Economic

AJFP Vrancea aduce la cunoștința contribuabililor modificările privind TVA, care vor intra în vigoare începând cu data de 01.01.2024

Ziarul de Vrancea
3 dec 2023 2929 vizualizări
Foto:arhiza ZdV, Credit foto:nexuserp.ro
Foto:arhiza ZdV, Credit foto:nexuserp.ro

Prin intermeiul unui comunicat de presă Administrația Județeană a Finanțelor Publice( AJFP) Vrancea aduce la cunoștința contribuabililor principalele modificări în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată, modificări ce vor intra în  vigoare cu data de 01.01.2024:

Livrarea alimentelor cu zahar adăugat, al căror conținut total de zahar este de minimum 10g/100g produs se va taxa cu 19% TVA, altele decât cozonacul si biscuiții, care se vor taxa cu 9% TVA.[i]

Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.

Pentru a beneficia de cota redusa de TVA de 9%, cumpărătorii, atât persoane fizice cât şi persoane juridice au obligația de a da o declaraţie pe propria răspundere.

 construire, reabilitare, modernizare de unităţi spitalicești prestate către entităţi nonprofit înscrise în Registrul public organizat de ANAF în baza prevederilor art. 25 alin.(41), dacă acestea sunt destinate unităţilor spitalicești deținute și exploatate de entitatea nonprofit sau celor din rețeaua publică de stat, după caz (au fost excluse serviciile prestate către unitățile spitalicești din rețeaua publică de stat).

Baza legală: Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, care modifică Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicată  în Monitorul Oficial al României nr. 977/27.10.2023

Compartimentul de comunicare al Administrației Județeană a Finanțelor Publice( AJFP) Vrancea

[i]NOTA: Conform art. 439, prin zahar adăugat se înţelege  zahar din trestie, zahar brun, zaharoza cristalina, zahar invertit, dextroza, melasa, zaharuri din miere, melasa si siropuri, cum ar fi sirop de malț; sirop de fructe, sirop de malţ de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, sirop de arțar, sirop de glucoza, glucoza-fructoza, fructoza, zaharoza, glucoza, lactoza, lactoza hidrolizată si galactoza adăugate ca ingrediente, zaharuri in nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neîndulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe si dulceaţă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.