Educație

Miercurea cenusii

Valentin Muscă
5 feb 2008 1072 vizualizări
Astazi este ultima zi de carnaval, iar miine este miercurea cenusii, ziua care anunta sfirsitul carnavalului si iminenta apropiere a Postului Mare.

Este ziua care precede inceputul Postului Mare

Zi de post si rugaciune, miercurea cenusii este poarta prin care credinciosii romano-catolici intra in lungul drum al imbunatatirii spirituale pentru a-L intimpina pe Fiul lui Dumnezeu, in ziua minunata a Invierii. Mai putin resimtita in Romania, intrucit populatia este preponderent ortdoxa, in Occidentul catolic si chiar in tarile de confesiune catolica de peste ocean, miercurea cenusii este un moment unic in anul civil chiar. Si credinciosii catolici din Vrancea vor intra in Postul Mare cu o zi speciala dedicata inceputului acestei perioade. "Miercuri, la orele 9.00 si 18.00 vom oficia Sfinta Liturghie la biserica din Focsani. In timpul serviciului religios se va turna cenusa pe capetele credinciosilor in semn de penitenta, intrucit cu miercurea cenusii incepe Postul Sfintelor Pasti", ne-a spus preotul vicar Daniel Butahu, de la parohia romano-catolica din Focsani. Aceasta zi vine dupa o saptamina de carnaval, in care, organizati pe strazi, cartiere, "clici" si "band-uri" muzicale, crestinii catolici au sarbatorit libertatea si bucuria de a trai, participind la spectacole de strada, concerte si veritabile concursuri de care alegorice. Ei bine, dupa o saptamina in care Bachus a fost zeul tutelar al petrecaretilor, miercurea cenusii il trimite pe idol la cutia de vechituri, iar morala crestina isi reintra in drepturi. (V. M.)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.