Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Arieratele bugetului general consolidat au atins pragul de 300 miliarde de lei

Ziarul de Vrancea
5 dec 2023 1612 vizualizări

În luna septembrie, arieratele bugetului general consolidate erau de 283,86 milioane de lei u creșterea procentuală este de 5,7%

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 5,7%, în octombrie 2023, comparativ cu luna precedentă, la 300,13 milioane de lei, de la 283,86 milioane de lei în septembrie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF). Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 33,68%, de la 77,2 milioane de lei la 103,2 milioane lei, cele de peste 120 de zile au scăzut cu 4,22%, de la 144,6 milioane de lei, în septembrie 2023, la 138,5 milioane de lei în octombrie 2023. Arieratele peste 360 de zile s-au redus cu 5,8%, de la 62,1 milioane lei la 58,5 milioane lei. Potrivit sursei citate, în ceea ce privește bugetele locale, arieratele s-au majorat cu 6,25%, de la 261,59 milioane de lei (în septembrie 2023) la 277,96 milioane de lei (în octombrie 2023). Datoriile de peste 90 de zile au crescut cu 34%, la 97,6 milioane lei, cele peste 120 de zile au scăzut cu 4,23%, la 131,4 milioane lei, în timp ce arieratele mai mari de 360 de zile s-au redus cu 5,24%, până la 48,9 milioane de lei. La capitolul "Buget de stat și autonome", arieratele au scăzut de la 22,27 milioane de lei în septembrie 2023, la 22,17 milioane de lei în octombrie 2023 (- 0,45%). Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 27,9%, la 5,5 milioane lei, cele de peste 120 de zile au scăzut cu 5,4%, la 7 milioane lei, iar cele mai mari de 360 de zile s-au diminuat cu 8,58%, la 9,6 milioane lei. 

”Predicțiile scandaloase” ale Saxo Bank pentru 2024: taxă pe avere și sfârșitul capitalismului

predicțiile se concentrează pe ”o serie de evenimente improbabile, dar subapreciate” care, dacă ar avea loc, ”ar trimite unde de șoc pe piețele financiare”

O taxă pe avere în UE, sfârșitul capitalismului în SUA și o criză majoră de sănătate cauzată de medicamentele pentru obezitate sunt doar câteva dintre ”predicțiile scandaloase” prezentate de Saxo Bank într-un raport publicat marți, citat de CNBC. În timp ce 2024 de apropie, banca daneză de investiții a sugerat că lumea se află într-un ”punct de inflexiune, drumul familiar al ultimului deceniu se apropie de sfârșit”. Predicțiile se concentrează pe ”o serie de evenimente improbabile, dar subapreciate” care, dacă ar avea loc, ”ar trimite unde de șoc pe piețele financiare”. Prognozele nu sunt reprezentative pentru opiniile oficiale ale băncii. ”Totul este să provoace procese de gândire și ceea ce am descoperit în ultimii 21 de ani este că consiliilor le place atunci când fac planificare anticipată, băncilor centrale le place pentru reducerea riscurilor și cred că clienților noștri le place pentru că este antrenant, este ca și cum ai fi la o conversație bună la masă, în care oamenii se împing unii împotriva celuilalt”, a declarat marți pentru CNBC Steen Jakobsen, directorul de investiții al Saxo Bank. Întrucât Uniunea Europeană necesită mai multe finanțări pentru o serie de obiective politice pe termen lung, inclusiv atenuarea schimbărilor climatice, îngrijirea sănătății, educația și războiul din Ucraina, șeful Strategiei de capitaluri proprii al Saxo Bank, Peter Garnry, a sugerat că liderii blocului ar putea implementa un impozit pe avere de 2%.

Acest lucru ar deveni mai probabil dacă populația ”își dă seama de cât de puține taxe plătesc miliardarii”, a speculat el, cu tulburările sociale care fierb adesea pe tot continentul. Citând Raportul global de evaziune fiscală 2024, Garnry a remarcat că, în ciuda sistemului său vast de asistență socială în comparație cu SUA, UE are 499 de miliardari (în termeni de dolari SUA), care plătesc cel mai mic impozit personal ca procent din avere în comparație cu miliardarii din America de Nord și Estul Asiei. ”Miliardarii din Franța au o rată a veniturilor înainte de impozitare la egalitate cu miliardarii americani, în ciuda faptului că întreaga populație plătește în medie impozite între 46-50%, încălcând principiul de bază al reciprocității. În Olanda este și mai bine să fii miliardar deoarece cota medie de impozitare este sub ceea ce plătesc miliardarii americani, a remarcat Garnry. Un impozit pe avere de 2% pentru miliardarii din UE ar strânge 42 de miliarde de euro (45,5 miliarde de dolari) pentru finanțarea obiectivelor cheie ale politicii, în timp ce o taxă mai largă de 2% asupra multimilionarii ar putea ridica aceasta la 100-150 de miliarde de euro, a estimat Garnry. ”Versiunea modernă din UE a lui Robin Hood trimite unde de șoc în industria de lux europeană. Studii recente au arătat o corelație puternică între căutarea articolelor de lux și nivelurile de venituri și inegalitatea bogăției”, a prezis Garnry. ”Noul impozit pe avere al Comisiei Europene reduce imediat așteptările pieței pentru cererea de bunuri de lux în viitor, iar investitorii renunță la acțiunile europene de lux.” Acest lucru ar face ca acțiunile gigantului francez de lux LVMH, a doua mare companie europeană după capitalizarea bursieră, să scadă cu 40%, în timp ce producătorii de vehicule de lux, precum Porsche și Ferrari, ar avea de suferit și ei, speculează raportul. Succesul noilor medicamente pentru obezitate GLP-1 a fost un punct cheie în 2023, popularul Wegovy propulsând compania daneză Novo Nordisk peste LVMH, ca cea mai valoroasă companie cotată la bursă din Europa. Dar strategii Saxo au spus că acest lucru creează un risc ca dependența de astfel de medicamente să crească în măsura în care populațiile reduc exercițiile fizice și cresc consumul de junk food. Pe un fundal geopolitic din ce în ce mai incert, strategul senior al Saxo pentru venituri fixe, Althea Spinozzi, a emis ipoteza că guvernul SUA ar putea fi obligat să mărească în continuare cheltuielile pentru apărare, în timp ce Rezerva Federală ar putea fi nevoită să înăsprească politica monetară pe fondul unui al doilea val de inflație. Pentru a evita tulburările sociale, Congresul ar putea fi forțat să crească cheltuielile fiscale, trimițând deficitul bugetar peste 10% din PIB, ceea ce înseamnă că guvernul trebuie să stimuleze urgent cererea de titluri de Trezorerie ale SUA.

Pensia medie a fost de 1.969 de lei, în noiembrie

Un număr de 4.765.843 de pensionari era înregistrat la finele lunii noiembrie 2023 în România, cu 1.015 persoane mai multe comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 1.969 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia, 662.658 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 563 de lei. Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.819.008 de persoane, dintre care 2.194.0634 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.195 de lei. Pensie anticipată au primit, în noiembrie 2023, un număr de 5.553 persoane (2.782 lei, pensie medie), pensie anticipată parțială 88.785 de persoane (2.019 de lei pensia medie) și pensie de invaliditate 395.369 de persoane (pensie medie de 853 lei), dintre care 44.966 de persoane pentru gradul I de invaliditate (735 lei, pensie medie). În aceeași lună, pensia de urmaș s-a acordat unui număr de 456.997 persoane (1.029 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 131 de pensionari (474 de lei, în medie). 

Afacerile din comerț au urcat cu doar 2% în primele zece luni ale anului

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în primele zece luni, atât ca serie brută cu 2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 2,2%, față de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). ”Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.X.2023, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2022, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 2%, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (plus 3,7%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 3,4%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,6%”, arată datele INS. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada ianuarie-octombrie 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 2,2%, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (plus 3,8%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 3,2%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,8%. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna octombrie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 1,3%, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 1,9%), vânzările de produse nealimentare (plus 1,2%) și la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (plus 0,7%). Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, în luna octombrie 2023, comparativ cu luna precedentă, cu 0,9%, datorită creșterilor înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (plus 1,6%), vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 1,2%) și la vânzările de produse nealimentare (plus 0,8%). Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna octombrie 2023, comparativ cu luna octombrie 2022, a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 1,8%, datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (plus 4,8%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 4%).

BNR va lansa o nouă modenă de 10 lei

Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 7 decembrie 2023, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I". Potrivit unui comunicat al băncii centrale, aversul monedei redă partea centrală a clădirii Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I" din București, inscripția "ROMANIA" în arc de cerc, stema României, valoarea nominală "10 LEI" și anul de emisiune "2023". Reversul monedei prezintă primul sediu al Muzeului Militar Național (Palatul Artelor din București), portretul Regelui Ferdinand I și inscripțiile "MUZEUL MILITAR NATIONAL", "REGELE FERDINAND I" și "100 ANI". Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Prețul de vânzare pentru moneda din argint este 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din argint cu tema 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I" au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. 

Prețurile locuințelor noi din Spania au înregistrat cea mai mare creștere de după 2007

Prețurile proprietăților spaniole au crescut în trimestrul al treilea cu 4,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, conduse de cea mai mare creștere a prețurilor locuințelor noi din ultimii 16 ani, au arătat marți datele oficiale ale Institutului Național de Statistică (INE) din această țară, transmite Reuters. Prețurile locuințelor noi au crescut în trimestrul respectiv cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, din cauza ofertei scăzute, a cererii mari din partea cumpărătorilor străini și a creșterii costurilor din cauza inflației. Prețurile caselor vechi au crescut cu 3,2% față de anul trecut. ”Creșterea, în special în cazul locuințelor noi, se datorează în mare măsură faptului că suntem încă la niveluri foarte scăzute ale producției de locuințe noi, sub 100.000 de locuințe noi pe an”, a declarat Javier Diaz Izquierdo, analist imobiliar la firma de brokeraj Renta 4 din Madrid. În 2006, Spania a aprobat 850.000 de licențe noi pentru a construi case, înainte ca piața imobiliară să se prăbușească, declanșând o criză financiară ani mai târziu.

Bitcoin a depășit marți 43.000 de dolari pe unitate, prima oară din aprilie 2022

Bitcoin și-a continuat marți tendința ascendentă, criptomoneda depășind 43.000 de dolari pe unitate pentru prima dată din aprilie 2022, transmite CNBC. Prețul bitcoin a crescut cu aproape 4%, până la 43.478,00 de dolari, potrivit Coin Metrics, extinzând câștigurile din ziua precedentă. La un moment fat, bitcoin s-a tranzacționat până la 43.977,40 dolari pe unitate. Câștigurile de marți au dus creșterea bitcoindin acest an la peste 160%. Ether a avansat cu 1,6%, la 2.263,76 dolari pe unitate. Este în creștere cu 88% pentru 2023. Bitcoin a atins noi maxime mai frecvent în ultimele câteva săptămâni; a depășit 40.000 de dolari în weekend, pentru prima dată din aprilie 2022, după ce a început noiembrie în jurul nivelului de 34.000 dolari pe unitate. Optimismul din jurul probabilității unei aprobări a unui ETF spot pentru bitcoin în SUA a fost principala forță din spatele ascensiunii bitcoin, care a început în timpul verii.

Microsoft va vinde update-uri de securitate pentru Windows 10 utilizatorilor finali

Pentru prima oară, după expirarea suportului pentru Windows 10, Microsoft le va oferi utilizatorilor care doresc să folosească în continuarea această versiune posibilitatea primirii contra costa a update-urilor de securitate. După ce suportul oficial pentru Windows 10 va înceta, pe 14 octombrie 2025, Microsoft va lansa ceea ce numește Extended Security Updates pentru utilizatorii finali. Dacă doresc, aceștia, vor putea să plătească anual pentru încă cel mult trei ani de update-uri de securitate dedicate sistemului de operare Windows 10. Microsoft a vândut pâna acum update-uri de securitate pentru companii, fiind prima oară când face același lucru și în cazul utilizatorilor finali. Recent, Microsoft anunța că-și va revizui politica legată de Windows 10 și că va implementa și pe acest sistem de operare funcțiile de AI din seria Copilot. Peste aproape doi ani, când suportul pentru Windows 10 va înceta, se vor împlini 10 ani de când acesta a fost lansat. Microsoft nu a anunțat și prețurile pe care utilizatorii interesați de update-urile de securitate pentru Windows 10 vor trebui să le plătească.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.