Opinii

Bulversat printre cuvinte: Răspunsul care îl îngroapă pe Marian Oprișan în cazul Prefecturii Putna

Ionel Sclavone
27 sep 2020 5085 vizualizări

În stilu-i binecunoscut, amețitor dar năucitor, cu care păcălește vrâncenii de peste douăzeci de ani, Marian Oprișan mi-a trimis un drept la replică referitor la articolul „Afacerea din spatele reabilitării Prefecturii Putna. Combinația imobiliară dintre mama lui Oprișan și fiica patronului grupului Vega”.

Trebuie să recunosc, replica lui Oprișan, mai exact a biroului de presă al Consiliului Județean, este mult mai civilizată și nu conține jignirile și insultele la adresa mea și a familiei mele, cu care m-a obișnuit în ultimii ani.

Marian Oprișan nu a contestat faptul că mama sa a vândut terenul din strada I.L. Caragiale către fiica și ginerele afaceristului Corneliu Istrate, la câteva luni după ce firma sa Vega 93 a câștigat contractul pentru reabilitarea sediului Prefecturii Putna pentru aproximativ 7,9 milioane de lei plus TVA. Nu a contestat nici prețul vânzării, despre care presa vremii relata ca ar fi fost în jur de un milion de euro și nici faptul că s-a ocupat de vânzarea terenului.

L-au deranjat, în schimb, afirmațiile potrivit cărora, la câteva săptămâni după vânzare, Consiliul Județean aproape a dublat, la inițiativa sa, valoarea contractului atribuit celor de la Vega 93, la 16,89 milioane de lei.  Biroul de presă al CJ spune că afirmațiile  sunt false și că, dimpotrivă, „autoritatea județeană”, cum îi place lui Oprișan să fie numit când se plictisește de titulatura „OM”, ar fi refuzat să le majoreze contractul celor de la Vega 93:

„Realitatea este următoarea: Consiliul Județean Vrancea a dat în judecată SC Vega 93 tocmai pentru că autoritatea juețeană a refuzat să majoreze prețul și pentru că firma nu a finalizat lucrările în cadrul contractului, litigiul aflându-se în acest moment pe rol”.

Mai mult, susține autoritatea județeană, adică Marian Oprișan, „opinia publică trebuie să afle că SC Vega 93 SRL, în calitate de antreprenor general, a refuzat să continue lucrările la acest obiectiv încă din anul 2012, motivat de faptul că prețul a crescut de la data semnării contractului și nu poate realiza proiectul în limitele sumei contractate. De aceea, Consiliul Județean a și reziliat contractul cu SC Vega 93 și a acordat restul de executat altei firme”.

”Da' ține este minținosu'?”

Personal, nu-mi permit să spun că Autoritatea Județeană este o mincinoasă așa că voi prezenta, la rându-mi, niște răspunsuri pe care le-am primit de la Consiliul Județean anul trecut, în 2019.

E drept că pe vremea aceea, nici AJ (Autoritatea Județeană, nu Armani Jeans cum ați fi tentați să credeți – n. red.), nici eu nu știam că voi obține informațiile potrivit cărora mama lui Oprișan a vândut terenul din I.L. Caragiale copiilor patronului firmei Vega 93 și că tranzacția a fost încheiată cu câteva săptămâni înainte ca prețul contractului pentru reabilitarea vechii Prefecturi să fie aproape dublat.

De fapt, dacă e să fiu corect până la capăt, am descoperit acest lucru chiar din informațiile primite de la biroul de presă al Consiliului Județean. 

Astfel, după un articol în care arătam cu cât a crescut valoarea contractului din cauză că lucrările nu au fost realizate la timp, biroul de presă al CJ îmi transmitea, pe 9 octombrie 2019, un drept la replică intitulat, „Fii corect informat cu privire la reabilitarea Prefecturii județului Putna!”.

Conform acestuia, „în anul 2008 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv, în valoare de aproximativ 17 milioane de lei”. Aceasta în condițiile în care oferta cu care Vega 93 câștigase a fost, conform informațiilor din SEAP, de aproximativ 7,9 milioane de lei plus TVA.

Mai mult, informația a fost confirmată, de același birou de presă, o zi mai târziu, printr-o adresă înregistrată cu nr. 35i din 10.10.2019 la CJ, semnată de vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Celmare:

„Urmare a adresei dumneavoastră” bla, bla „Hotărârea (de Consiliu Județean – n.red.) la care faceți referire (prin care a fost dublată, aproape, valoarea contractului – n. red. ) este nr. 91 din 12 septembrie 2008. Indicatorii tehnico – economici au fost reevaluați și modificați deoarece contractul (încheiat cu Vega 93 - n. red.) a constat în elaborarea documentației tehnice la faza de proiect tehnic cu detalii de execuție în urma eliberării acestei documentații, evaluarea obiectivului de investiție (reabilitarea Prefecturii Putna – n.red.) a fost de 16.898.807 lei inclusiv TVA”, bla, bla.

Cam asta a fost ceea ce am avut de demonstrat, urmând ca cititorii să tragă concluzia și să-și facă o părere despre cel care are o problemă de „etică” și minte în acest caz. 

Simbolul eșecului administrației Oprișan în Vrancea

Vega 93 trebuia să finalizeze lucrările de reabilitare la Prefectura Putna încă din anul 2009. În 2012, când firma a refuzat să finalizeze contractul, așa cum susține biroul de presă al Consiliului Județean, lucrările erau întârziate, deja, cu doi ani!!!

De fapt, după cum arăta presa vremii, la Prefectura Putna nu s-a mai lucrat cam din 2009 – 2010.

Mai mult, Autoritatea Județeană aka Marian Oprișan s-a trezit să dea în judecată Vega 93, ca s-o oblige să finalizeze lucrările la Prefectura Putna, abia în 2016 (dosarul nr. 2812/91/2016), cu o întârziere de patru ani față de 2012, anul în care i-a reziliat contractul.   

În fapt, uimitor dar surprinzător, Marian Oprișan încearcă, și de această dată, să-și ascundă eșecul aruncându-ne în față o spoială.

Chiar dacă, în cele din urmă, Consiliul Județean este pe cale să reușească să finalizeze lucrările de reabilitare, trebuie spus că vreme de aproape 20 ani, cam cât s-a aflat Marian Oprișan la conducerea administrației județene, această clădire istorică a fost abandonată în ruine.

Aceste ruine au ajuns să facă parte din viața lor și a noastră. Ne-am obișnuit cu ele, așa cum ne-am obișnuit cu drumurile pline de gropi, cu salariile mici, cu serviciile proaste și, în general cu sărăcia în care ne țin Marian Oprișan și PSD. Tinerii vrânceni care merg la vot, pentru prima oară, în acest an, nu au văzut această clădire altfel decât în construcție, acoperită de panouri de protecție pentru șantiere.

Prefectura Putna reprezintă simbolul eșecului administrației Oprișan – PSD în Vrancea.

Citiți și:Afacerea din spatele reabilitării Prefecturii Putna. Combinația imobiliară dintre mama lui Oprișan și fiica patronului grupului Vega

Afacerea Catedrala: O altă combinație imobiliară profitabilă pentru familia Oprișan


 

 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.