Local

Afacerea Catedrala: O altă combinație imobiliară profitabilă pentru familia Oprișan

Ionel Sclavone
26 sep 2020 6170 vizualizări

La începutul anilor 2000, mama lui Marian Oprișan devenea proprietara unui teren situat în strada I.L. Caragiale nr. 5 pentru 50 de milioane de lei, o sumă ridicolă, în jur de 1.500 de dolari, la un curs mediu estimat de 33.500 de lei/USD. În cele ce urmează vom readuce în atenție povestea dobândirii, de către mama lui Marian Oprișan, a terenului din strada I.L. Caragiale nr. 5, la începutul anilor 2000. În cele ce urmează veți vedea cum edificarea Catedralei cu hramul Cuvioasa Parascheva, pe terenul actual, are legătură și cu creșterea semnificativă a averii familiei Oprișan.

 

Până în anii 2000, pe o parte din terenul pe care a fost construită actuala Catedrală erau amplasate două imobile vechi, într-o curte largă, aflate în posesia Consiliului Județean. În cele două clădiri funcționau sediile a mai multor partide politice.

Lucrurile se schimbă după 2001, când încep lucrările la viitoarea catedrală. Cum spațiul alocat, inițial, de Primăria Focșani era foarte mic, în jur de 200 de metri pătrați, mai mult sau mai puțin, apare ideea extinderii pe terenul învecinat.

Doar că terenul și clădirile erau revendicate de mai multă vreme de fostul proprietar deposedat de comuniști, un anume Paul Brenner, un focșănean plecat din România în anii '60, care locuia la Roma și despre care se spunea că avea legături cu mafia siciliană.

Potrivit presei vremii, în 2001, la un an după ce Marian Oprișan a devenit președinte, Consiliul Județean Vrancea a renunțat la cele două imobile și la terenul aferent, amplasate pe Bulevardul Independenței, o suprafață totală de aproape 1.000 metri pătrați, iar Primăria Focșani i le-a atribuit lui Paul Brenner, în decembrie 2001.

Imediat, și-a vândut proprietatea, pentru suma de 100.000 de dolari, lui Corneliu Prunache, patronul firmei Aispa Stars, fost asociat cu Marian Oprișan în holdingul Seven Stars. De altfel, Aispa s-a desprins din acest holding, iar printre acționarii săi s-a numărat, la un moment dat, și Marian Oprișan.

Recapitulând, înainte să trecem mai departe, în 2001, Consiliul Județean Vrancea, condus de Marian Oprișan, a renunțat la o suprafață de 1.000 de metri pătrați, teren dorit de Biserică pentru extinderea construcției Catedralei. Cei 1.000 de metri pătrați au fost retrocedați fostului proprietar Paul Brenner. Mai departe, acesta l-a vândut către Aispa Stars, firma patronată de Corneliu Prunache, asociat cu Marian Oprișan în Seven Stars.  

Cu alte cuvinte, Aispa Stars și Marian Oprișan se aflau într-o poziție de negociere foarte avantajoasă față de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și față de finanțatorul care asigura fondurile construcției, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Deci, nu este de mirare că Aispa Stars, a obținut contractul pentru construcția catedralei, în valoare de 18,4 miliarde de lei, în urma unei licitații considerate dubioasă și lipsită de transparență.

Prunache a schimbat terenul cu Biserica

Mai departe, Corneliu Prunache și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au ajuns la un acord pentru un schimb, în decembrie 2002. În locul terenului din centru, care urma să fie preluat de Biserică pentru edificarea Catedralei, Aispa Stars, firma sa urma să primească o altă suprafață de 4.380 de metri pătrați, situată pe strada I. L. Caragiale, la nr. 5-7. Presa vremii relatează că valoarea terenului primit de Corneliu Prunache, de la Biserică, era de patru ori mai mare decât a celui dat la schimb.

Pe de altă parte, iar acest lucru ne interesează, cam în aceeași perioadă, mama lui Marian Oprișan devenea proprietară pe un teren alăturat, pe I.L. Caragiale nr. 5, în suprafață de 2.495 metri pătrați.

Acest teren a fost cumpărat de la preotul Nicolae Dumbravă care îl primise tot de la Arhiepiscopie. Prețul de vânzare a fost de 50 de milioane de lei, aproximativ 1.500 de dolari la un curs BNR de aproximativ 33.500 de lei.

Sau, ca să fim mai exacți, cei 50 de milioane de lei echivalau cu 14 salarii medii pe economie, care în anul 2002 era calculat la 3.789.202 lei. Trebuie spus că un apartament cu două camere, în Focșani, costa în jur de 10 – 15.000 de dolari.

O combinație imobiliară complexă în profitul familiei Oprișan

În aparență, între schimbul făcut de Corneliu Prunache cu Biserica și tranzacția dintre mama lui Marian Oprișan și preotul Dumbravă nu există o legătură.  

Ceea ce dă de gândit, însă, este prețul extrem de mic pe care familia Oprișan l-a plătit pentru acest teren.

Și ca să vă faceți o imagine mai clară să ne raportăm la suprafețele celor două terenuri învecinate, din strada I.L. Caragiale, care au făcut obiectul tranzacțiilor.

În urma unor calcule aproximative rezultă că Cornel Prunache a primit un teren de 4.380 metri pătrați pentru 100.000 de dolari (prețul plătit lui Paul Brenner), ceea ce înseamnă 23 de dolari pe metrul pătrat. Pe de altă parte, mama lui Oprișan a plătit pentru un teren învecinat, de 2.495 de metri pătrați, suma de 1.500 de dolari, adică 0,6 dolari pe metrul pătrat, de aproape 40 de ori mai puțin.

De ce ar fi acceptat să iasă în pierdere cu aproape 50.000 de dolari preotul Nicolae Dumbravă, bani cu care și-ar fi putut achiziționa vreo 4- 5 apartamente în Focșani?

Este o întrebare la care nu am un răspuns concret. De altfel, trebuie spus că nici procurorii care, câțiva ani mai târziu, au anchetat aceste tranzacții nu au putut da un răspuns la acestă întrebare.

Chiar și așa, vă pot prezenta ipoteza, care s-a conturat după ce am discutat cu mai multe surse care au analizat, la un moment sau altul, tranzacțiile, din anumite poziții, ca anchetatori, ca juriști, jurnaliști sau, chiar, politicieni.

Potrivit acestui scenariu, întreaga poveste, începând de la momentul în care s-a stabilit locația Catedralei, iar Consiliul Județean Vrancea a acceptat să renunțe la cele două imobile în favoarea lui Paul Brenner, până la punerea sa în posesie, vânzarea către Prunache, asociatul lui Marian Oprișan, schimbul cu Arhiepiscopia (inclusiv tranzacția dintre mama lui Oprișan și preotul Dumbravă), sunt parte a unei unei complexe combinații imobiliare de pe urma căreia fiecare dintre cei implicați și-au luat, probabil, partea.

 

Cercul s-a închis cu vânzarea către fiica patronului de la Vega

Cercul s-a închis câțiva ani mai târziu, în 2008, când terenul obținut de mama lui Oprișan (foto: anunț de vânzare) a fost vândut soților Anca și Bogdan Lefter, fiica și ginerele afaceristului Corneliu Istrate, dn Galați, patronul grupului de firme Vega. Tranzacția s-a perfectat la câteva luni după ce Vega 93, firma fanion a grupului, a obținut contractul de reabilitare a sediului Prefecturii Putna.

La licitația organizată de Consiliul Județean, Vega a fost singura firmă care s-a prezentat cu ofertă de preț.

 La câteva săptămâni după ce mama lui Oprișan bătea palma cu soții Lefter, Consiliul Județean aproba, la inițiativa lui Marian Oprișan, un proiect de hotărâre care prevedea dublarea contractului pentru reabilitarea Prefecturii Putna, de la aproape 8 milioane de lei  plus TVA la 16,89 milioane de lei cu TVA inclus.

Mai mult, în următorii ani, firmele din grupul Vega aveau să devină principalii constructori pe bani publici din Vrancea. Consiliul Județean și primăriile, în special cele conduse de primari PSD s-au întrecut în a atribui contracte grupului patronat de familia lui Corneliu Istrate.

În urmă cu trei ani, în 2017, terenul de pe strada I.L. Caragiale nr. 5 a trecut de la soții Lefter la o altă firmă din grupul Vega, Citadina, care a demarat un proiect imobiliar în această locație.

Citiți și:Afacerea din spatele reabilitării Prefecturii Putna. Combinația imobiliară dintre mama lui Oprișan și fiica patronului grupului Vega

Când priviți spre sediul fostei Prefecturi Putna, e bine să știți că această investiție are legătură directă cu Marian Oprișan, mai precis cu averea sa, pardon, a mamei sale. Mai exact, la câteva luni după ce a Vega 93 a obținut contractul, fiica și ginerele patronului Corneliu Istrate au cumpărat de la mama lui Oprișan un teren pe care ar fi plătit, conform presei vremii, un milion de euro. Imediat, Consiliul Județean a dublat valoarea contractului câștigat de Vega.

În anul 2002, mama lui Marian Oprișan devenea proprietara unui teren de 2.495 de metri pătrați situat în strada I.L Caragiale nr. 5. Terenul a fost cumpărat de la preotul Nicolae Dumbravă, care îl primise de la Parohie, pentru un mizilic de 50 de milioane de lei, undeva la 1.500 de dolari, calculat la un curs aproximativ de 33.500 de lei/dolar. Ca să vă faceți o idee și mai bună, vă spunem că salariul mediu în 2002 era de 3.789.202 lei, iar terenul a valorat cam 14 salarii medii.

Același teren a ajuns, câțiva ani mai târziu, în posesia familiei patronului Vega 93, Corneliu Istrate, primul constructor angajat de Consiliul Județean, în 2008, să reabiliteze sediul fostei Prefecturi – Primăria veche.

Se spune că prețul de vânzare al terenului din I.L. Caragiale a fost de cel puțin un milion de euro. Cel puțin, atât cerea Marian Oprișan pe el, conform presei vremii.

Iar asta nu este tot. La doar o lună după perfectarea tranzacției imobiliare, Consiliul Județean hotăra, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, majorarea a valorii contractului atribuit celor de la Vega 93, de la la 16,89 milioane de lei, mai mult decât dublu. 

În prezent, terenul din strada I.L. Caragiale, a ajuns în posesia Citadina SRL, o altă firmă din grupul Vega printr-un act de vânzare încheiat în 2017 cu soții Anca și Bogdan Lefter. Aici firma din grupul Vega a ridicat un bloc de locuințe. 

E drept, povestea este cam veche, dar merită să o aflați deoarece așa veți putea înțelege mai ușor ce a însemnat administrația Oprișan – PSD în Vrancea și cum se construiesc legăturile dintre baron și anumite firme de construcții care câștigă contracte pe bandă rulantă la Consiliul Județean.

O afacere imobiliară de succes

În anul 2008, printr-un act de vânzare cumpărare încheiat în luna august, sub numărul 3504/2008 soții Anca și Bogdan Lefter, fiica și ginerele afaceristului Corneliu Istrate, patronul grupului de firme Vega din Galați, deveneau proprietarii unui teren în suprafață de 2.495 metri pătrați situat pe strada I.L. Caragiale din Focșani.

S-a întâmplat la câteva luni după ce Vega 93, firma de construcții patronată de Corneliu Istrate, a câștigat contractul pentru reabilitarea sediului Prefecturii Putna, pentru 7.940.381,88 lei plus TVA (elaborare documentație tehnică plus lucrări). Vega 93 a fost singura firmă care s-a prezentat la licitația organizată de Consiliul Județean!!!

Se pare că terenul a fost cumpărat de la mama președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, care tot încerca să-l vândă de aproximativ trei ani. Spunem se pare nu pentru că n-am fi siguri pe informații, ci pentru că este posibil ca tranzacția să se fi făcut printr-un mecanism de tip suveică, iar suprafața să fi ajuns la fiica și ginerele patronului de la Vega printr-un intermediar.

Nu cunoaștem nici prețul tranzacției, Marian Oprișan n-a vrut să-l dezvăluie, dar vă putem relata, conform presei vremii, că ar fi cerut un milion de euro, 400 de euro pe metrul pătrat.

Terenul din I.L. Caragiale nr. 5 a fost scos la vânzare de mama președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, încă de prin anii 2004 - 2005, iar de tranzacție, ce să vezi, se ocupa chiar baronul PSD. Numărul său de telefon a fost trecut la contact, în dreptul anunțului de vânzare publicat în presa locală:

„Vând teren 2.500 mp intravilan Focșani (deschidere 32 m.l.), str. I.L. Caragiale nr. 5. Zonă ultracentrală, toate utilitățile. Tel.: 0723….”, suna anunțul publicat în presă.

În următorii ani, după finalizarea tranzacției dintre mama lui Marian Oprișan și familia lui Corneliu Istrate, Grupul Vega avea să devină firma de casă a Consiliului Județean, abonată la aproape toate contractele de lucrări, în special de reabilitare a drumurilor din Vrancea.

Valoarea lucrărilor la fosta Prefectură s-a dublat

La o distanță de câteva săptămâni după ce mama lui Oprișan (sau chiar el) bătea palma cu soții Anca și Bogdan Lefter (sau chiar cu Corneliu Istrate) și perfectau tranzacția terenului din strada I.L. Caragiale, încă o surpriză.

Reunit în ședință, plenul Consiliului Județean a aprobat, pe 12 septembrie 2008, o hotărâre, inițiată de președintele Marian Oprișan, prin care a dublat valoarea contractului încheiat cu Vega pentru reabilitarea sediului Prefecturii Putna. În loc de 7.940.381,88 lei plus TVA, societatea patronată de tatăl și socrul proaspeților parteneri de afaceri imobiliare ai familiei baronului Oprișan urma să primească 16.898.807 lei, cu TVA inclus.

Dublarea valorii a fost justificată de Consiliul Județean, într-un răspuns la o cerere de informații publice, prin faptul că în urma elaborării documentației tehnice, constructorul, adică Vega 93, a constatat că volumul de lucrări ar fi mai mare decât cel preconizat.

„Indicatorii tehnico-economici au fost reevaluați și modificați, deoarece conractul a constat în elaborarea documentației tehnice la faza de proiecte tehnic și detalii de execuție, în urma eliberării acestei documentații, evlauarea obiectivului de investiție a fost de 16.898.907 lei inclusiv TVA”, a transmis Consiliul Județean.

Aici trebuie să facem câteva mici precizări.

Evaluarea a fost făcută de un proiectant angajat de Vega 93, iar nu de unul independent. În acest caz, Consiliul Județean condus de Marian Oprișan a atribuit contractul la pachet, proiectare și lucrări, iar nu separat, așa cum se întâmpla de obicei, iar acest lucru ridică mari semne de întrebare cu privire la obiectivitatea evaluării care a stat la baza dublării prețului.

Vega 93 și proiectantul angajat de aceasta aveau tot interesul să prezinte o sumă cât mai mare, poate chiar supraevaluată, pentru că automat le creșteau și lor profiturile.  

Curajosul om de fapte fapte evită să lămurească situația

Am încercat să obținem un comentariu de la președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, însă a fost zadarnic. Am încercat să-l contactez prin whatsup și prin SMS, pe telefonul său, precum și pe e-mail, pe adresa de contact a Consiliului Județean.

Am dorit să aflu, de la Marian Oprișan, dacă s-a ocupat de vânzarea terenului din strada I.L. Caragiale nr 5, care a aparținut mamei sale, către soții Bogdan și Anca Lefter și dacă prețul de vânzare a fost un milion de euro.  

Nu am primit nici un răspuns lămuritor.

Deși am precizat că mă adresez președintelui Marian Oprișan, funcționarii Consiliului Județean s-au prefăcut că nu înțeleg cine era destinatarul solicitării și mi-au transmis un răspuns semnat de vicepreședintele Ionel Celmare, în care precizau că nu-mi pot furniza aceste informații. Culmea ironiei, în josul adresei, în dreptul semnatarului, era trecut numele lui Marian Oprișan.

Am revenit cu o nouă solicitare pe aceeași adresă de e-mail, subliniind, încă o dată că mă adresez lui Marian Oprișan, însă nu am mai primit nici un răspuns. Cel puțin până la data publicării acestui articol.

Sper că poate, totuși, baronul de Vrancea va dori să ne lămurească despre cum au stat lucrurile.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.