Educație

Debut cu muzică bună la Galele Teatrale

Silvia Vrînceanu Nichita
24 mar 2014 1633 vizualizări
Comedia muzicală "My fair lady" a făcut sală plină la Teatru duminică seara u Galele continuă astăzi cu „Profesiunea Doamnei Warren”, piesă care o aduce pe îndrăgita actriţă Maia Morgenstern la Focşani

Cei care au ales să îşi petreacă duminica seara la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia”, unde au debutat Galele Teatrale Focşănene, au făcut alegerea corectă. O zi însorită de martie nu se putea încheia mai frumos decat cu o întalnire cu voia şi muzica bună. Povestea unei florărese, Eliza, care renaşte sub bagheta profesorului Higgins, reuşind să devină stilata "My fair lady", te poartă duios înspre lumea copilăriei cu basmele ei cu tot. Suitele de cantece armonioase, pline de căldură, alternand cu replici spumoase, în cheie discret comică au asigurat deliciul publicului pentru aproape două ceasuri. Dacă cheia de boltă a piesei muzicale o constituie iubirea ce se înfiripă între profesorul rigid Higgins şi ucenica sa, acţiunea ei cuprinde şi o critică adusă middle-class-ului conservator prin petrecăreţul tată al Elizei, Alfred Doolittle. Acesta alege cheful şi libertatea ca mod de exprimare respingand conformismul prin cantece expresive ca "With a little bit of luck" sau "Get me to the church on time". Munca şi educaţia nivelează contrastele celor două lumi, dar ceea ce le apropie este dragostea. Firesc apar tensiuni, întrebări acompaniate de reuşite, motive ce le regăsim în melodii celebre ca "I am an ordinary man" (Sunt un om obişnuit), "Just you wait" (Aşteaptă tu dle Higgins) sau "The rain in the plain". Singurul regret a fost că spectacolul s-a terminat prea devreme, că parcă a durat prea puţin. Cu siguranţă publicul s-a despărţit de această serată muzicală avand în gand sau fredonand notele atat de cunoscutei melodii emblemă ale musicalului "I could have danced all night" (Aş fi putut dansa toată noaptea). Cei trei invitaţi ai dirijorului Vincent Gruger, conducătorul muzical al Orchestrei de Cameră Unirea, soliştii Evelin Marinaş, de la Teatrul de Operetă Bucureşti, Andrei Lazăr şi Adrian Strezea, de la Opera Naţională, alături de regizorul şi scenograful Marcel Stănciucu, au dăruit focşănenilor o seară magică, de poveste. Premiera, pusă la cale prin intermediul Ateneului Popular, merită felicitările noastre cu prisosinţă. Mai rămane ca şi noi să îi sprijinim pe cei de la Orchestra Unirea, un proiect muzical al oraşului nostru care împlineşte anul acesta cinci ani, ce vor fi marcaţi cu un concert special luna viitoare. (D. N.)

 


Maia Morgenstern joacă rolul unei matroane de bordel

 

Galele Teatreale au continuat aseară cu piesa „Fraţii Karamazov” după F. M. Dostoievski, pusă în scenă de UNATC Bucureşti, în vreme ce în această seară, tot de la ora 19.00, sunteţi invitaţi de Teatrul MIC din Bucureşti să savuraţi piesa „Profesiunea Doamnei Warren” de George Bernard Shaw. Piesa a fost scrisă de Shaw în 1893, dar a fost cenzurată timp de opt ani. Când, în sfârşit, a avut premiera la Londra în 1902, publicul a fost de-a dreptul indignat de conţinutul controversat pentru vremea aceea. Povestea se desfăşoară în jurul relaţiei dintre doamna Kitty Warren, matroana unui bordel - "o femeie agreabilă, prezentabilă, vulgară şi destul de bătrână", aşa cum ne-o prezintă autorul - şi fiica ei, Vivie. Având ca atuuri umorul acid şi intuiţia abilă, Shaw le pune pe mamă şi fiică în ipostaza de a se confrunta pentru a demasca ipocrizia şi decadenţa aşa-numitei societăţi de bon ton. Va rezista relaţia lor în urma unei lupte date în jurul sexului, dragostei, banilor, carierei şi moralităţii? Asta vor descoperi spectatorii care vor fi în sală la reprezentaţie. Din distribuţie: Maia Morgenstern (Doamna Warren), Ilinca Manolache (Vivie Warren), Mihai Dinvale (Sir George Crofts), Tudor Aaron Istodor (Frank Gardner), Sorin Medeleni (Reverendul Samul Gardner) şi Radu Gheorghe/Ion Lupu (Praed). Spectacolul durează  două ore şi jumătate, cu pauză. Ediţia a XVIII-a a Galelor Teatrale, organizate de Teatrul Municipal în parteneriat cu Ateneul Popular, are loc între 23 şi 31 martie. Biletele se găsesc la Agenţia Teatrului. Vedere plăcută şi auz bun! (S. V.) Foto: Steluţa Popescu -Teatrul Mic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Laurentiu, acum 3685 zile, 21 ore, 55 minute, 2 secunde
Felicitari tuturor pentru seara superba.Solistii,orchestra si All's Choir au fost extraordinari.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.