Educație

Monografia Bisericii Sfintul Nicolae - Vechi

Valentin Muscă
20 mar 2010 3573 vizualizări
Lucrarea este scrisa de preotul Nicu Ivan

Biserica "Sfintul Nicolae "" Vechi" din Focsanii Munteniei are, gratie vrednicului de pomenire slujitor Nicu Ivan, istoria sa, accesibila sub forma unei monografii de suflet. "Monografia Bisericii Sfintul Nicolae "" Vechi din Focsani pina la 1985" (Focsani, 2007) este nu doar istoria acestui lacas de cult, dar si obolul adus de preotul Nicu Ivan bisericii si parohiei pe care a slujit-o cu credinta peste trei decenii. Fost detinut politic la Aiud si Canal, intre 1948-1953, preotul Nicu Ivan a fost una din figurile luminoase ale Bisericii, fiind model de slujitor multor teologi care astazi slujesc tn bisericile din judet. In acelasi timp, "Monografia Bisericii Sfintul Nicolae "" Vechi din Focsani pina la 1985" este si prima lucrare mai elaboratea despre un lacas de cult din orasul Unirii. Desi Focsanii numara peste 50 de biserici, cu istorii care mai de care mai faimoase, pina in prezent putini sint istoricii sau slujitorii care s-au aplecat asupra trecutului acestor lacasuri de cult. Numita si "Biserica lui Stefu" dupa numele capitanului de cazaci Stefan, ctitorul acestui sfint lacas, asezamintul a fost ridicat din lemn initial si a functionat o perioada ca vatra monahala. Dupa ce a fost distrus de un incendiu, intre 1696-1700, Capitanul Stefu a ridicat biserica din caramida si piatra. Istoria acestui lacas de cult a urmat dezvoltarea targului de pe malul Milcovelului, piriul care despartea cele doua localitati moldo-valahe. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea din asezamintul monahal ramine doar biserica Sfintul Nicolae. Gratie efortului preotului Oprea Ionescu, lacasul este refacut si biserica va reintra in circuitul religios. Dintre ceilalti slujitori importanti ai "Bisericii lui Stefu", preotul Nicu Ivan ii aminteste pe Nicolae Ionescu si Gheorghe Popescu, iar din 1953 si pina in 1984 la altarul bisericii a slujit autorul acestei monografii, preotul Nicu Ivan. Lucrarea este precedata de o Prefata semnata de istoricul Dumitru Hutanu si un "Cuvint" semnat de "Preot Conferentiar Universitar doctor Ene Ione, Directorul Departamentului de Teologie Didactica - Facultatea de Istorie- Filozofie- Teologie, din Galati, din cadrul Universitatii Dunarea de Jos "" Galati. Paroh la parohia Sf. Voievozi "" Focsani". Cum era de asteptat, fostul protopop de Focsani face un aspru rechizitoriu "formatorilor de opinie de pe plaiul mioritic" care "incita la ura, invidie, dispret, persiflare si mai ales nesatioasa pofta de a judeca"!!! Cu siguranta, fostul protopop nu s-a gindit la noi, cei care tinem treaza constiinta preotimii vrancene si semnalam abuzurile la care sint supusi slujitorii Bisericii de catre conducerea Arhiepiscopiei, cu complicitatea duplicitara a protoiereilor din judet. Nici la demersurile jurnalului nostru pentru protejarea monumentelor istorice religioase din judet si cu atit mai putin la demersul nostru de salvare a bisericilor de lemn si protejare a asezamintelor monahale care tind sa devina statiuni de odihna! (Valentin MUSCA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 20 ore, 35 minute, 5 secunde
Preotul Nicu Ivan era om al lui Dumnezeu si-l preocupa Biserica, nu afacerile asa cum ii preocupa pe unii slujitori din Focsani.
, acum 739399 zile, 20 ore, 35 minute, 5 secunde
Ma intreb daca parintele nu a uitat ca in monografie sa treaca,la ctitori,"marea familie" Sapunaru a carui urmas se tot lauda cu originea sa boiereasca.Sa nu se fi uitat parintele la picturile din citeste integral
, acum 739399 zile, 20 ore, 35 minute, 5 secunde
Popa Ene sa mearga la manastire la cananon si sa lase pe altii sa vorbeasca de morala...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.