Astăzi este sărbătoare: Sfinții Împărați Constantin și Elena - Sfinții care au scos creștinismul din catacombe
28.900 de vrânceni își serbează onomastica astăzi.
Creștinii ortodocși fac astăzi pomenirea Împăratului Constantin și a mamei sale Elena, cei care au oprit persecuțiile de peste 3 secole împotriva creștinilor, care făcuseră mii de victime în Imperiul Roman.
Originar din teritoriile care formează astăzi Serbia, Constantin este una din figurile controversate ale istoriografiei creștine, figurând în rândul sfinților pentru Biserică și în același timp fiind considerat un împărat asasin, pe seama căruia s-au pus mai multe crime împotriva propiilor rude. Marele merit al Împăratului este Edictul de la Milano din 313, prin care a scos religia creștină din rândul religiilor interzise în Imperiul Roman, transformând-o în religie acceptată. Prețul plătit a fost trecerea Bisericii Creștine în subordinea Statului Roman, împăratul fiind efectiv șef al Bisericii. Pentru împărat s-a amenajat în biserică un jilț special, iar împăratul, deși era un laic, intra și ieșea când vroia din altar, de unde a rămas până astăzi denumirea de „Ușile împărătești".
Tot Constantin a ridicat pe episcopi - până la el simpli slujitori, ca și preoții - la statutul de demnitar împărătesc, construindu-le palate și transformindu-i în "clasa conducătoare" a Bisericii creștine, statut pe care îl au și astăzi. Pentru scoaterea creștinilor din catacombe și eliberarea acestora din temnițe, Biserica l-a trecut în rândul sfinților și dacă ne gândim că viața fiecărei ființe este un dar divin, decizia Bisericii a fost una înțeleaptă și suprema recunoștință. În același timp, nu trebuie să uităm că împăratul a scos creștinii din temnițe, dar i-a legat definitiv de stat, Biserica devenind o anexă a statului.
Dacă Biserica i-a trecut pe Constantin și Elena în rândul sfinților, creștinii au acordat numele lor bisericilor pe care le-au construit, așa cum au făcut în Focșani, unde Sfinții Împărați sunt patronii fostei Capele Militare, ai bisericii negustorilor din Odobești și ai fostei Mănăstiri Mera. (Valentin Muscă)
Mii de Constantini și Elene în Vrancea
Peste 28.900 de vrânceni își serbează onomastica de Sărbătoarea Sfinților Mari Împărați Constantin și Elena, 14.600 dintre sărbătoriții de astăzi fiind femei. Astfel, avem în județ nu mai puțin de 8.077 Elene, urmate de cele cu numele de Lenuța - 2.913, Ileana - 2.734 și Constantina - 885. Dintre bărbați, majoritatea se numesc Constantin - 6.948, Costel - 3.184 și Costica 4.201.
Tuturor le dorim să se bucure la onomastică și să nu uite că împăratul Constantin este cel care a scos Biserica din catacombe, iar mama sa Elena este cea care a descoperit locul unde fusese răstignit Hristos și a ridicat Biserica Sfântului Mormânt. (R. M.)
Text republicat în Ziarul de Vrancea. Prima publicare 21 mai 2011