Educație

Școala Gimnazială din Vidra a primit numele academicianului Valeriu D. Cotea

Alexandra TĂTARU
15 mai 2017 9643 vizualizări

Pentru a viziona toate fotografiile din galerie dați clik pe poza principală și apoi folosiți săgețile laterale

 

Triplă aniversare la Școala din Vidra:160 de ani de învățământ, 91 de ani de la nașterea academicianului V. D. Cotea și atribuirea numelui școlii.În Focșani mai există un colegiu cu același nume.Academicianul s-a născut în Călimani-Vidra și a fost specialist în oenologie

Pentru a viziona toate fotografiile din galerie dați clik pe poza principală și apoi folosiți săgețile laterale

 

Vidra se poate mândri cu doi academicieni care au studiat la școala din comună, respectiv Simion Mehedinți și Valeriu D. Cotea. Membru titular al Academiei Române din 1993, Valeriu D. Cotea s-a născut în satul Călimani, comuna Vidra, fostul județ Putna, pe 11 mai 1926. A decedat în urma unui stop cardiorespirator cu puțin timp înainte de ziua sa de naștere,la 26 aprilie 2016, la aproape 90 de ani. Academicianul a început cariera universitară în 1951 și a obținut doctoratul în agronomie în 1965. Din anul 1971 a devenit  profesor universitar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară ,,Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, a fondat și condus ”Centrul de Cercetări pentru Oenologie” de pe lângă Academia Română, cu sediul la Iași, a scris numeroase cărți și studii științifice, printre care ”Vidra – Poarta Vrancei”, a fost membru corespondent al unor Academii prestigioase din lume, laureat cu numeroase premii și distincții, cetățean de onoare al municipiului Focșani ș.a.. Valeriu D. Cotea își va avea locul de cinste peste tot unde și-a adus contribuția, în sufletele colegilor și studenților pe care i-a îndrumat, dar și în școlile care îi poartă azi numele.

Festivitatea de atribuire a numelui Valeriu D. Cotea

Manifestările de la Vidra de sâmbătă, 13 mai 2017, au fost organizate cu ocazia aniversării academicianului și 160 de ani de învăţământ la ,,Poarta Vrancei”, de către Școala Vidra, Asociația personalului didactic ”Simion Mehedinți”, familia Cotea, Primăria Vidra. La eveniment au participat membrii familiei Valeriu D. Cotea, fiul Valeriu V. Cotea și nepoții, decanul Facultății de Horticultură Iași, Lucia Draghia,  membrii comunității Vidra în frunte cu primarul comunei, Silviu Pintilie, cadre didactice născute la Vidra sau care au profesat la Școala din Vidra, cadre didactice și actuali și foști inspectori școlari din Focșani, în frunte cu inspectorul şcolar general Dorin Cristea ș.a. Un impresionant Te Deum a fost oficiat de 10 preoți, iar dezvelirea plăcii de marmură a fost făcută în prezența invitaților, organizatorilor și a directorului Școlii Vidra, Marius Pintea. ”Este o onoare deosebită să avem în preajma noastră atâția invitați de o reală valoare culturală și dorim mulți ani școlii, cu prilejul împlinirii a 91 de ani de la nașterea academicianului”, a spus directorul Școlii din Vidra, Marius Pintea, la dezvelirea plăcii de marmură. Oaspeții au putut vizita școala unde au fost amenajate o expoziție de carte, ”Valeriu D. Cotea”, în biblioteca școlii, și o expoziție de obiecte tradiționale sub portretul profesorului. Donații de carte au fost făcute de prof. univ. dr. Lucia Drăghia, de la Facultatea de Horticultură Iași, și de conducerea Colegiului Tehnic ”Valeriu D. Cotea” din Focșani, prin intermediul actualului director, Remus Paraschiv, și fostului director Florin Iamandi. Florin Iamandi a povestit, cu acest prilej, și istoricul atribuirii numelui colegiului pe care l-a condus, încă din timpul vieții academicianului, și câteva întâmplări frumoase alături de acesta. După ce au vizitat școala, oaspeții au semnat în cartea de onoare și au participat, apoi, la evocarea personalității academicianului în Sala Sporturilor ”Vasile Soare”, ziua încheindu-se cu un frumos program artistic oferit de elevii Școlii Gimnaziale Vidra și Corul Parohiei Irești. ”Este o onoare să avem printre noi invitați de marcă, oameni de cultură și de știință, reprezentanți ai unor instituții. Aceasta demonstrează, totodată, valoarea inestimabilă umană a academicianului Valeriu D. Cotea, născut și crescut în Călimanii Vidrei. Ne mândrim cu faptul că în comuna Vidra avem o școală în care au studiat doi academicieni, iar unul dintre ei să fie V.D. Cotea. Ar fi fost frumos să fie printre noi, mai ales că am avut șansa și onoarea să cunosc omul Valeriu D. Cotea care, în cuvinte simple și puține, transmitea enorm de mult. Mulțumim divinității că ne-a dat comunității un asemenea de maximă valoare”, a transmis primarul comunei Vidra, Silviu Pintilie, mulțumind totodată Consiliului local și membrilor familiei Cotea pentru implicarea în organizarea evenimentului reușit.

 

Academicianul Valeriu D. Cotea a aparținut școlii, Vrancei și Iașiului

 

După dezvelirea plăcii de marmură și atribuirii numelui școlii, au fost rostite cuvintele care au evocat personalitatea academicianului și contribuția sa în școala românească și în domeniile de specialitate. Au vorbit, în special, cei care l-au cunoscut mai mult, chiar în intimitate, membrii familiei și reprezentanți ai comunității locale și ai învățământului vrâncean și ieșean. Fiul academicianului, Valeriu V. Cotea, profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole Iași, promotor la Festivalului ProVino, a mulțumit tuturor pentru organizarea evenimentului dedicat tatălui său și școlii din satul în care s-a născut și a învățat. Totodată, prof.univ.dr. Lucia Drăghia, decanul Facultății de Horticultură, a apreciat că oameni ca Valeriu D. Cotea sunt puțini și asemenea celor ca domnia sa trebuie să aibă învățământul, școala și centrele de cercetare. ”Academicianul Valeriu D. Cotea a aparținut școlii, a aparținut Vidrei, a aparținut învățământului superior și a aparținut horticulturii. Suntem onorați să fim reprezentanți ai Facultății de Horticultură și să avem speranța că mai putem face ceva”, a spus decanul Facultății de Horticultură, Lucia Drăghia, care a menționat că a dat numele academicianului și unui laborator de horticultură din cadrul facultății și, de asemenea, a donat bibliotecii școlii volumul omagial ”Valeriu D. Cotea”.

 

Vrancea se poate mândri cu 30 de personalități academice

 

Personalitatea academicianului Valeriu D. Cotea a mai fost evocată de viceprimarul comunei, Nică Micu, de fostul inspector școlar Ioan Potop, de actualul director al Colegiului ”Valeriu D. Cotea” din Focșani, Remus Paraschiv, dar și de fostul director Florin Iamandi. Profesorul și publicistul Valeriu D. Anghel, mândru să poarte același prenume cu cel al academicianului, așa cum îi stă bine unui critic, nu a uitat să evoce pe toți cei care au trecut prin comuna Vidra și i-au făcut cinste, doi poeți mioritici, Dumitru Pricop și Constantin Ghiniță, dar și doi eroi, Vasile Chilian și Toma Cotea, străbunicul academicianului. Unul dintre organizatorii evenimentului, Conf. univ. dr. Costică Neagu, președintele Asociației ”Simion Mehedinți” Focșani, a vorbit despre istoricul Școlii Vidra și învățământului de la ”Poarta Vrancei Arhaice”, dar și despre un proiect care va fi finalizat cu ocazia centenarului Unirii. ”Proiectul «Personalități academice vrâncene» a fost lansat anul acesta și sperăm ca anul viitor, cu ocazia centenarului Unirii, să vă facem cunoscut faptul că, în actualul județ Vrancea, ce cuprinde și fostul județ Putna, s-au născut 30 de personalități academice, printre care 12 născuți în mediul rural. Am dorit să facem cunoscută tinerei generații câte ceva din cultura noastră”, a precizat și profesorul Neagu. Primarul comunei Vidra a anunțat, la finalul evenimentului, că pe data de 25 mai a.c., de Înălțarea Domnului, se va organiza o procesiune cu prilejul centenarului jertfei pe care Vidra o dă prin ”Grupul Chilian”, patru eroi vidreni care ajutau la trecerea soldaților români rămași sub ocupație germană, în timpul Primului Război Mondial. (A. TĂTARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.