Opinii

Observatorul astronomic din Focşani

Alexandra TĂTARU
15 aug 2016 3145 vizualizări
În perioada 11-14 august pământenii, inclusiv românii şi vrâncenii, au putut observa în nopţile senine adevărate spectacole. Anul acesta a fost spectacolul ”Perseidelor” şi, chiar dacăîntr-o noapte cerul nu a fost prea senin, celelalte au fost suficiente de plăcute astfel încât să vă determine să le priviţi ore în şir. Dârele luminoase lăsate ”de stelele căzătoare” reprezintă, în special pentru cei pasionaţi, splendori în noapte, muze poetice şi prilej de visare.

 
Mărturisesc că şi eu ador nopţile de august, nu neapărat pe cele dintre blocurile de la Focşani, ci pe acelea din spaţiile lipsite de clădiri înalte, acele spaţii rurale, montane, oricum ar fi, numai să fie lipsit de obstacole sau nori. Spaţiul urban aglomerat şi încărcat de poluanţi nu este cel mai potrivit spaţiu pentru a admira  ”ploi de stele”, oricum s-ar numi ele.
În timpul unui an se petrec numeroase fenomene sau evenimente astronomice despre care putem afla detalii fie de pe paginile web ale NASA, ori ale Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, sau chiar ale celor din ţară. De asemenea, în Observatoarele astronomice de  la nivel zonal sau local, se mai organizează evenimente pentru public şi cu publicul, de observaţii a acestor fenomene impresionante, unele dintre ele necesitând observarea cu ajutorul instrumentelor astronomice. Acolo unde este posibil şi avem norocul să le putem vedea cât mai uşor de pe teritoriul ţării noastre, ar fi şi păcat să le ratăm. Poate că nu sunt neapărat mesaje ”divine”, dar sunt parte din Universul nostru. Ferice de cei care au acces mult mai uşor la ele! Numeroase publicaţii fac cunoscute evenimente astronomice, concursuri pe teme astronomice, iar unii temerari se transformă chiar şi în adevăraţi ”vânători”, cum ar fi, spre exemplu, ”vânătorii de eclipse”. Îşi acordă tot timpul şi banii lor pentru a se deplasa oriunde în lume observe şi să studieze o eclipsă de Soare.

 
În Focşani lipseşte un Observator Astronomic sau un Planetarium

 
Nu numai că lipseşte un Observator Astronomic sau Planetarium, dar în Focşani activitatea muzeală şi ştiinţifico-culturală nu reprezintă una dintre cele mai susţinute sau promovate. Nici nu se compară cu vreun lobby acordat vreunei paranghelii sau finanţării vreunui eveniment de ”langa danga” cu fuste scurte şi trâmbiţe chinezeşti.
Avem un muzeu de istorie şi unul al ”Unirii”, vizitate la ocazii rare, iar în spaţiul ”Trepte de istorie” din Piaţa Unirii se mai organizează din când în când câte un eveniment de tipul unei expoziţii de artă sau fotografie.Secţia de ”ştiinţe ale naturii” este momentan închisă, iar la muzeul etnografic se ajunge mai greu, mai ales de când au început lucrările ”marelui proiect” de amenajare a Crângului Petreşti şi care parcă nu se mai termină. Ce ne trebuie nouă Planetarium sau Observator, poate veţi întreba, când mii şi mii de lipsuri ne macină existenţa în Focşani? Chiar aşa!!! De ce ne-ar trebui? Când avem nevoie de spaţii verzi, locuri de joacă, străduţe nivelate şi asfaltate, pubele spălate şi din când în când schimbate cu unele noi, străzi măturate, iarbă şi flori udate dimineaţa şi nu la prânz pe caniculă, câte şi mai câte ”mărunţişuri” de-astea ”nesemnificative”.
Să dăm răspunsuri comparative?! De ce le-ar trebui gălăţenilor? Ori bârlădenilor? De ce le-ar trebui băcăuanilor? De ce le-ar trebui chiar păncenilor? şi, dacă”urcăm” mai sus, de ce le-ar trebui sucevenilor?
Dacă amintim de cele aflate în Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa sau Iaşi, veţi spune că acelea sunt oraşe mari, centre universitare, şi era chiar culmea ca în ele să nu fie. Oricum sunt prea puţine faţă de câtă nevoie de spaţiu educaţional există! De programe educative este nevoie peste tot, iar unele oraşe au şi privilegiul istoriei, city managerului, proiectelor, oportunităţilor, pe când alţii, care au alesnu plece undeva unde curge cu oportunitatea dată de o zonă cosmopolită, se alege să se cheltuiască mai mulţi bani pentru deplasarea şi educarea copiilor în oraşele unde se oferă un program diversificat.

 
Astronomia nu se mai studiază în şcoli

 
Ţin minte că, în trecut, se făceau câteva ore de astronomie la liceele cu profiluri reale. Dar prea puţin şi prea ineficient în lipsa unor ore dedicate experimentelor, şi nu strict teoriei. Acum, se pare că astronomia nu mai pare interesantă pentru cei în măsură să o promoveze, dar dacă întrebi 10 copii ce ar vrea sa devină, sigur vei găsi unul care să vreaajungă cosmonaut. Avem în Romania chiar şi olimpici internaţionali, în ciuda lipsei materiei studiate la şcoală. Să nu mai zicem despre adulţii care, din nefericire sau fericire, îs ”eterici” ori cu dorinţe de a sta pe Selena sau măcar pe orbita Terrei măcar o singură dată în viaţă. Să nu uităm, totuşi, că România a ”lansat” un reprezentat în spaţiu, Dumitru Prunariu, care va rămâne în istorie, alături de toţi cosmonauţii lumii, şi acesta nu este un amănut nesemnificativ.


Astronomia se aprofundează în prezent, exceptând cursurile din cadrul unităţilor de învăţâmânt superior, în şcolile de vară, în cadrul Asociaţiilor de pe lângă Observatoarele Astronomice, în tabere astronomice, în general la nivel de educaţie non-formală. Când va intra şi oraşul Focşani în lista oraşelor cu oferta educaţională astronomică?

 

 Alexandra TĂTARU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
observator , acum 2810 zile, 16 ore, 51 minute, 58 secunde
exista in Vrancea un observator astronomic citeste integral
cristi, acum 2810 zile, 17 ore, 38 minute, 59 secunde
A ține animalele în cușcă, astonom de la bloc, nu e un „indiciu al nivelului de civilizatie si de dezvoltare urbana”. E unsemn al prostiei umane, al mizeriei și sarcasmului diin sulfetul citeste integral
astronomul de la bloc, acum 2810 zile, 14 ore, 34 minute, 12 secunde
Hai nu zau, mai nea Cristi ? Ca bine le mai zici, ca ca tine nu le zice nimeni, neicusorule... Cum graiai, ca a tine animalele la zoo este "insemn al prostiei umane, al mizeriei si al citeste integral
viorel i. iancu, acum 2811 zile, 4 ore, 40 minute, 29 secunde
MULTE ADEVARURI GRAIESTE DISTINSA DOAMNA PROFESOARA ALEXANDRA TATARU. EXISTA O INTREBARE: TREBUIE SA CITEASCA ACEST ARTICOL SI EDILII VRANCENI?
astronomul de la bloc, acum 2811 zile, 5 ore, 39 minute, 45 secunde
Tara arde si ... se piaptana ! Acum, in fond si la urma urmei, n-as avea nicio mare problema cu Observatorul Astronomic visat de dra Tataru pe mandrul plai al Focsaniului, desi ne-ar prinde macar la citeste integral
, acum 2810 zile, 18 ore, 40 minute, 6 secunde
Matale esti astronom cum sunt preotii intelectuali. Din parti! Oamenii ca matale ar trebui trimisi in timp, cu vreo 2-3000 de ani, ca in zilele noastre voi ne aduceti la sapa de lemn
astronomul de la bloc, acum 2810 zile, 14 ore, 24 minute, 4 secunde
Ai prins ironia, fraiere ? Bineinteles ca nu sunt astronom,dar tolomacul,tolomac ramane... Ti-as cere sa detaliezi chestia cu intoarcerea in timp, gasesc subiectul fascinant,dar ,cum spuneam, citeste integral
Gigel de la Aeroport, acum 2810 zile, 19 ore, 5 minute, 4 secunde
Domnu' Astronom, matale esti putintel cam prea rau cu doamna Dr. Profesor Jurnalist Tataru. Mi se pare normal ca, intr-un oras ca al nostru, sa avem cel putin Observator Astronomic, ca sa nu ne citeste integral
astronomul de la bloc, acum 2810 zile, 14 ore, 20 minute, 11 secunde
Stai sa nu vina autostrada peste noi, sa nu mai avem pe unde scoate masinile din curte... Domnule Gigel, ai dreptate : Observatorul pare cea mai cuminte solutie.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.