Opinii

Voturile, televizorul si banii

Cristian Ghinea
30 nov 2007 503 vizualizări
Am mai scris în cîteva rînduri că presa noastră îsi închipuie că joacă un rol mai mare decît e cazul. Participarea politică directă fiind restrînsă, tot ce rămîne vizibil este un spectacol mediatic. Existi dacă te vezi la televizor. Asta au retinut consultanti politici de mare succes si sumar scolarizati. Asta proclamă jurnalisti de mare influentă care au învătat meserie la universitatea Cristoiu.

De fapt, teoriile serioase asupra votului arată că presa e doar unul dintre cercurile de formare a optiunii electorale, si nici măcar unul dintre cele de primă importantă. Familia, cercul de prieteni, colegii, contactul direct cu partidele sint mai importante. Doar că acestea sint greu de măsurat. Trebuie să faci cercetare de profunzime, să combini sondaje cu metode calitative. Stiu putini oameni in Romania capabili să facă asa ceva. Si nici aceia nu sint utilizati. E scump si cei mai multi politicieni nici nu stiu că au nevoie de asa ceva. în schimb eu primesc in e-mail oferte cu servicii de monitorizare media. Este o piată nebună de făcut grafice cu cine, cum, cite minute si unde a apărut la TV. Se fac calcule complicate cu citi centrimetri a ocupat fiecare lider prin ziare. Inutilităti scumpe, zorzoane mediatice. Euroalegerile au confirmat-o din plin.


Săracul Cosmin Gusă a dormit prin studiourile TV, era peste tot. Liderul PIN este o fiintă catodică, trăieste in televizor. Dar tot el poate să devină studiu de caz pentru lipsa de impact a televiziunii in alegeri. Si nu este singurul. Băseascu avea dreptate cind a spus poanta cu Voiculescu care are cinci televiziuni si 2%. El pare mare lider politic la televiziunile sale. în alegeri nu a fost niciodată măcar aproape de prag. De fapt, singurul motiv pentru care Voiculescu a existat in politică este că altii au crezut in puterea televiziunii. Năstase si PSD au cumpărat graficele cu liniute-aparitii-TV si au crezut că asa pot cistiga alegerile. Dan Voiculescu este puternic doar in măsura in care alti politicieni cred că Antenele sale sint puternice si se aliază cu el. Dacă ceilalti politicieni l-ar lăsa să fie doar patron de televiziune si nu i-ar băga in seamă pretentiile politice, atunci Voiculescu nu ar conta in Parlament.


Un alt caz este Gigi Becali. El a invătat că nu poti cistiga alegerile cumpărind voturile ca la piată. Dan Pavel avea probabil dreptate atunci cind spunea că Becali este cel mai important filantrop din Romania. Acum, că s-au certat si a ajuns la concluzia că Becali e un ignorant, poate Pavel observă si că fostul său sef distribuie banii in mod aberant, la nevoiasii care se intimplă să fie pe lingă el cind apar camerele TV. E cel mai bogat roman, deci cel mai puternic, zice el. Nu e chiar asa. Motivul e simplu: voturile se pot cumpăra, dar sint prea scumpe. La citi bani a pompat in politică, Becali a obtinut prea putin. A cistigat insă undeva. PNG a obtinut 60% in Vadu Rosca, satul devastat de inundatii si reconstruit pe banii lui Gigi Becali. Rezultă citeva sute de mii de dolari (poate mai mult) cheltuite pentru citeva sute de voturi. Romania e o tară mare, nu e Malta, si la pretul


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.