Opinii

Blestemul Bucurestiului

Cristian Ghinea
11 apr 2008 724 vizualizări
Ca bucurestean ma simt jenat cînd vad lista cu candidati la primarie. Presa da ca aproape sigura candidatura lui Miron Mitrea din partea PSD. Mircea Geoana mai bate un cui în cosciugul proiectului de schimbare a partidului.

Alaturi de Nastase, Mitrea este un simbol pentru guvernarea abuziv-corupta de pina in 2004. Dosarele deschise de DNA reflecta doar citeva dintre tunurile despre care se stie in presa. De pilda, modul in care Mitrea a obligat mai multe companii subordonate Ministerului Transporturilor sa finanteze o asocierea cu Prima TV. Din combinatie, patronul postului si amic al ministrului s-a ales cu o investitie consistenta si dupa ceva ani, cind postul devenise profitabil a returnat banii fara nici o dobinda. Banca mai generoasa ca statul roman nu exista. Asa sa tot faci afaceri.

Cind am inceput la Centrul de Jurnalism Independent proiectul privitor la publicitatea de stat, un functionar din minister mi-a scris cu rugamintea de a-i pastra anonimatul (nu mai lucreaza acolo intre timp). îmi povestea despre feluritele scheme prin care se scurgeau banii, la ordinul direct si niciodata scris al consilierilor lui Mitrea. De pilda, diversele companii de la minister vinturau bani spre firmele strategilor de imagine Dan Andronic si Bogdan Teodorescu (azi strategi la liberali), bani care apoi ajungeau partial la presa sub forma de publicitate. Cum functionarii trebuiau totusi sa justifice in vreun fel platile, ne-am trezit prin ziare cu reclame la aeroportul Otopeni sau la portul Constanta, de se stricau oamenii de ris prin conferintele de presa cind prezentam situatia.

Orientat de sursa mea din minister (un om onest care se consuma nervos pentru ca avea sefi tilhari), am cerut informatii in baza legii privind aceste contracte si au facut un intreg circ pina au dat ceva. Oricum, sumele de cumparat ziare erau mizilicuri pe linga marile tunuri imobiliare sau cele de la CFR. Acolo sintem deja in plin film cu mafioti. Fostul director de la CFR de pe vremea lui Mitrea este disparut, nu stim daca se prajeste la soare prin Antile sau se odihneste ingropat pe undeva in beton. Pe scurt, PSD ne ofera la primarie un Jimmy Hoffa autohton.

Cind am aterizat in Romania acum citeva zile, mama m-a batut la cap sa merg acasa, in "Salajan", cartierul copilariei mele. Mi-a spus: trebuie neaparat sa vii sa vezi ce a facut Negoita pe aici, e cu totul altfel. Si avea dreptate. Sectorul 3 din Bucuresti are alta fata. Cu toate acestea, PDL nu merge pe mina excelentului primar Negoita, dar ne propune un militian incapabil sa comunice omeneste. Poate ca Vasile Blaga a fost eficient la Ministerul de Interne, dar aceasta nu este o recomandare pentru primaria unui oras care are nevoie de alt gen de administratie. Bucurestiul are nevoie de o dezvoltare comunitara, de proiecte care sa revigoreze spatiile publice. Videanu a gresit pentru ca a tratat capitala de parca era santierul de la Bumbesti-Livezeni. Blaga seamana mai mult cu Neculai Ontanu (tipul care pozeaza la OTV turnind asfalt) decit cu Liviu Negoita. Ma uit in lista de afaceri a sotilor Blaga publicata de un ziar si vad doar genul de afaceri in care e bine sa ai pile la stat ca sa scoti bani. Nu e neaparat ceva ilegal acolo, dar nici o dovada de spirit antreprenorial.

în rest, mai vedem o galerie de politicieni tineri care intruchipeaza chiar falimentul ideii de schimbare a generatiilor. Cosmin Gusa (fost PSD, fost PD, actual PIN), Aurelian Pavelescu (fost sef de minuscule formatiuni nationaliste, fost PD, fost PIN, actual PNTCD) si Codrin Stefanescu (fost revolutionar profesionist, fost PRM, fost PSD, actual PC). Toti traseisti, toti guralivi pina la exasperare, toti produsele lipsei de imaginatie a producatorilor TV, care ni-i baga excesiv pe git. Toti reprezinta nefericita idee ca politica inseamna ceva mistocareala plus o doza de scenarita.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.