Educație

Lucrul manual se muta pe Internet

Iulia Nicolaie
27 aug 2010 3507 vizualizări
Carmen si Catalina isi bucura prietenii si cunostintele cu creatii originale, facute de ele insele cu mare drag si talent u Carmen se perfectioneaza in arta crosetatului, o activitate uitata pe nedrept, in timp ce Catalina si-a transformat pasiunea pentru mincaruri alese in idei de confectionare a bijuteriilor culinare

"Ce pot face doua miini dibace?" obisnuiam sa citim prin revistele din

copilarie. Doua vrincence au adus prafuitul lucru manual la un nou nivel si miinile lor imbibate de talent au dat nastere unor minuni in miniatura. Covrigei si biscuiti de agatat de lobul urechii, covorase din tricouri, ciupercute, gentute si cutii care de care mai colorate, toate expuse cu mindrie pe atotcuprinzatorul Internet. Carmen Calivascu are o pasiune mai putin populara in aceste zile, crosetatul. "Daca ti-as spune ca eu crosetez, ti-ai imagina ca sint o batrinica cu ochelarii pe nas, abia nimerind ochiul facut cu croseta"¦ Este adevarat ca am invatat de la bunica mea sa cos, sa crosetez, sa tricotez, dar nu este o regula sa faci acest lucru doar la batrinete. Asa cum se spune, ca dragostea nu are virsta, atunci nici lucrul de mina nu are", scrie Carmen pe blogul ei, http://carmenshandcraft.wordpress.com/. Creatiile lui Carmen sint pe cit de frumoase pe atit de diferite, dar toate crosetate cu mare atentie si cu mare drag, dupa cum ea insasi marturiseste. De la cutii pentru depozitare, portofele reconditionate, huse pentru telefoane, marturii pentru nunta, suporturi de cana pina la covorase facute din tricouri, martisoare, cutii de bijuterii, papucei si multe altele, Carmen le face pe toate cu mare placere.

"Preferatele mele sint ghiocelul, caruta si ciupercuta. Durata in care fac un articol poate sa fie de la o ora pina la 4, 5 zile. Spre exemplu, la covorasul in forma de pisica am lucrat in jur de 7 zile. Cind incep sa lucrez pierd notiunea timpului, ma dedic acelui obiect. In plus, imi place sa fac obiecte utile. De exemplu, cutiuta de bijuterii, pe linga faptul ca e crosetata, poate fi si utilizata. Pina acum, tot ce am facut am oferit cadou. Anul acesta mi-am propus sa nu mai cumpar deloc cadouri", ne-a spus Carmen, care a adaugat ca fiecare obiect este gindit special pentru persoana careia ii este daruit.


Covrigei si biscuti pentru"¦ urechiuse


Catalina Beres nici nu a iesit bine din bancile liceului, insa creativitatea este poate calitatea care o defineste cel mai bine. Marturie stau cerceii si pandantivele sale, diferite de bijuteriile obisnuite. Printre creatiile Catalinei, afisate pe pagina de internet http://cathleen34.tumblr.com/, se numara nu doar modele obisnuite de cercei si pandantive, ci si mere, covrigi, biscuiti, briose colorate, fursecuri, toate numai bune de"¦ agatat in urechi. Catalina este momentan eleva in clasa a XII-a la Colegiul National "Al. I. Cuza" din Focsani si doreste sa urmeze Facultatea de Arte din Bucuresti, sectiunea design ambiental.

"Eu sint pasionata de arte in general, asa ca incerc ca fac cite putin din orice, plus ca lucrurile handmade mi se par mai personale. Cind stii ca un obiect este facut de mina cuiva care a pus suflet in ceea ce face, apreciezi mai mult acel obiect, indiferent ce este. Eu sint o gurmanda, asa ca pot spune ca felurile mele de mincare preferate sint o inspiratie", a explicat Catalina creatiile sale mai deosebite. Tinara impaca scoala si pasiunea sa cu succes, ba chiar spune ca o relaxeaza confectionarea bijuteriilor si ca inainte de a se aseza la masa de studiu, mai face cite o pereche de cercei. (Iulia NICOLAIE)















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.