Opinii

Consiliul Local Focsani-cofinantator de smenuri

Corneliu Condurache
26 mar 2009 1228 vizualizări
Ieri, la sedinta extraordinara a Consiliului Local Focsani, unul din punctele de pe ordinea de zi a stirnit discutii aprinse, asupra carora n-ar fi rau sa zabovim putin spre a incerca sa ni le explicam.

Astfel, in cazul proiectului de hotarire de la punctul 6 al ordinii de zi, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la studiul de oportunitate pentru obiectivul de investitii "Sistem de supraveghere pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in municipiul Focsani (proiect ce urmeaza a fi depus la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est) s-a pus problema valorii exagerate a camerelor de supraveghere. Respectivele dotari, menite sa creasca siguranta si sa previna criminalitatea in municipiul resedinta de judet, apar in paginile proiectului cu pricina cu un pret de cinci ori mai mare decit valoarea actuala de piata (cinci mii de euro in proiect, fata de o mie de euro pret de piata). Raspunsul la intrebarea "de ce?" este oferit chiar de urmatorul punct ,7, de pe ordinea de zi al sedintei extraodinare a CL Focsani de ieri. Acesta a fost si el votat de catre consilierii locali focsaneni. Si a consfintit vointa alesilor, si prin ei a locuitorilor municipiului resedinta de judet, nu doar de a depune proiectul aprobat la ADR Sud-Est pentru obtinerea unei finantari din fonduri europene. Dar si de a plati din buzunarul lor (din bugetul CL Focsani, pentru ca astfel se traduce "cofinantarea" din textul punctului 7 de pe ordinea de zi) a "cheltuielilor legate de proiect".Tocmai aici se regaseste explicatia umflarii de cinci ori a preturilor camerelor de supraveghere. Astfel de proiecte de fezabilitate se tarifeaza ca procent din valoarea totala a proiectului de baza. Altfel spus, cu cit valoarea elementelor ce apar in proiect ,- aici s-au pus in discutie "camerele de supraveghere", dar nu-i exclus sa fie la fel si-n privinta altor cheltuieli materiale sau cu manopera mai mare, societatea care a intocmit proiectul de fezabilitate, denumita de obicei "de consultanta", incaseaza mai multi bani. In cazul prezentat discutam de bani publici platiti de CL Focsani. Care conform aprobarii punctului 7 de pe ordinea de zi a sedintei de ieri, "cofinanteaza" proiectul trimis spre a obtine aprobarea la ADR Braila pentru a fi finantat cu bani europeni, cu "cheltuiele legate de proiect" (deci de intocmirea lui teoretica, efectiva, cu schite, planse si tot ce presupune o asemenea lucrare). Acum poate fi mai bine inteleasa atitudinea primarului Decebal Bacinschi care la remarca unui consilier local privind preturile umflate ale camerelor de supraveghere, a exclamat: " asa le-au dat specialistii!". Musai trebuie sa fie vorba de specialisti in smenuri pe bani publici europeni, dar mai ales autohtoni. Pentru ca o data proiectul aprobat, oficialii europeni verifica (daca apuca) cel mult cheltuielile privind transpunerea in practica a proiectului finantat de ei. Cele legate de studiul de fezabilitate nu-i intereseaza, pentru ca au fost achitate de CL Focsani. Iar acesta poate deveni fara prea mari eforturi ori complicatii, cum s-a demonstrat ieri in sedinta extraordinara a CL Focsani, cofinantator de smenuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 4 ore, 5 minute, 30 secunde
E bine cand nu intelegi ceva sa intrebi specialisti in domeniul respectiv. Daca incerci sa-ti explici pe baza propriilor cunostinte, care fiind vorba intre noi, sunt extrem de limitate, risti sa faci citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.