Educație

Scoala Budesti a luat numele geografului N. Al. Radulescu

Valentin Muscă
5 nov 2005 1658 vizualizări
Acesta a fondat cea mai importanta revista vrinceana, "Milcovia", si a realizat o istorie geografica a judetului

La Căminul Cultural din satul Budesti s-au adunat ieri trei generatii pentru a-l omagia pe geograful N. Al. Rădulescu, fiu al satului, de numele căruia se leagă numeroase lucrări de geografie, printre care "Vrancea. Geografie fizică si umană". Cu aceasta ocazie, scoala generala din Budesti a fost "botezata" cu numele geografului. Născut pe 22 octombrie 1905, intr-o familie de podgoreni, după scoala primară si studii la Liceul "Unirea", in 1927 termină Sectia de Geografie a Facultătii de Litere si Filosofie din Bucuresti si din 1928 incepe carierea didactică la Odobesti. "Beneficiind de atmosfera culturală a vremurilor, in anul 1930 a infiintat Revista «Milcovia», cea mai interesantă revistă apărută vreodată pe plaiurile Mioritei. în 1938 a prezentat teza sa de doctorat, «Vrancea - geografie fizică si umană»", a spus prof. drd. Nicolae Damian, din Pufesti, in comunicarea "N. Al. Rădulescu si Revista «Milcovia»". După 1948 N. Al. Rădulescu a fost marginalizat, reintrind cu greu in circuitul academic. în ultimii ani ai vietii a fost profesor la Universitatea Craiova, care a fost reprezentata ieri de prof. univ. Constantin Grigoras. "La 100 de ani de la nasterea sa a fost editată a doua editie a lucrării de referintă a autorului, o lucrare importantă care ar trebui să nu lipsească din scolile judetului. Cartea are un pret simbolic, 10 lei grei", ne-a spus prof. Costică Neagu, directorul Casei Corpului Didactic "Simion Mehedinti" Focsani. La omagierea de la Budesti au fost prezenti prof. Anca Iacovache, Romeo-Paul Postelnicu, secretarul judetului, inspectorul scolar Ion Dumitrache, autoritătile locale, membrii corpului didactic si elevii, dar prof. univ. Constantin Grigoras, de la Universitatea Craiova, si prof. univ. Serban Dragomirescu, de la Universitatea Bucuresti. Din partea familiei a fost prezent prof. univ. Dan Vlad, ginerele geografului. Manifestarea a fost ocazia unui bref omagiu adus geografului Sorina Vlad, fiica geografului, care a decedat in luna ianuarie. Manifestarea de la Budesti face parte din "Zilele Simion Mehedinti" si s-a desfăsurat la initiativa Asociatiei Personalului Didactic "Simion Mehedinti".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.