Opinii

Partidele din Vrancea, cu muschii electorali la vedere

Corneliu Condurache
18 mai 2009 1080 vizualizări
Dupa incheierea unei saptamini de campanie electorala pentru alegerile europarlamentare, se cam poate aprecia deja care-s "muschii" politici prezentati public de catre fiecare partid de prin Vrancea.

Iata, spre exemplu, in Focsani: Partidul Social Democrat si-a reocupat sensurile giratorii, si-a montat bannerele pe stilpii Electrica si a comis vreo trei paranghelii. Ca multe din aceste "ingrediente de campanie social-democrata" pot fi suspectate de alimentare cu "afluenti financiari" de prin bugetul public al judetului, o spunem deocamdata numai noi, pe la Ziarul de Vrancea. Competitorii electorali ai PSD-istilor fac "ciocul mic" in legatura cu asemenea suspiciuni (desi in mod normal ar trebui sa fie primii interesati in demascarea unor asemenea abuzuri), pentru ca sint fie aliati de Parteneriat la guvernare, cum este cazul PD-L, fie se doresc (precum PNL) opozanti fara complicatii generate dinspre directia puterii. Partidul Democrat-Liberal, in afara afiselor de pe panourile special amenajate, si-a mai lipit alte citeva pe stilpii aceleiasi Electrica. Despre acestea a miriit ceva Oprisan saptamina trecuta intr-un "Comunicat de presa". Referindu-se la "afisajul agresiv promovat de anumite partide, care in goana lor dupa voturi nu mai tin cont de regulile elementare ale vietii in comunitate"; baronul nu a mentionat, insa, numele PD-L, pentru ca asa ceva nu se face intre "parteneri". Oricum, fata de imaginea combatantului electoral de la parlamentarele din toamna, PD-L Vrancea reprezinta acum, la europarlamentare, doar o umbra. Partidul National Liberal s-a limitat doar la afisele electorale etalate pe panourile oficiale din Focsani. Ajungind din acest punct de vedere la acelasi nivel cu Partidul Romania Mare sau cu Partidul National Taranesc-Crestin si Democrat. Desigur, "modestia" sugerata de PD-L si PNL in afisajul stradal din Focsani si din judet, dar si in campania electorala pentru europarlamentare in ansamblu, ar putea fi interpretata si ca o strategie (electorala) cu accent pe evitarea stridentelor in vremuri de criza, la care s-a apelat din respect fata de alegatori. Este insa in acelasi timp posibil ca lipsa de "vina" politica manifestata de PD-L si PNL in aceste zile sa fie asimilata de catre electorat si cu acceptarea de catre acestea fara lupta a rolului de partide de mina a doua sau a treia in Vrancea anului 2009. Asa cum se prezinta "desfasurarile de forte" pina acum in pregatirea confruntarilor electorale din judet, PD-L si PNL ca partide par a nu crede ca pot lua fata PSD aici, in Vrancea. Ori, atunci cind nici macar credinta si implicit dorinta proprie nu e, strategiile si campaniile arata asa cum putem constata, iar rezultatele dupa scrutinurile din acest an vor fi pe masura. Si faptul ca in politica realitatea nu este cea pe care se straduiesc sa o sugereze politicienii, ci aceea perceputa de alegatori, reprezinta aproape o axioma, obligatoriu de insusit de catre orice strateg sau consilier electoral care se respecta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.