Opinii

Procente, strategii si concluzii electorale

Corneliu Condurache
27 nov 2007 803 vizualizări
Dupa certificarea rezultatelor pentru alegerile europarlamentare din Vrancea pot fi formulate deja primele seturi de concluzii.Am vazut in aceasta perioada doua tipuri de campanii electorale.

Unul ar putea fi definit drept cel derulat "in umbra tabloului personalitatii aducatoare de voturi de la centru". Cum a fost cazul Partidului Democrat cu poza lui Traian Basescu, a Partidului Liberal Democrat defilind cu imaginea lui Teodor Stolojan, a Partidului Noua Generatie cu Gigi Becali scos in fata din aceleasi motive, a Partidului Romania Mare, bazindu-se pe tribunul Corneliu Vadim Tudor drept aducator de voturi, sau Partidului Conservator, punindu-si sperante in Dan Voiculescu si ale sale "antene". Cel de-al doilea tip de strategie de campanie derulat in Vrancea in ultima luna si aplicat duminica in practica fara prea mari scrupule politice sau de alta natura, a fost cel pe care l-am putea denumi "cu parul pe propriile structuri din teritoriu". El a fost materializat in judet pe parcusul zilei de 25 noiembrie de catre organizatiile vrincene ale Partidul Social Democrat sub conducerea lui Marian Oprisan si imitat cu consecventa demna de luat in seama de Nini Sapunaru si structurile Partidului National Liberal. Analizind cele doua feluri de tactici utilizate de formatiunile vrincene pentru a culege voturile alegatorilor din judet, din punct de vedere al eficientei, putem constata fara prea mari eforturi urmatoarele: Cei care au vazut formula cistigatoare in personalitati aducatoare de voturi, preferind in general campanii cuminti si civilizate, dar fara implicare prea profunda sau stridenta, desi au obtinut rezultate remarcabile in Focsani si-n alte citeva municipii vrincene, au picat sub media obtinuta de partidele lor la nivel national.

Este cazul PLD si PD Vrancea cu 6,04%, respectiv 27,86%, fata de 7,8% si 28,9% (ca sa nu mai vorbim de partidele ajunse sub pragul de 5% de intrare-n Parlament amintite la inceputul acestor consideratii). In acelasi timp, organizatiile PSD, respectiv PNL din judet, cu primari si alte persoane de vaza din structuri, ocupindu-se de transportul votantilor la sectii - lucru considerat de reprezentantii Pro Democratia "legal dar nu prea moral"!-, cu aceiasi edili prezenti pe linga alegatori chiar in ziua derularii scrutinului prin preajma circumscriptiilor de vot din comune, dar si cu alte "obiceiuri" la limita legii ori putin dincolo de ea, etalate evident pentru "propasirea electorala" a formatiunilor lor politice, au reusit procente situate binisor deasupra celor obtinute de partidele despre care-i vorba la nivel national (PSD Vrancea 36,96%; PNL Vrancea 19,54%, fata de 23% PSD respectiv 13,5% PNL la nivel national). In aceste conditii, o alta concluzie obligatoriu de tras ar fi aceea ca fara structuri solide, inclusiv in mediul rural si osul pus la bataie in campanie, dar mai ales in ziua alegerilor, e greu sa fii fruntas pina si in politica vrinceana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 50 minute, 56 secunde
Explicatia este simpla: campania electorala PD Vrancea se bazeaza in proportie de 99% pe imaginea lui Basescu. Acest lucru se repeta sistematic de cativa ani. Ar fi prea mult pentru Vraciu&Co sa isi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.