Educație

Norocosii contestatiilor de la bac

Silvia Vrînceanu Nichita
10 iul 2010 1273 vizualizări
Procentul de promovabilitate a crescut in judet de la 62 % la 64 % in urma recorectarii a 1.466 de teze u doua mariri de note la matematica se vor lasa cu anchete u in rindul bacalaureatilor de nota 10 a intrat si olimpica Ioana Alexandru

Procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat a crescut in Vrancea de la 62,18 % la 64,14 % in urma centralizarii rezultatelor dupa incheierea corecturii finale. Au fost contestate notele la 1.466 de teze, reclamatiile fiind facute de 1.077 de elevi, multi fiind nemultumiti de notele de la doua sau trei materii de examen. Cresterea de procent arata ca unii profesori au corectat superficial, validind astfel reclamatiile elevilor, daca nu au existat cumva si alte interventii pe anumite lucrari. Potrivit raportarilor facute la minister de catre Inspectoratul Scolar, din cei 2.850 de elevi vrinceni prezenti la examen, 1.828 au fost declarati "reusiti". Cei mai multi au primit note cuprinse intre 6 si 7, respectiv 552, alti 507 au fost notati intre 8 si 9, in vreme ce doar 302 absolventi se pot lauda ca vor avea pe diploma medii cuprinse intre 9 si 9.99. In urma contestatiei, inca un bacalaureat va avea scrisa media 10 pe diploma, ridicind astfel la trei numarul absolventilor vrinceni care ies de pe bancile liceului cu nota maxima. In rindul "decarilor" a intrat Ioana Sorina Alexandru de la Colegiul National Unirea, cea care a obtinut premiul cel mare la olimpiada internationala de limba romana. Ioana face parte dintr-o familie de profesori de limba romana, atit mama cit si bunica ei fiind profesoare foarte bine cotate in invatamint. La examen, Ioana s-a considerat depunctata la istorie, iar in urma recorectarii nota i-a crescut de la 9.05 la 10.


Unul da, altul ba


In urma recorectarii lucrarilor au existat doua cresteri spectaculoase de note, in favoarea unor aboslventi de la Colegiul "Edmond Nicolau" si de la Grupul Scolar de Transporturi Auto Focsani. Prima eleva a obtinut marirea notei la matematica de la 2.70 la 5.40, deci cu 2.7 puncte, insa majorarea nu a ajutat-o sa promoveze examenul. Potrivit celor declarate de seful ISJ, Iordache Bostan, metodologia desfasurarii examenului genereaza obligatia de recorectare a lucrarii de catre alte doua echipe de corectori, in cazul in care marirea de nota este mai mare de 1.5 puncte. "S-a secretizat lucrarea si s-a recorectat. Nota finala este cea acordata de cea de-a treia comisie, potrivit metodologiei. Pentru ca s-a descoperit aceasta neconcordanta se va trece la procedura de sanctionare a primului corector, iar teza va fi trimisa la minister. Nu ne putem juca cu astfel de cazuri", a declarat Iordache Bostan. O alta marire de nota, de 1.55 de puncte, a obtinut un absolvent de la Liceul Auto, tot la matematica, de la 3.45 la 5.00. Acesta a reusit in final sa promoveze examenul cu nota 6.05, la limita. Si acest caz urmeaza sa fie analizat.


"Este un rezultat normal"


Chiar daca spune ca se asteapta la cresterea procentului de reusita cu maxim 1%, seful ISJ Vrancea si-a nuantat declaratiile ieri spunind ca de fapt marirea nu poate fi considerata suspecta atita vreme cit cresterile de note de peste 1.5 puncte sint doar situatii accidentale. De aceeasi parere este si adjunctul Stan Rogoz, presedintele comisiei judetene de solutionare a contestatiilor, care spune ca rezultatul ar fi putut fi viciat doar daca vorbeam de cresteri mai mari de 10%. "Este un rezultat, corect, normal, ne aflam in media inregistrata la nivel national", a mentionat Stan Rogoz. Oficialii din invatamint cred ca per ansamblu a fost un examen corect, in ciuda zvonurilor care spuneau in unele centre s-a mai copiat cu acordul unor profesori supraveghetori. In final, doar un singur elev a fost eliminat pentru tentativa de frauda. Ieri s-au incheiat si inscrierile pentru editia din august "" septembrie a bacalaureatului, examen la care vor concura multi dintre picatii de zilele acestea. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.