Local

Afacerea din spatele reabilitării Prefecturii Putna. Combinația imobiliară dintre mama lui Oprișan și fiica patronului grupului Vega

Ionel Sclavone
25 sep 2020 8699 vizualizări

Când priviți spre sediul fostei Prefecturi Putna, e bine să știți că această investiție are legătură directă cu Marian Oprișan, mai precis cu averea sa, pardon, a mamei sale. Mai exact, la câteva luni după ce a Vega 93 a obținut contractul, fiica și ginerele patronului Corneliu Istrate au cumpărat de la mama lui Oprișan un teren pe care ar fi plătit, conform presei vremii, un milion de euro. Imediat, Consiliul Județean a dublat valoarea contractului câștigat de Vega.

În anul 2002, mama lui Marian Oprișan devenea proprietara unui teren de 2.495 de metri pătrați situat în strada I.L Caragiale nr. 5. Terenul a fost cumpărat de la preotul Nicolae Dumbravă, care îl primise de la Parohie, pentru un mizilic de 50 de milioane de lei, undeva la 1.500 de dolari, calculat la un curs aproximativ de 33.500 de lei/dolar. Ca să vă faceți o idee și mai bună, vă spunem că salariul mediu în 2002 era de 3.789.202 lei, iar terenul a valorat cam 14 salarii medii.

Același teren a ajuns, câțiva ani mai târziu, în posesia familiei patronului Vega 93, Corneliu Istrate, primul constructor angajat de Consiliul Județean, în 2008, să reabiliteze sediul fostei Prefecturi – Primăria veche.

Se spune că prețul de vânzare al terenului din I.L. Caragiale a fost de cel puțin un milion de euro. Cel puțin, atât cerea Marian Oprișan pe el, conform presei vremii.

Iar asta nu este tot. La doar o lună după perfectarea tranzacției imobiliare, Consiliul Județean hotăra, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, majorarea a valorii contractului atribuit celor de la Vega 93, de la la 16,89 milioane de lei, mai mult decât dublu. 

În prezent, terenul din strada I.L. Caragiale, a ajuns în posesia Citadina SRL, o altă firmă din grupul Vega printr-un act de vânzare încheiat în 2017 cu soții Anca și Bogdan Lefter. Aici firma din grupul Vega a ridicat un bloc de locuințe. 

E drept, povestea este cam veche, dar merită să o aflați deoarece așa veți putea înțelege mai ușor ce a însemnat administrația Oprișan – PSD în Vrancea și cum se construiesc legăturile dintre baron și anumite firme de construcții care câștigă contracte pe bandă rulantă la Consiliul Județean.

O afacere imobiliară de succes

În anul 2008, printr-un act de vânzare cumpărare încheiat în luna august, sub numărul 3504/2008 soții Anca și Bogdan Lefter, fiica și ginerele afaceristului Corneliu Istrate, patronul grupului de firme Vega din Galați, deveneau proprietarii unui teren în suprafață de 2.495 metri pătrați situat pe strada I.L. Caragiale din Focșani.

S-a întâmplat la câteva luni după ce Vega 93, firma de construcții patronată de Corneliu Istrate, a câștigat contractul pentru reabilitarea sediului Prefecturii Putna, pentru 7.940.381,88 lei plus TVA (elaborare documentație tehnică plus lucrări). Vega 93 a fost singura firmă care s-a prezentat la licitația organizată de Consiliul Județean!!!

Se pare că terenul a fost cumpărat de la mama președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, care tot încerca să-l vândă de aproximativ trei ani. Spunem se pare nu pentru că n-am fi siguri pe informații, ci pentru că este posibil ca tranzacția să se fi făcut printr-un mecanism de tip suveică, iar suprafața să fi ajuns la fiica și ginerele patronului de la Vega printr-un intermediar.

Nu cunoaștem nici prețul tranzacției, Marian Oprișan n-a vrut să-l dezvăluie, dar vă putem relata, conform presei vremii, că ar fi cerut un milion de euro, 400 de euro pe metrul pătrat.

Terenul din I.L. Caragiale nr. 5 a fost scos la vânzare de mama președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, încă de prin anii 2004 - 2005, iar de tranzacție, ce să vezi, se ocupa chiar baronul PSD. Numărul său de telefon a fost trecut la contact, în dreptul anunțului de vânzare publicat în presa locală:

„Vând teren 2.500 mp intravilan Focșani (deschidere 32 m.l.), str. I.L. Caragiale nr. 5. Zonă ultracentrală, toate utilitățile. Tel.: 0723….”, suna anunțul publicat în presă.

În următorii ani, după finalizarea tranzacției dintre mama lui Marian Oprișan și familia lui Corneliu Istrate, Grupul Vega avea să devină firma de casă a Consiliului Județean, abonată la aproape toate contractele de lucrări, în special de reabilitare a drumurilor din Vrancea.

Valoarea lucrărilor la fosta Prefectură s-a dublat

La o distanță de câteva săptămâni după ce mama lui Oprișan (sau chiar el) bătea palma cu soții Anca și Bogdan Lefter (sau chiar cu Corneliu Istrate) și perfectau tranzacția terenului din strada I.L. Caragiale, încă o surpriză.

Reunit în ședință, plenul Consiliului Județean a aprobat, pe 12 septembrie 2008, o hotărâre, inițiată de președintele Marian Oprișan, prin care a dublat valoarea contractului încheiat cu Vega pentru reabilitarea sediului Prefecturii Putna. În loc de 7.940.381,88 lei plus TVA, societatea patronată de tatăl și socrul proaspeților parteneri de afaceri imobiliare ai familiei baronului Oprișan urma să primească 16.898.807 lei, cu TVA inclus.

Dublarea valorii a fost justificată de Consiliul Județean, într-un răspuns la o cerere de informații publice, prin faptul că în urma elaborării documentației tehnice, constructorul, adică Vega 93, a constatat că volumul de lucrări ar fi mai mare decât cel preconizat.

„Indicatorii tehnico-economici au fost reevaluați și modificați, deoarece conractul a constat în elaborarea documentației tehnice la faza de proiecte tehnic și detalii de execuție, în urma eliberării acestei documentații, evlauarea obiectivului de investiție a fost de 16.898.907 lei inclusiv TVA”, a transmis Consiliul Județean.

Aici trebuie să facem câteva mici precizări.

Evaluarea a fost făcută de un proiectant angajat de Vega 93, iar nu de unul independent. În acest caz, Consiliul Județean condus de Marian Oprișan a atribuit contractul la pachet, proiectare și lucrări, iar nu separat, așa cum se întâmpla de obicei, iar acest lucru ridică mari semne de întrebare cu privire la obiectivitatea evaluării care a stat la baza dublării prețului.

Vega 93 și proiectantul angajat de aceasta aveau tot interesul să prezinte o sumă cât mai mare, poate chiar supraevaluată, pentru că automat le creșteau și lor profiturile.  

Curajosul om de fapte fapte evită să lămurească situația

Am încercat să obținem un comentariu de la președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, însă a fost zadarnic. Am încercat să-l contactez prin whatsup și prin SMS, pe telefonul său, precum și pe e-mail, pe adresa de contact a Consiliului Județean.

Am dorit să aflu, de la Marian Oprișan, dacă s-a ocupat de vânzarea terenului din strada I.L. Caragiale nr 5, care a aparținut mamei sale, către soții Bogdan și Anca Lefter și dacă prețul de vânzare a fost un milion de euro.  

Nu am primit nici un răspuns lămuritor.

Deși am precizat că mă adresez președintelui Marian Oprișan, funcționarii Consiliului Județean s-au prefăcut că nu înțeleg cine era destinatarul solicitării și mi-au transmis un răspuns semnat de vicepreședintele Ionel Celmare, în care precizau că nu-mi pot furniza aceste informații. Culmea ironiei, în josul adresei, în dreptul semnatarului, era trecut numele lui Marian Oprișan.

Am revenit cu o nouă solicitare pe aceeași adresă de e-mail, subliniind, încă o dată că mă adresez lui Marian Oprișan, însă nu am mai primit nici un răspuns. Cel puțin până la data publicării acestui articol.

Sper că poate, totuși, baronul de Vrancea va dori să ne lămurească despre cum au stat lucrurile.

 

 

 

 

 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.