Educație

Mit si adevar in istorie la Tirgu Mures

Ana-Maria Cantia
10 mar 2008 727 vizualizări
Sub aceasta denumire, elevii de la Liceul "Emil Botta" din Adjud si-au prezentat istoria locala in fata colegilor de la Liceul "Mihai Eminescu" din Tirgu Mures u gazdele i-au uimit pe adjudeni cu traditia orasului medieval u in iunie, elevii si dascalii de la cele doua licee vor merge pe urmele Holocaustului, in Polonia

Elevii si profesorii de la Liceul "Emil Botta" din Adjud au sarbatorit ziua de 8 martie impreuna cu colegii lor de la Liceul Pedagogic "Mihai Eminescu" din Tirgu Mures. Intre cele doua licee exista, inca din decembrie anul trecut, un parteneriat educational si cultural pe teme istorice. Sub denumirea de "Mit si adevar in istorie", cele doua licee si-au propus sa descopere impreuna cite ceva din tainele istoriei Romaniei. Daca pe 1 decembrie tirgmuresenii au fost oaspetii adjudenilor, acum a venit rindul lor sa ii gazduiasca pe colegii din Vrancea. La intilnire, elevii si-au prezentat, cum au putut ei mai bine, istoria locala. Prin mijloace tehnice moderne, acestia au reusit sa se uimeasca unii pe altii. Gazdele au fost impresionate de povestile despre baba Vrincioaia, mos Ion Roata sau Alexandru Ioan Cuza, in timp ce adjudenii au mai invatat cite ceva din istoria orasului "Tirgul nou al secuilor", asa cum este cunoscut Tirgu Mures din primele atestari documentare. Vrincenii au avut bucuria sa viziteze monumentele orasului, printre care Palatul Culturii sau Cetatea Medievala. Acestia s-au aratat impresionati de partea centrala a orasului in care s-a pastrat arhitectura medievala. Tinerii vrinceni au aflat ca cetatea medievala, pastrata din secolul XVII, este construita in forma de pentagon neregulat. O alta mindrie a orasului este Catedrala Mica, care s-a vrut a fi o copie dupa catedrala San Pietro din Roma, dar si Catedrala ortodoxa, construita in stil bizantin, care ramine cea mai frumoasa de acest tip din tara. "Istoria poate fi prezentata in mai multe moduri. Astazi, elevii nostri au ales sa o faca prin mijloace moderne, prin poze si filmulete"¦ Un singur lucru e clar, proiectul nostru si-a atins scopul: comunicarea. Ma bucura ca am reusit sa comunicam atit de bine, atit copiii, cit si noi, profesorii", ne-a declarat profesorul Petru Dinicu, directorul Liceului "Emil Botta". Pe linga istorie, elevii au mai invatat ca omul poate fi fondatorul propriului destin, precum si al Romaniei de miine."Si cum «Omul nu este propriul lui prezent, ci propriul lui viitor», istoria trebuie sa se mentina in viata actuala, iar demitizarea trebuie sa aiba loc si in mijlocul elevilor", ne-a declarat inspectorul de istorie de la Mures, profesorul Gabriel Grozav. Reprezentantii celor doua institutii de invatamint au ginduri mari in acest parteneriat din care si-au propus sa faca un "brand". Ei vor merge pe urmele istoriei in Moldova, in luna mai. Indrazneala lor, precum si dorinta de cunoastere nu se opresc aici, pentru ca in luna iunie vor incerca sa patrunda mai mult in mitul istoriei universale si vor merge in Polonia, pe urmele Holocaustului. Cele doua licee vor semna in luna noiembrie si un parteneriat cu Casa Regala. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.