Educație

Cuviosul Vasile de la Poiana Marului

Valentin Muscă
24 apr 2010 1251 vizualizări
Este calugarul care a induhovnicit monahismul rasaritean prin introducerea Rugaciunii inimii in manastirile valahe

Intr-un clasament al monahilor care au influentat dezvoltarea monahismului din Tarile Romane, Cuviosul Vasile de la Poiana Marului este, cu siguranta, pe primul loc. Acest monah rus, stabilit la Schitul Dalhauti dupa 1700, se afla la originea renasterii vietii spirituale din manastirile moldo-valahe, prin noutatile pe care le-a introdus in activitatea cotidiana din asezamintele monahale, unde rutina si formalismul liturgic distrusesera spiritul Evangheliei. Dupa ce a impus un stil de viata monahala in primele trei decenii la Schitul Dalhauti, punind in practica Regulile calugaresti ale Sfintului Vasile Cel Mare, combinate cu rugaciunea neincetata primita pe filiera rusa de la Sfintul Nil de Sorski si buchisitul pe textele sfinte, Cuviosul Vasile a decis sa infiinteze un nou asezamint monahal. Astfel, in 1733 a construit din lemn Schitul Poiana Marului, intr-un luminis, departe de apa Rimnicului, in linistea padurilor seculare. In numai citiva ani, Schitul de la Poiana Marului a reusit, prin lucrarea duhovniceasca a Cuviosului Vasile, sa se impuna spiritual peste toate asezamintele monahale de la Carpatii de Curbura. Monahii trimisi de la Poiana Marului au redeschis Manastirea "Ciolanu" din Buzau, au reinfiintat schituri distruse de razboaie si mai ales au fondat Schitul "Vrancea" in Vrancea arhaica. Pentru monahi, cel mai important lucru realizat de Cuvios a fost introducerea "Rugaciunii inimii" (Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!) in viata de zi cu zi. Alaturi de practica rugaciunii neincetate, Cuviosul Vasile a fondat la Dalhauti si Poiana Marului "scriptorii" unde erau copiate si traduse textile sfinte, dind nastere la primele culegeri filocalice pe pamint romanesc. Mai mult decit atit, "Introducerile" Cuviosului Vasile la scrierile sfintilor pe care ii traducea in aceste "scriptoria" au fost cuprinse inca din timpul vietii in culegerile filocalice alcatuite in manastirile romanesti si la Muntele Athos. Tradus si studiat in universitati occidentale si in SUA, considerat de specialisti autorul renasterii isihaste din intreaga ortodoxie, Cuviosul Vasile de la Poiana Marului este un necunoscut in propria sa tara, iar scrierile sale sint obiect de contrabanda pe piata neagra. Mai grav decit atit, testamentul prin care a lasat cu limba de moarte ca Schitul de la Poiana Marului sa fie asezamint de calugari a fost batjocorit de Epifanie Norocel, Arhiepiscopul Buzaului, care incearca de zor sa transfere cu forta o ceata de monahii de la Buzau la Poiana Marului. (Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.