Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Baza NATO din România provoacă nervozitate la Moscova

Corneliu Condurache
28 mar 2024 972 vizualizări

Viitorul oraș militar de la Mihail Kogălniceanu arată pregătirea Occidentului pentru “o potențială coliziune cu țara noastră", acuză diplomația rusă

Activitățile NATO din Europa de est și din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaților săi pentru o potențială confruntare cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe rus joi, menționând activități de militarizare în regiune.

Autoritățile române au anunțat anterior că sunt gata să investească 2,5 miliarde de euro în modernizarea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța. Baza urmează să fie extinsă devenind un oraș militar capabil să găzduiască familiile a 10.000 de militari și cu planuri de creare de infrastructuri urbane, potrivit ministerului.

Construcția a început în partea de sud a viitorului oraș militar, unde sunt construite în prezent drumuri de acces și o rețea de electricitate robustă. Modernizarea bazei aeriene ar putea-o transforma până în 2040 în cea mai mare bază a NATO din Europa. Armata SUA folosește această bază din 1999, menționează ministerul. "Extinderea bazei aeriene din România este încă o dovadă că blocul nord-atlantic își continuă militarizarea neîngrădită a Europei de est și a regiunii Mării Negre", a afirmat MAE rus.

Acesta a adăugat că "întărirea forțată a capacităților coaliției are loc de asemenea în Polonia și țările baltice". "O astfel de activitate a membrilor NATO este provocatoare, exacerbează tensiunile militare de-a lungul granițelor și creează amenințări suplimentare de securitate pentru Rusia. Toate acestea vizează pregătirea aliaților blocului pentru o potențială coliziune cu țara noastră", a conchis ministerul. "Vom monitoriza evoluțiile din România, vom evalua riscurile generate și le vom lua în considerare în cursul planificării militare", a mai notat MAE rus. AGERPRES

Putin spune că avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte

Rusia nu are planuri în privința niciunei țări NATO și nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi doborâte de forțele rusești, a declarat miercuri seara Vladimir Putin.

Adresându-se piloților forțelor aeriene ruse, Putin a declarat că alianța militară condusă de SUA s-a extins spre est, spre Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar că Moscova nu are planuri de a ataca un stat NATO. "Nu avem intenții agresive față de aceste state", a spus Putin, potrivit unei transcrieri a Kremlinului publicate joi. "Ideea că vom ataca o altă țară - Polonia, statele baltice și cehii sunt, de asemenea, speriați - este un nonsens total. Este doar o prostie" - a afirmat liderul de la Kremlin.

Întrebat despre avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul a promis că le va trimite în Ucraina, Putin a spus că astfel de aparate nu vor schimba situația din Ucraina. "Dacă vor furniza avioane F-16, și vorbesc despre asta și se pare că antrenează piloți, acest lucru nu va schimba situația pe câmpul de luptă", a spus Putin. "Iar noi vom distruge avioanele așa cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoarele multiple de rachete", a continuat Vladimir Putin. "Bineînțeles, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din țări terțe, ele devin pentru noi ținte legitime, oriunde s-ar afla", a punctat Putin. El a menționat că F-16 ar putea transporta și arme nucleare.

Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda se numără printre țările care s-au angajat să doneze F-16. O coaliție de țări, din care face parte și România, a promis să ajute la instruirea piloților ucraineni în utilizarea acestora.

Incident bizar la o școală din Bacău: Bătaie între doi elevi și doi profesori

Inspectoratul Școlar Județean Bacău a demarat verificări la Liceul Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o școală generală care aparține de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt implicați doi elevi și doi profesori. Primele date arată că un profesor a încercat să ia telefonul mobil al unei eleve, acesta aruncând dispozitivul către fratele ei. După ce imaginile au apărut în spațiul public, și Poliția s-a autosesizat și a deschis o anchetă.

Conform informării primite de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, incidentul a avut loc miercuri, în jurul orei 10:40 la o școală din satul Burdusaci, structură a Liceului Tehnologic din Răchitoasa.  În timpul orei de geografie, profesorul a observat că o elevă folosea telefonul mobil, deși regulamentul intern al unității de învățământ interzice utilizarea acestor dispozitive în timpul orelor.

„A refuzat că îl închidă, să îl predea profesorului și a aruncat telefonul mobil către fratele său, care învață în aceeași clasă. În acel moment s-a creat îmbulzeală, profesorul a încercat să ia telefonul, a intervenit un alt profesor, de la o altă clasă, care este și dirigintele clasei în care se desfășura ora de geografie. Un profesor a căzut, fata și ea a căzut. Dirigintele a vrut să aplaneze conflictul, profesorul a vrut să ia telefonul”, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bacău, Roxana Cerghici.

Aceasta a precizat că se fac verificări la nivelul școlii, dar și de către inspectorii școlari. „S-a deschis o cercetare la nivelul școlii, s-au luat declarații de la elevi și de la profesori, la nivelul Inspectoratului Școlar s-a stabilit o echipă de control care este deja acolo.  Vor fi luate măsuri, în special pentru prevenirea acestor manifestări”, a precizat reprezentanta Inspectoratului.

Cei doi frați nu sunt copii cu nevoi speciale, dar sunt cunoscuți ca „elevi problemă”, care tot au mai creat situații neplăcute în școală, au transmis reprezentanții școlii. Și Poliția s-a autosesizat și a deschis o anchetă.

Medic: Noi suntem o țară care cheltuiește foarte mult cu statutul de asistat social

Medicul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că ”banalele analize” anuale, decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pot avertiza asupra unor boli cu consecințe extrem de grave. ”Noi suntem o țară care cheltuiește foarte mult, dar nu pentru prevenție și terapie în acut, se cheltuiește foarte mult cu statutul de asistat social, pentru că pacientul, dacă nu are prevenție și educație sanitară suficientă, pacientul acesta este cu mare risc de a deveni, după aceea, un pacient nerezolvabil și automat intră, după aceea, în zona de suport social și costurile sunt imense”, explică doctorul.

”Despre partea de prevenție: practic, după 40 de ani, consider că este absolut normal să îți faci un set de analize banale de sânge, care sunt decontate de Casă (Casa Națională de Asigurări de Sănătate - n.r.) și tocmai că prevenția asta scutește, după aceea, foarte mulți bani. Noi suntem o țară care cheltuiește foarte mult, dar nu pentru prevenție și terapie în acut, se cheltuiește foarte mult cu statutul de asistat social, pentru că pacientul, dacă nu are prevenție și educație sanitară suficientă, pacientul acesta este cu mare risc de a deveni, după aceea, un pacient nerezolvabil și automat intră, după aceea, în zona de suport social și costurile sunt imense, undeva la 70-80 de milioane de euro pe an, sunt la noi în țară, dacă nu mă înșel”, a declarat profesorul Gheorghe Iana, miercuri seară, la Medika Tv.

Medicul este de părere că este nevoie de campanii pentru educație sanitară, pentru ca pacienții și cei apropiați lor să cunoască primele semne ale accidentului vascular cerebral, pentru a se prezenta cât mai rapid la medic.

Mircea Cărtărescu, distins cu Premio Mondello, atribuit în trecut lui Milan Kundera și Thomas Bernhard

Mircea Cărtărescu a fost recompensat cu International Premio Mondello, care de-a lungul anilor, acesta a fost atribuit unor scriitori precum Milan Kundera și Thomas Bernhard, JM Coetzee și Don DeLillo, Doris Lessing și Marilynne Robinson, a anunțat Nicola Lagioia, directorul Târgului de Carte de la Torino. "Caracteristica premiului este că în fiecare an este acordat de un judecător monocrat. Eu am fost ales ca judecător monocrat pentru ediția din 2024. Sunt onorat de acest lucru. Așa că am decis să îi atribui Mondello International lui Mircea Cărtărescu pentru modul în care, prin operele sale, a reînnoit codurile romanului contemporan, făcându-l din nou o prezență magnifică din viitor", a scris Lagioia pe Facebook.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc în luna mai, la Salone Internazionale del Libro. Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar și publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cărțile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România și din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociația Scriitorilor din București, Asociația Editorilor din România.

Grav accident rutier în Dolj, unde două mașini s-au ciocnit, iar una a luat foc

Un grav accident rutier a avut loc, joi, în județul Dolj, unde două mașini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Cinci persoane aflate în autoturisme au fost duse la spital. Pentru o a șasea victimă au fost făcute manevre de resuscitare. Ulterior, a fost declarat decesul acestei persoane. Victima este o femeie de 35 de ani.

Compania Naționala de Investiții Rutiere a preluat mare parte din autostrada A8

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că a semnat Ordinul prin care Compania Naționala de Investiții Rutiere preia de la CNAIR o serie de proiecte de infrastructură rutieră. ”Am semnat Ordinul prin care Compania Naționala de Investiții Rutiere (CNIR S.A.) preia de la CNAIR S.A. (Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere) o serie de proiecte de infrastructură rutieră”, anunță Grindeanu.

Ministrul Transporturilor prezintă proiectele: Autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț (secțiunea Miercurea Nirajului - Leghin) parte din A8, Autostrada Târgu Neamț - Iași – Ungheni, parte din A8, Autostrada Bacău – Brașov, Autostrada Ploiești - Brașov, Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț, Drumul Expres Focșani – Brăila, Drumul Expres Filiași – Târgu Jiu. ”Transferul acestor proiecte a fost posibil doar după operaționalizarea CNIR și numirea unui Director General și a Directorului Economic-Financiar. Obiectivele vor fi preluate în baza unui protocol încheiat între cele două companii”, precizeazăă ministrul.

Amenzi de 5000 de lei date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș

Polițiștii din Argeș au aplicat amenzi în valoare totală de 5000 de lei în urma unui scandal care a avut loc într-un liceu din localitatea Stâlpeni. În altercație au fost implicați un elev de 19 ani și apropiații unei colege de clasă a acestuia, pe care fata i-a introdus în unitatea de învățământ fără a anunța pe nimeni. Când scandalul a degenerat, cardele didactice au solicitat intervenția Poliției.

Scandalul a avut loc miercuri, în incinta Liceului Tehnologic ,,I.C. Petrescu” Stâlpeni.  „În jurul orei 12:00, polițiștii au fost sesizați de către un cadru didactic referitor la o stare conflictuală, în unitatea de învățământ, între aparținători ai unei eleve și un coleg de clasă al elevei în cauză. Polițiștii au identificat persoanele implicate în starea conflictuală, respectiv o femeie de 33 de ani, însoțită de un bărbat de 38 de ani, cărora minora de 17 ani le-a facilitat accesul în unitatea de învățământ, în timpul orei de curs, fără a solicita în prealabil acordul reprezentanților liceului pentru accesul acestora. În continuare, femeia de 33 de ani și bărbatul de 38 de ani au purtat discuții cu directorul unității de învățământ și cu profesorul diriginte al clasei, timp în care au apărut neînțelegeri între bărbatul de 38 de ani și un coleg de clasă al minorei, tânăr de 19 ani. În condițiile în care bărbatul și tânărul în cauză și-au adresat injurii și s-au manifestat agresiv unul față de celălalt, a fost solicitată intervenția polițiștilor prin Sistemul Unic Apeluri de Urgență 112”, informează, joi, oficialii Poliției Argeș.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că băiatul de 19 ani și fata de 17 ani sunt colegi în clasa a XI-a. Cei doi au avut zilele trecute o neînțelegere, când fata a mers la prietena colegului său pentru a-i arăta ceva pe telefonul mobil. Ceea ce părea o discuție în contradictoriu s-a transformat într-un scandal după ce fata, ai cărei părinți sunt plecați din țară, a adus la școală o mătușă, femeia de 33 de ani și pe un prieten al acesteia. Bărbatul de 38 de ani a încercat să îl disciplineze pe tânărul de 19 ani, moment în care acesta din urmă i-a cerut celuilalt că iasă din școală și să se bată. Atunci cardele didactice au luat decizia de a suna la 112.

În urma altercației, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Stâlpeni, au aplicat patru sancțiuni contravenționale. Femeia de 33 de ani a primit amendă de 1000 de lei ca urmare a încălcării normelor de acces în unitatea de învățământ. Bărbatul de 38 de ani a primit două amenzi de 1.500 de lei, respectiv de 1.000 de lei, ca urmare a încălcării normelor de acces în unitatea de învățământ, respectiv a provocării de scandal, iar tânărul de 19 ani a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.000 de lei, ca urmare a participării efective la scandal.

Cioloș, întrebat dacă în spatele REPER se află Soros: E în mintea bolnavă a conspiraționiștilor

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș a precizat joi la Iași, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit niciodată cu miliardarul american și nici nu a beneficiat de fonduri de la fundațiile acestuia.

Dacian Cioloș a fost prezent la Iași la lansarea candidaturii arhitectului Andrei Ciuhodaru în cursa pentru Primăria Iași, evenimentul având loc în Parcul Copou, în apropierea Teiului lui Eminescu.

După ce Andrei Ciuhodaru a prezentat câteva dintre ideile sale privind modul în care ar trebui administrat Iașiul, Dacian Cioloș a fost întrebat de un bărbat care asista la eveniment dacă în spatele REPER se află George Soros.

”E mult, mult în spate... E în mintea bolnavă a celor care inventează tot felul de conspirații ca să justifice incapacitatea lor de a dezvolta România. Nu m-am întâlnit niciodată cu George Soros sau cu cineva din fundațiile acestuia. Nu am profitat de nici o finanțare de la Soros, spre deosebire de alții de la PSD care s-au întâlnit cu el”, a afirmat Dacian Cioloș.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.