Opinii

Care era planul lui Băsescu?

Cristian Ghinea
5 oct 2007 544 vizualizări
Cred că dacă ar trebui să rezum într-o propozitie mandatul lui Traian Băsescu, aceasta ar suna cam asa: are o agendă bună si nici un fel de strategie prin care să promoveze această agendă. Motiunea căzută în Parlament a fost în primul rînd un esec al Presedintelui si cred că e momentul să respire adînc si să se gîndească unde vrea să ajungă, pentru că nu prea îi iese mare lucru.

întors din referendum cu legitimitate, dar fără putere reală, Presedintele avea acum o oportunitate să recistige influenta asupra politicilor guvernamentale, pe care a pierdut-o la ruptura de PNL. Influenta asupra politicii guvernamentale este miza oricărui om politic, inclusiv pentru presedinti, indiferent de bazaconiile pe care vi le indrugă unii care citesc ingust Constitutia. Un presedinte ales direct trebuie să aibă influentă asupra politicilor guvernamentale măcar pentru a fi reales, si asta au incercat si Ion Iliescu si Emil Constantinescu, care acum joacă rolul de virgine constitutionale.


Dar Băsescu a pierdut contactul cu puterea reală la ruptura de guvern, asa că mandatul său riscă să fie sterp, mai ales dacă asaltul politicienilor asupra DNA va avea succes. O fi frumos să te prezinti mereu pe post de Presedinte al poporului, care se opune oligarhiei, dar este ineficient.


Mircea Geoană i-a ridicat o minge la fleu prin depunerea motiunii. Ce a făcut Traian Băsescu? I-a pus bete in roate. Initial a declarat că in nici un caz nu il va numi premeier pe Geoană. De ce trebuia să spună asta fără să-l oblige nimeni? Oricum numirea premierului e un atribut al Presedintelui, deci de ce era nevoie să submineze pozitia lui Geoană in PSD tocmai cind acesta ii făcea un bine? A continuat pe această linie declarind că se gindeste să refacă dreapta, cu PD si PNL. Scenariu si iluzoriu, la cit s-au indirjit liberalii impotriva sa, si contraproductiv pentru că, din nou, a pus bete in roate motiunii, adică sansei sale de a avea un cuvint de spus in formarea unui nou guvern. în fine, a ajuns la guvern de uniune natională si la avertizări adresate unor parlamentari pe care ii stia ostili. Cind stii că unii sint destul de nervosi cit să te suspende, dar ai nevoie de votul lor, nu te apuci să le dai lectii, mai bine taci din gură.


Ce plan a avut Băsescu in legătură cu motiunea? Nici unul. Mai mult a incurcat apele. De fapt, nu doar că nu a avut un plan, dar nici măcar nu a stiut să profite de oportunitătile oferite de altii. Cine pierde clar din respingerea motiunii? Traian Băsescu. Cel putin, Mircea Geoană a demonstrat că are curaj, iar scorul a fost foarte strins. Marea tabără Iliescu "" Năstase a mobilizat doar citeva voturi. A fost destul cit să pice motiunea, dar insuficient cit să arate că Geoană e slab in partid. E mai bine să ai un plan si să ratezi la mustată decit să vorbesti incoerent si să nu stii ce vrei. Traian Băsescu este un politician bun, dar un strateg execrabil. Pentru inceput, ar face bine să stie cind trebuie să tacă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.