Opinii

„Aceasta este legislația“, formula care ascunde toată mizeria unor autorități incompetente și corupte

Ionel Sclavone
20 aug 2019 4119 vizualizări

În spatele formulei de mai sus se ascund cele mai mari mizerii pe care statul român le face propriilor cetățeni. Tot ce are legătură cu incompetența, corupția, abuzul, reaua voință, lipsă de empatie etc. manifestate de sistemul public veți găsi, dacă priviți cu atenție, în aceste trei cuvinte.

Zilnic, de câte ori apelăm la o instituție publică, la spital, la școală, la poliție etc., ca să ne rezolvăm o problemă, suntem refuzați și aruncați la pământ cu „aceasta este legislația“. Iar apoi, dacă ne ridicăm și încercăm să ripostăm, suntem făcuți KO cu „dacă nu-ți convine contestă în instanță“. Ca și cum, pentru noi, simplii cetățeni, un proces în justiție ar fi o distracție, o vizită la bâlci, iar nu bani cheltuiți, timp pierdut și nervi.  

Cu aceste trei cuvinte, o tânără care a apelat la 112, reclamând că este agresată în trafic de huligani, a fost trimisă la plimbare de polițiștii care n-aveau chef de o intervenție le vreme de seară.

În spatele legislației se ascunde primarul Cristi Misăilă când focșănenii îi reproșează, în baza unor observații de bun simț, că a transformat Primăria într-un culcuș cald, pe bani mulți, pentru neamuri, prieteni și colegi din PSD: „concursurile au fost organizate conform legislației în vigoare“.

El și colegii săi de partid au folosit legea ca pretext, când i-au permis lui Cătălin Duță să distrugă ansamblul arhitectonic care pune în valoare clădirea Tribunalului, o parte din Focșaniul vechi. „Aceasta este legislația“ ne-au aruncat în față când le-am atras atenția că sunt pe cale să comită o crimă la adresa orașulu.  

Tot legea este responsabilă pentru că un constructor al PSD a fost selectat să repare vreo zece străzi în oraș, deși nu are muncitori suficienți nici pentru una singură. A fost posibil cu complicitatea primarului care i-ar fi putut cere să demonstreze că are capacitate să ducă mai multe lucrări în același timp, dar n-a făcut-o pentru că „aceasta este legislația“ și nu-l obligă s-o facă. În schimb, noi, cetățenii de rând, ne vom rupe picioarele și mașinile prin gropi, încă multă vreme, până când constructorul de partid își va plăti mai bine, ca să nu plece în altă parte.

„Aceasta este legislațiaׅ“ le transmite, Marian Oprișan, vrâncenilor care, în număr din ce în ce mai mare, îi reproșează că aruncă milioane de euro pe paranghelii costisitoare, pentru a-și spăla propria imagine șifonată de huiduielile colegilor săi din PSD, în loc să facă ceva ca să le îmbunătățească viața.  

„Aceata este legislația“ ne aruncă din viteza bolidului său de 100.000 de euro, când i se spune că trece prea rar pe la Consiliul Județean și că nu-și justifică salariul nesimțit și nici celelalte privilegii pe care le are.

Ultima oară am auzit această justificare într-un tren CFR cu care călătoream în condiții inumane – vagoane de navetiști, supraaglomerate, fără aer condiționat - de la Focșani la București. „Aceasta este legislația, dacă nu-ți convine nu circula cu trenul“ i-a replicat cu aroganță, șeful de vagon, unui bărbat care a refuzat, pe bună dreptate, să plătească un bilet întreg fără să primească loc: „Îți plătesc doar jumătate de preț dacă nu îmi dai un loc. Dacă îți plătesc biletul întreg și accept să mă las călcat în picioare de voi CFR-ul, veți continua să vă bateți joc și nu veți face nimic pentru a îmbunătăți condițiile de transport. Ne veți lua în continuare de fraieri“.

S-a ținut tare chiar dacă la Ploiești a fost așteptat de doi polițiști care, la chemarea prin 112 a controlorului, au reacționat cu o rapiditate uluitoare, spre deosebire de alte cazuri, ca să protejeze statul reprezentat de CFR, împotriva cetățeanului.

Reacția aceasta, a bărbatului care a refuzat să se lase umilit și călcat în picioare a fost cea corectă. Chiar dacă a avut de suferit din cauza acesteia. Este singura cale prin care putem îndrepta lucrurile strâmbe. În grup sau individual, trebuie să spunem „NU“ când un reprezentant al statului ne cere să plecăm capul și să ne lăsăm în genunchi pentru că „aceasta este legislația“.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.