Educație

Sfintul Andrei - Protectorul Romaniei

Valentin Muscă
29 nov 2008 1298 vizualizări
Romania a intrat dupa 1989 in rindul tarilor civilizate si Biserica Ortodoxa a hotarit in 2001 ca 30 noiembrie sa fie Ziua Nationala Bisericeasca, dupa ce in 1997 Sfintul Apostol Andrei fusese numit de Biserica, Ocrotitorul Romaniei.

Statul nu s-a lasat mai prejos si 6 ani mai tirziu a decretat 30 noiembrie, Ziua Romanilor de Pretutindeni. Din Noul Testament aflam ca Andrei a fost unul din primii evrei care l-au urmat pe Iisus Hristos, i-a devenit Apostol, iar dupa moartea si învierea Fiului lui Dumnezeu, l-a propovaduit pe Hristos pina in partile Scitiei, actuala Dobroge. Ca mai toti uncenicii din primele veacuri, Apostolul Andrei a fost martirizat, fiind rastignit pe o Cruce in formă de X, de unde si numele de "Crucea Sfintului Andrei". In Dobrogea exista numeroase colinde care vorbesc despre Sfintul Andrei, iar legende si obiceiuri dobrogene povestesc despre venirea sfintului pe teritoriile dacilor. De asemenea, in Dobrogea de astazi intilnim "pestera" Sf. Andrei, "piriul" Sf. Andrei sau "manastirea" Sf. Andrei, iar prima episcopie infiintata pe pamintul actualei Romanii a fost la Tomis, azi Constanta. De ziua Apostolului romanilor, episcopul Epifanie Norocel al Buzaului si Vrancei este asteptat sa sfinteasca biserica "Sf. Andrei" din cartierul Sud. Abandonat pe la jumatatea secolului XX, in ultimii ani numele de Andrei a cunoscut un mare reviriment, mii de romani fiind botezati cu numele Apostolului. Tuturor Andreilor si Andreelor, ca si tuturor romanilor, de Ziua Nationala Bisericeasca a Romaniei, La Multi Ani! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.