Opinii

De ce nu merita Ion Iliescu o batrînete linistita

Cristian Ghinea
13 iul 2007 486 vizualizări
A aparut recent o carte care merita citita: Mineriadele - între manipulare politica si solidaritate muncitoreasca (Alin Rus, Editura Curtea Veche). O carte cum nu se putea mai potrivita acum, cînd vesnicul proces al mineriadei din 13 - 15 iunie pare ca e din nou blocat. în acelasi timp, o carte care pare a vorbi despre alta epoca, o epoca aflata la ani lumina distanta de Romănia care tocmai a intrat în Europa. Sa uitam totul? Sa lasam în urma istoria?

Tocmai cind citeam cartea l-am vazut pe Ion Iliescu la televizor vorbind despre UE. Cum UE este un club al tarilor bogate foste colonizatoare, cum democratia este buna numai pentru citiva bogati, cum proprietatea e buna tot pentru putini. Aproape ca am avut o senzatie de voma. Acest om nu s-a schimbat deloc, vorbeste la fel. Vremurile s-au schimbat, el nu. Daca ar fi dupa el, ar aduce iar minerii. Le-ar spune iar ca in dimineata de 14 iunie: "V-am rugat pe dumneavoastra, minerii, care sinteti grupati, organizati, sa va indreptati incolonati pe bulevard, pina la Piata Universitatii si s-o ocupati definitiv".


Ce s-a intimplat in Piata Universitatii? stim imaginile celebre. Cartea trece in revista si alte marturii paralizante. Iata una, a poetului Mihai Ursachi: "trupul adolescentului zvicnea inca spasmotic, mort aparent, dar loviturile echipei de ordine (ajunsa acum la 10 "" 12 persoane) continuau, ca niste ciocane pneumatice. O masina alba s-a oprit in fata grupului; soferul, un om in virsta voia sa stie ce se intimpla. Vai de capul lui: doi mineri l-au smuls afara si, cu un sut, l-au propulsat pe celalalt trotuar. Un miner a luat cheile si a deschis portbagajul. Altii au apucat de miini si de picioare trupul adolescentului, incercind sa-l indese in portbagaj. Locul era strimt; trosnind sec, au sucit membrele, gitul. în fine, l-au indesat, dar nu se inchidea capacul. Atunci, un miner voluminos, animat de o salbatica hotarire, s-a pus pe portbagaj, care s-a inchis intr-un zgomot de oase sparte". Indiferent de opinia pe care o ai despre ce a fost in Piata Universitatii, asemenea atrocitati nu sint scuzabile de nicio imprejurare.


Iar marturiile minerilor cuprinse in carte merg spre aceeasi concluzie: venirea la Bucuresti a fost organizata si facilitata de autoritati. Fiecare martor dintre participanti isi aminteste de "civili" necunoscuti imbracati in costume de miner noi, curate. "Civili" care au organizat transportul si au dirijat violentele la Bucuresti. Asta nu exclude faptul ca Iliescu si FSN erau populari in Valea Jiului si erau sincer sustinuti de mineri. Dar Iliescu a profitat de situatie pentru a pune fata in fata aceasta masa dezlantuita cu civilii care il contestau la Bucuresti. Nu el a ordonat direct atrocitati ca cea de mai sus, dar el le-a facilitat si i-a instigat si exact pentru asta este anchetat acum.


Merita Ion Iliescu uitarea? As intelege clementa pentru un batrin care in ultimul sau mandat a prezidat aderarea la NATO si finalizarea negocierilor de aderare la UE, chiar daca meritul sau este acela de a nu se fi opus. Dar clementa nu isi are locul aici. Ion Iliescu ne ride in nas. Nu l-am auzit spunind ca ii pare rau. Daca ar fi in aceeasi situatie, ar face la fel. Clementa poate sa vina abia dupa regrete. Iliescu nu merita o batrinete linistita.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.