Opinii

Ce înseamnă presiune în tara lui Chiuariu?

Cristian Ghinea
14 sep 2007 655 vizualizări
Dacă vă mai amintiti, cînd Tudor Chiuariu a fost parasutat în functia de ministru al Justitiei, s-a apucat să pună cu botul pe labe procurorii enervanti pentru colegii săi politicieni. Că a fost vorba de lipsă de experientă, de lipsă de inteligentă sau doar de ordin de la partid, nici nu mai este important. Cert este că ne-am trezit peste noapte cu o variantă liberală a Rodicăi Stănoiu. Săracul politruc nu s-a prins că ceva s-a schimbat prin justitie, asa că a intrat cu picioarele în sistem.

Seful DNA, Daniel Morar, l-a reclamat pe ministru la Consiliul Superior al Magistraturii pentru că i-a dat niste telefoane nepotrivite imediat după instalarea in functie. Chiuariu i-a cerut lui Morar să-l tină la curent cu dosarele importante, să nu mai critice decizia Parlamentului de dezincriminare ale unor fapte penale si "să nu se mai apară cu dosare importante in presă in perioada referendumului". Martorii aflati cu Morar in cameră au relatat inspectorilor că acesta era "vizibil marcat", "surescitat" si "intr-o stare de vădită tensiune". Culmea este că si Chiuariu avea martori in birou, fosta directoare pentru relatia cu procurorii, care spune că ministrul vorbea "pe un ton ridicat si pe un fond de vădită enervare".

Avem deci continutul convorbirilor si martori. Din aceste scene, mi se pare că imberbul ministru incerca să pară Gigi Duru si să ii bage in cap procurorului de la bun inceput cine este seful. Nu i-a mers. Morar s-a plins la CSM. Inspectorii de acolo au desfăsurat o anchetă si au trimis raportul spre discutie in plenul Consiliului. în sedintă secretă, in prezenta ministrului si in absenta lui Morar, CSM a decis că nu e chiar asa mare tragedie si a scos unele fraze critice din raport. Apoi a tras concluzia că a ministrul a făcut "o anumită presiune", dar care nu a fost de natură să afecteze independenta procurorilor.

CSM introduce astfel o notiune foarte interesantă: presiunea fără presiune. Sau semipresiunea, dacă vreti. Totusi, mă frămintă o intrebare: ce anume ar fi considerat CSM că se ridica la rangul de presiune? Poate să-i stringă lui Daniel Morar degetele in usă? Sau atunci s-ar fi considerat că un procuror nici nu prea are nevoie de degete, asa că presiunea usii asupra degetelor nu ar fi fost de natură să-i afecteze activitatea. Exagerez putin, evident, dar doar pentru a expune logica defectuoasă a CSM. A spune că un ministru a făcut presiuni, dar nu genul de presiuni care ar putea timora procurorii, este ca si cum ai spune că Gigel a violat-o oarecum pe Didina. Dacă Daniel Morar nu a urmat obiceiul traditional al procurorilor in fata telefoanelor de la ministri - ciocu mic si joc de glezne "" ci a reclamat la CSM acest caz, asta nu inseamnă că ministrul nu a actionat abuziv. A făcut-o. Iar CSM, chiar institutia pentru care am cheltuit o multime de bani si timp ca să apere independenta justitiei, nu bagă in seamă violatorul si trimite victima la plimbare, spunindu-i ceva de genul "se mai intimplă, nu pune la suflet, trece".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.