Opinii

Basescu cu bricheta pe linga dinamita

Cristian Ghinea
13 mar 2009 1009 vizualizări
Traian Basescu a executat un tur de forta la inceputul saptamanii: intr-o aceeasi zi a vorbit in Parlament despre necesitatea unui imprumut extern, a indemnat guvernul si coalitia la putere sa faca reforme necesare, apoi a mers la TVR unde l-a asigurat pe Mircea Geoana ca nu o sa ramana virgin.

Diferenta intre cele doua tipuri de discurs il defineste pe politicianul, dar mai ales pe omul, Traian Basescu. Inca o data se vede ca Presedintele are instincte bune, dar nici un fel de gandire strategica. Ba mai mult, nu are nervii necesari unei strategii coerente. Ce vreau sa spun? Presedintele Basescu din Parlament are dreptate. Am mai scris in acest spatiu despre situatia economica, despre gaurile din buget si lipsa de reforma a sectorului public. Sant dintre cei care cred ca un guvern de la Bucuresti nu poate rezista presiunii populiste a sindicatelor si Parlamentului fara o ancora externa, deci un imprumut extern este in primul rand un semnal politic. Asa ca discursul cuminte, citit cu ochelarii pe nas de Presedinte in fata parlamentarilor mi se pare rezonabil.

Din acest discurs, e limpede ca Traian Basescu favorizeaza stabilitatea, cel putin asa o spune raspicat. Mai mult chiar, toate obiectivele pe care el le vede necesar sa fie atinse au nevoie ca guvernul Boc sa functioneze. Deocamdata, guvernul functioneaza cu cele doua partide colaborand la esalonul doi si ignorandu-se la varf. Si nici nu se putea altfel cata vreme Traian Basescu si Mircea Geoana vor fi cel mai probabil rivali pentru alegerile prezidentiale din acest an. In mod paradoxal, al doilea mandat al lui Traian Basescu depinde de modul in care mentine cat mai mult posibil pacea cu Geoana si cu PSD: un esec al guvernul Boc in plina criza s-ar deconta dramatic in popularitatea Presedintelui.

Acesta fiind contexul, iesirea nervoasa a lui Traian Basescu la TVR tine mai mult de patima si nervi decat de ratiune si strategie. Chiar intrebat fiind ce parere are despre intentia lui Geoana de a-i fi contracandidat, Basescu ar fi trebuit sa gaseasca o cale de a ocoli intrebarea sau de a spune elegant ca il va invinge. In loc de asta, Presedintele a declansat un atac nuclear, l-a umilit pe liderul PSD nelasandu-i alta sansa decat sa escaladeze conflictul daca vrea sa nu fie luat peste picior in PSD. De aici o intreaga sarabanda a replicilor, iar acum conflictul politic a migrat dinspre tema alegerilor spre acordul cu FMI: PSD se opune. Din pacate, PSD raspunde lipsei de tact a Presedintelui cu o lipsa de viziune: brusc, dupa ce guvernul PSD din 2000 "" 2004 a dus la capat acordul precedent cu FMI si nu i-a fost rau, acum PSD isi descopera vana anti-FMI. Ca sa vezi unde dai si unde crapa in politica noastra.

Coalitiile de guvernare rezista greu in Romania. De fapt, toate cele de pana acum s-au destramat inainte de termen. Guvernul Boc are oricum putine sanse sa reziste pe termen lung, dar daca se prabuseste inainte de a se potoli criza economica si de a repune pe picioare bugetul lasat vraiste de cuplul vesel Vosganian "" Tariceanu, atunci e de rau. Iar Traian Basescu nu mai are nici o scuza de aceasta data: cand stai pe un butoi de dinamita, nu te joci cu bricheta pentru ca te enerveza freza lui Geoana.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.