Opinii

Molima Vrancei

Corneliu Condurache
13 feb 2008 848 vizualizări
In sedinta de ieri a Consiliului Judetean Vrancea s-au mai aprobat 1.000.000 de lei pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Ortodoxa din centrul Focsaniului, acesti bani alaturindu-se fondurilor de aceeasi valoare veniti prin intemediul Guvernului la sfirsitul anului trecut.

Avintul finantator in esenta este unul imbucurator, desi nu poti sa nu observi hei-rup-ul electoral ce insoteste toate aceste alocari de fonduri, indiferent cine le realizeaza. Asemenea actiuni, avind mai ales in vedere scopul lor concret, ar trebui oricum abordate cu multa decenta, dar probabil putem considera si-n cazul de fata cu buna aproximatie ca "de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!"

Una peste alta, pare datator de speranta conturul investitiei care incepe din ce in ce mai pronuntat sa aduca a abordare serioasa si responsabila a proiectului, spre deosebire de bataia de joc ce-a fost atotstapinitoare pina cu nu mult timp in urma prin toate ungherele grandiosului proiect.

Apropo de asta, apare suspecta linistea totala asternuta de ceva vreme asupra dosarului deschis de catre Directia Nationala Anticoruptie avind ca obiect derularea lucrarilor la obiectivul cu pricina. Imi aduc aminte ca prin anii 2002-2003 un specialist in domeniu mi-a demonstrat cu creionul pe hirtie ca pentru a se fi turnat cantitatea de beton decontata in situatiile de lucrari si in facturi, la dotarea fimelor de constructii de pe aceste meleguri de la acea ora, ar fi fost necesare vreo doua luni calendaristice de muncit zi si noapte cu betonierele si dispozitive speciale aferente prin centrul municipiului resedinta de judet. Or, acest lucru evident nu s-a intimplat (mai exact, oricum nu la acest nivel).

Banii s-au incasat insa, cheltuindu-se insemnate fonduri publice ca si cum operatiunile s-ar fi facut, iar materialele respective s-ar fi consumat fix in cantitatile trecute in documente.

Iar acestea au constituit cu mare probabilitate si motivele principale pentru care ani in sir in locul Catedralei focsanenii au vazut in centrul orasului lor doar niste mustati hidoase de otel beton.

Culmea: acelasi procedeu apare ca un lait motiv cu aproximativ aceiasi actori - Prunache avindu-l in spate pe Oprisan - si in "Dosarul Coruptiei".

Curios ca nimeni nu mai este interesat sa ia urma acestor bani.

In atari conditii, desigur, modelul disparitiei banilor publici fara ca lucrarile sa fie efectuate a devenit unul de succes pentru cei aflati la putere, indiferent de culoare politica. Adica un fel de molima de care Vrancea va fi tare greu, daca nu cumva imposibil de vindecat vreodata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.