Economic

Reclamele la jocuri de noroc vor fi restricționate, dar nu interzise complet

Ziarul de Vrancea
10 mar 2023 1006 vizualizări

Senatorii au adoptat un nou proiect de lege care reglementează jocurile de noroc. Proiectul inițial, care presupunea interzicerea totală a reclamelor la pariuri și cazinouri a fost modificat.

Forma mai blândă le oferă operatorilor de jocuri de noroc posibilitatea să plaseze spoturi publicitare la TV numai în intervalul orar 23:00-06:00, însă logo-urile agențiilor pot fi afișate oricând, pe parcursul zilei, cu condiția ca acestea să fie însoțit de mesajul „Fii responsabil” și de o pictogramă care să indice faptul că acestea sunt interzise persoanelor sub 18 ani.

Reclamele pe internet continuă să fie permise către siteurile de jocuri de noroc, însă reclamele stradale nu vor mai putea depăși 30 de mp. Totodată, reclamele din exteriorul sălilor de jocuri nu mai pot prezenta premiile oferite de acestea, cum ar fi valoarea jackpot-urilor sau prezența unor mașini de lux, printre altele.

De asemenea, personalitățile din viața publică nu vor mai putea să aibă rolul de „ambasadori”. Astfel, numeroși foști și actuali sportivi, care au contracte cu operatorii de jocuri de noroc licențiați la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), vor fi obligați să-și încheie aceste colaborări.

Forma inițială a proiectului de lege a fost susținută și de ONG-ul Declic, care a anunțat, în cadrul comisiilor, că a strâns peste 116.000 de semnături pentru interzicerea totală a reclamelor la jocurilor de noroc.

În urma inserării amendamentelor care au schimbat proiectul, comunitatea Declic a cerut explicații pentru modificarea proiectului care urma să interzică complet reclamele la jocuri de noroc.

Peste 100 de mii de români au semnat petiția Declic pentru interzicerea reclamelor, însă senatorii au ignorat cu bună știință voința cetățenilor și au votat în folosul industriei. Argumentul politicienilor că interzicerea reclamelor ar încuraja economia neagră nu stă în picioare. Avem precedentul reclamelor la țigări și alcool”, a declarat Ana Racheleanu, coordonatorul campaniei Declic.

Din ultimul studiu de specialitate, efectuat în anul 2016, reieșea că în România există peste 100.000 de persoane dependente de jocuri de noroc, însă Odeta Nestor, fost președinte ONJN, spune că deciziile cu privire la restricționarea jocurilor de noroc trebuie gândite cu mare atenție, deoarece vin la pachet cu o serie de riscuri.

În România nu există studiu că există probleme în rândul minorilor Statul are foarte multe pârghii de control, dacă vom face acest lucru (n.r. – interzicerea reclamelor), vom lăsa loc operatorilor din Ucraina, Moldova, Rusia și vom trimite jucătorii români într-o piață neagră. Ne întoarcem cu zece ani în spate”, a fost mesajul transmis de Nestor.

O parte dintre parlamentarii care s-au retras din susținere acestui proiect ar fi făcut acest lucru după ce s-au consultat cu președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu, care le-a explicat că aplicarea unor măsuri drastice ar putea produce mari probleme la nivelul fotbalului românesc. În acest sezon, aproape 70% dintre cluburile care evoluează în SuperLiga României au parteneriate cu entități din industria jocurilor de noroc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.