumea ca cel mai iubit papa din secolul XX, datorita deschiderii catre dialog cu toate religiile si sistemele politice, fostul pontif a reusit sa apropie Biserica romano-catolica de Bisericile ortodoxe, de islam si de iudaism. Nu trebuie uitat ca a fost primul papa care a intrat intr-o moschee si primul conducator al Vaticanului care a mers la Zidul Plingerii din Ierusalim. Mai mult decit atit, Ioan Paul al II-lea a cerut scuze publice musulmanilor pentru pierderile umane suferite din partea cruciatilor, dar si evreilor pentru pasivitatea Bisericii in timpul Holocasutului. In acelasi timp, Ioan Paul al II-lea a realizat in timpul pontificatului mai multe beatificari si canonizari decit toti ceilalti 265 de papi la un loc. Nu mai putin de 1,338 de beatificari si 482 canonizari, unele contestate chiar de o parte din Biserica romano-catolica. Am aminti aici beatificarea controversatului Josemaria Escriva, fondatorul Opus Dei, organizatie romano-catolica infiintata in 1928, despre care se spune ca ar conduce din umbra Vaticanul si Biserica romano-catolica. Dar toate acestea sint istorie, iar istoria o scriu invingatorii si din 1 Mai 2011, Karol Józef Wojtyla a fost numit Fericitul Ioan Paul al II-lea, iar probleme Bisericii catolice au trecut pe planul al II-lea. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.