Educație

Un economist si-a demonstrat talentul literar

Iulia Nicolaie
8 dec 2008 1231 vizualizări
Andrei Mirica a obtinut o importanta mentiune la concursul international Sa terminam povestea Andrei Mirica, elev in clasa a X-a la Colegiul Economic Mihail Kogalniceanu , a impresionat juriul concursului international Sa terminam povestea printr-o lucrare originala, constind in redactarea finalului povestii Cele trei fete ale imparatului de Horia Girbea.

Dupa redactare, elevul a trimis compunerea in format electronic la Biroul Uniunii Latine, organizatia care le-a lansat liceenilor aceasta provocare. Cistigatorul mentiunii a marturisit ca, de-a lungul probei, a intimpinat dificultati in a respecta spatiul destinat compunerii tocmai datorita imaginatiei sale. "Genul acesta de intrecere se bazeaza foarte mult pe imaginatie si pe originalitate. Este dificil sa te inscrii in atmosfera lucrarii, iar constringerile legate de dimensiunea textului si proportiile elementelor reprezentind momentele subiectului au fost un obstacol greu de depasit. Necunoscind aceste criterii, initial, am dat friu liber imaginatiei, dezvoltind subiectul pe aproximativ cinci pagini. Ulterior a trebuit sa reduc proportional lucrarea", a precizat Andrei, care a fost nevoit sa reduca dimensiunea lucrarii la doar doua pagini. Juriul, format din trei membri care au notat concurentii, a fost ales pentru fiecare tara participanta si a evaluat lucrarile in functie de coerenta textului, originalitate, calitate literara si limbaj. Gratie talentului literar si compozitional, focsaneanului i-a fost propusa si o colaborare cu revista literara "Luceafarul". Andrei este mindru ca, desi este elev la un liceu economic, unde se pune accentul mai mult pe cifre si calcule, a fost intimpinat intr-un cadru educational prielnic in care si-a putut dezvolta latura artistica. Aceasta gratie si profesoarei de la clasa, Maria Lupu, care ii incurajeaza pe cei dispusi sa invete mai mult. Concursul s-a derulat sub egida Uniunii Latine, organizatie interguvernamentala care reuneste 37 de state cu limba nationala sau oficiala neolatina. Competitia destinata elevilor de gimnaziu si liceu, organizata anul acesta la Bucuresti si Chisinau, este rezultatul unei colaborari fructuoase intre Uniunea Latina, Ministerul Educatiei si Tineretului din Republica Moldova si Minsterul Educatiei, Cercetarii si Tineretului din Romania. Andrei Mirica ne-a dezvaluit ieri ca vrea sa faca o figura frumoasa si la olimpida de limba romana pentru care se pregateste intens, alaturi de mai multi colegi de la clasele prodesoarei Maria Lupu. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 3 ore, 17 minute, 50 secunde
FELICITARI! LA MAI MARE! Este un lucru deosebit ca mai exista astfel de suflete visatoare in lumea aceasta incarcata de griul cotidian. Bravo! (de trei ori bravo!) Invatamantul vrancean inca nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.