Opinii

Singura speranta

Corneliu Condurache
20 iun 2005 672 vizualizări
Dupa ce am citit ordonanta data de Parchetul National Anticoruptie, prin care toti implicatiii in cetoasa afacere Drumuri si Poduri - una dintre cele cu tare multe si complicate semne de intrebare, dintre alea derulate integral pe bani publici in ultimii ani in judet - sint impecabil curatati pina aproape de alb imaculat s-ar putea ivi, cred, mai multe interpretari ce-ar putea fi date pe marginea cel putin curioasei solutii.

Dupa ce am citit ordonanta data de Parchetul National Anticoruptie, prin care toti implicatiii in cetoasa afacere Drumuri si Poduri - una dintre cele cu tare multe si complicate semne de intrebare, dintre alea derulate integral pe bani publici in ultimii ani in judet - sint impecabil curatati pina aproape de alb imaculat s-ar putea ivi, cred, mai multe interpretari ce-ar putea fi date pe marginea cel putin curioasei solutii.

Una ar fi legata de faptul ca doamna procuror care a instrumentat dosarul de acolo, din institutia cea gindita sa se ia la trinta cu hidoasa de mare coruptie, asteapta furtuna reformei in justitie, foarte probabil banuita a fi extrem de apropiata in timp, o data cu trecerea pachetului de legi recent asumat de guvernul Romaniei. Si-n acest scop a aplicat stravechea tactica de razboi cunoscuta-n popor a "secarii fintinilor si pirjolirii holdelor", pentru a-si atinge scopul de a-i scoate cu orice pret basma curata pe cei acuzati in sensibilul dosar. Altfel, cum se pot explica afirmatii ori sustineri greu de justificat la un asemenea nivel? Precum cea scrisa negru pe alb ca masina de lux Audi a drumarilor vrinceni, cumparata cu 65.000 de euro, desi ar fi stat timp de un an de zile in afara granitelor tarii, chiar daca iesita peste hotare plina ochi cu persoane mai mult decit apropiate baronului nu i-ar fi adus acestuia defel avantaje "patrimoniale si nepatrimoniale"!

O alta varianta care, de asemenea trebuie luata serios in calcul (mai cu seama avind in vedere reactiile lesinate si anemice ale adversarilor politici ai lui Oprisan din judetul nostru, ce au putut fi admirate inclusiv la ultima intilnire cu presa a Aliantei locale) vis a vis de respectiva ordonanta, este aceea ca cercetarea respectivului dosar-"cartof fierbinte" a fost intentionat trimisa cu multe si cunoscute puncte slabe spre Bucuresti, de responsabili ori personaje importante autohtone interesate.

Altfel, cum se poate, logic, gasi o explicatie faptului ca in cercetarile din dosar, scoaterii banilor prin falsuri in ordinele de plata emise catre Trezorerie de conducerea Drumuri si Poduri, pentru a plati mai multe miliarde publicitate ziarului baronesc, ii lipseste taman veriga esentiala care putea demostra temeinicia acuzatiei de coruptie din demers?

Aceea de notorietate ca exista dovezi foarte concrete care pun in afara oricarui dubiu legatura dintre respectiva publicatie si cel care o finanteaza si prin scamatorii, precum cele mentionate, din bani publici!

Despre avantajele "patrimoniale si nepatrimoniale" ale principalului acuzat, legat si de acest aspect, ce sa mai discutam? Senzatia este urmatoarea: parca s-a organizat un gen de concurs cu tema - nimeni sa nu vada sau sa sesizeze respectivele legaturi .

Orice minima examinare a colectiei ziarului cu pricina poate demonstra si unui incepator, sau mai putin cunoscator in domeniu ceea ce pentru cei mai multi dintre locuitorii activi si informati ai judetului este mai mult decit evident. Numai institutii ale statului cangrenate parca de sindromul blestemat al baronatului-judet-feuda se chinuie vizibil sa-si puna vata-n urechi, ochelari de cal si sa-si infunde nasurile in fata realitatilor. Singura speranta in cazul reasezarii justitiei romanesti pe alte coordonate, cum se spera, ar ramine probabil o reexaminare serioasa, din temelii a acuzatiilor si a dosarului in ansamblu. Altfel in ciuda unor promisiuni electorale prea repede si usor date uitarii se va perpetua ceea ce doresc unii cu ardoare de citiva ani buni pe aceste meleaguri. Ca stilpii asezati la baza vietii politice si sociale din Vrancea sa ramina minciunile si facaturile de-o subtirime dezarmanta. Care ar putea fi socotite, printre altele fara exagerare, si adevarate atentate indreptate impotriva logicii elementare.


P.S. Un alt lucru stupefiant pe care-l inaugureaza fara nici o retinere incercarea de "albire" recent pusa-n practica de catre Parchetul National Anticoruptie este acela ca transforma intr-o bagatela - fara nici o consecinta pentru cel care-o infaptuieste - sustragerea de la executare a unei firme. Pentru ca exact asta inseamna - o poate confirma orice cunoscator in materie - falsurile din ordinele de plata pe care scria "plata salarii", iar banii astfel scosi din conturile drumarilor de la Trezorerie luau calea conturilor firmei lui Prunache (fost asociat in afaceri si combinator politic al lui Oprisan) sau ale ziarului tinut sub papucul si care-i reprezinta straveziile interese ale baronului de Vrancea de citiva ani buni. Dupa rationamentul prezentat acolo, practic orice societate comerciala (pentru ca legea, teoretic, este aceeasi pentru toti) ar putea recurge nestingherita la un asemenea matrapazlic. Mergind la limita de exemplu e posibila, pe linga smecheria urit mirositoare cu documentele de banca in care se fenteaza statul scriindu-se "plata salarii", si vinzarea unui imobil aflat sub sechestru. Justificata apoi suav ca-i in scopul "platii furnizorilor de materiale si a altor obligatii ale societatii ".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.