Evenimente speciale

Foto | Vrancea literară prezentă la Roman

Ion Apostu
26 oct 2023 2137 vizualizări

În vecinătatea Colegiului Național ,,Roman-Vodă” (colegiu cu blazon mușatin) din municipiul Roman, județul Neamț, în perioada 19 – 21 octombrie 2023, s-a desfășurat Târgul de carte ,,LIBRIS”, eveniment deschis oficial de  conducerea Camerei de Comerț Neamț - Mihai Apopii, conducerea Primăriei Roman - Leonard Achiriloaei, alături de Alexandru Mironov – scriitor, și Lucian Strochi – scriitor și critic literar.

Atmosfera acestui important eveniment a fost una minunată, specifică: Munți de cărți, edituri mari, scriitori importanți, cititori interesați de ultimele apariții editoariale, cititori interesați de anumite creații semnate de autori celebri sau mai puțin celebri. Personal, m-am simțit ca acasă, dat fiind faptul că majoritatea editorilor, scriitorilor, îmi era una cunoscută. Am întâlnit, cu această ocazie, romașcani de frunte, oameni apreciați de comunitatea din care fac parte, intelectuali de prim rang, oameni de la care ai ce învăța.

Protipendadei culturale locale, s-au alăturat elite culturale din Iași, Bacău, Brașov, Suceava, Galați, Vaslui, București și, cum era și normal, din Vrancea. Județul nostru a fost reprezentat de editura ,,Salonul literar”, editură păstorită de cunoscutul prof. Culița Ioan Ușurelu, cel care este foarte apreciat de lumea culturală moldavă și nu numai. După deschiderea oficială, a urmat o conferință cu titlul ,,Proiectul Milenium”, conferință susținută de cunoscutul scriitor și publicist, Maestrul Alexandru Mironov.

A continuat Editura CRIGARUX, cu lansări de carte:- Cristian Livescu - ,,Un veac de poezie românească. 1918 – 2018”. O carte colosală, și la propriu, și la figurat: 1850 pagini. Ca o mențiune, sunt fericitul posesor al acestui tezaur liric, o ditamai carte, o ditamai lucrare, o creație monumentală.

- Bogdan C.S. Pîrvu - ,,Avatarii lui Ibrăileanu”;   - Cristian Livescu - ,,Ion Creangă, explorarea unui miracol”.

 Au prezentat: prof. dr. Lucian Strochi, Aurel Ștefanachi – directorul Editurii ,,Tipo Moldova”, Cornel Paiu – directorul Editurii ,,Papirus Media” și Cristian Livescu – directorul Editurii ,,Crigarux”, unul dintre cei mai mari critici literari români, un literat, un erudit, un colos cultural.

 Începând cu orele 16:00, a avut loc lansarea cărții semnate de Pr. Dr. Aurel Florin Țuscanu: ,,Ținutul Romanului – Retrospective Culturale și Spirituale”. A prezentat însuși autorul, sala a fost plină de slujitori ai Domnului, lăudabil.

Între orele 17:00 – 18:00, Vrancea s-a făcut remarcată prin conferința cu titlul ,,Vrancea literară” și prin lansarea cărții ,,Șoapte aforistice”, ocazie cu care reputatul nostru profesor, cunoscutul nostru editor, scriitorul nostru de mare anvergură, d-l Culiță Ioan Ușurelu, a impresionat prin intervenția Domniei Sale. Am fost mândru că sunt vrâncean, oratorul nostru fiind la înălțime, așa cum se cere în astfel de momente (domia sa este stăpân pe arta oratoriei, are cuvintele la îndemâna minții, gestica-i este una care atârnă greu la rezultatul urmărit, persuasiune de netăgăduit!). Am fost martorul unei pledoarii întru ,,apărarea” scriitorilor vrânceni – menționați în ,,Antologia scriitorilor vrânceni”, antologie măreață, semnată de Domnia Sa -, aflând lucruri inedite despre academicienii vrânceni, despre Duiliu Zamfirescu și unele dintre personajele sale. Spre exemplu, Tănase Scatiu (al cărui fiu este Marele Academician Miron Simionescu Râmniceanu), lucruri neștiute de nimeni, în acea sală, dar puțini și în Vrancea, până la acel moment. Pe lângă intervenția domnului C.I.Ușurelu, a mai intervenit și Maestrul Lucian Strochi – este inutil să menționez cine este Domnia Sa! – confirmând într-un mod desăvârșit cele spuse despre ,,Vrancea literară”.

A urmat Maestrul Emilian Marcu, în stilu-i clar, concis. Domnia Sa a lansat cartea ,,Ajungă-i nopții spaima ei”. Au prezentat: Lucian Strochi, Petre Isachi, Emilian Marcu. Despre autor… despre Maestrul Emilian Marcu și creația dumnealui, nu se poate vorbi puțin, așa că nu cutez a emite păreri, nu mă aflu la înălțimea cerută de personalitatea autorului, nu mă aflu la nivelul cerut spre a face vreo remarcă asupra grandioasei sale opere literare.

A doua zi a început cu Editurile ,,Filocalia”, ,,Arco Iris” – lansări de carte. La orele 12:00, a conferențiat președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, Maestrul Dumitru Brăneanu. Conferința a avut titlul: ,,Nicolae Labiș – un destin tragic”. O prezentare absolut necesară, un moment necesar, care s-a pus stavilă împotriva alterării istoriei literare, care a readus în conștiința auditoriului imaginea reală a regretatului Labiș.

A urmat lansarea cărții cu titlul ,,Crimă sau sinucidere?”, un roman apreciat de critici, semnat de domnul Ioan Ouatu, roman pe care l-am primit cu autograful autorului, spre bucuria mea. Au prezentat: prof. dr. Lucian Strochi, prof. dr. Paraschiva Buciumanu, pr. Cornel Paiu. De precizat că, la Focșani, în cadrul Festivalului Internațional de Creație „Vrancea literară”, acest roman a primit Premiul Special al Juriului.

Nu știu în ce măsura a fost apreciat recitalul meu – Cântece de menestrel -, recital care a cuprins o seamă de romanțe, dar știu că recitalul ce a urmat – Măști albastre – a fost apreciat la justa-i valoare. O dovadă în plus că poeta și actrița Monica Manole nu se dezminte: Stăpânește excelent ceea ce face!

Între orele 15:00 și 16:00, Maestrul Lucian Strochi a uimit auditoriul, ca de fiecare data, așa cum numai Domnia Sa știe să o facă, prin conferința cu titlul ,,Literatura între sacru și profane” și lansarea cărții cu titlul ,,Cicatricea Curcubeului”. Atât spun, orice vorbă în plus despre conferința Domniei Sale, ar profana sacralitatea momentului!

A venit rândul domnului doctor Dan Gabriel Arvătescu: Conferință - ,,Istoria medicinei romașcane” și lansare de carte: ,,Un medic Italian în Principate: dr. Vafrino Marini (1823 – 1892). Omul și epoca sa”, Ed. Cetatea Doamnei, Piatra Neamț. A prezentat domnul dr. Dan Gabriel Arvătescu – membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, vicepreședinte al Societății  Naționale de Istorie a Medicinei – și Maestrul Lucian Strochi (din lipsă de spațiu… nu mai enumerăm titlurile Domniei Sale, iertată-mi fie gluma cu spațiul!)

Editura ,,Tipo Moldova” din Iași, a prezentat la standul sau… numai cărți de mărimea a doi bolțari, puși unul lângă celălalt! Despre cele prezentate de această editura, au vorbit: Lucian Strochi, Emilian Marcu, Aurel Ștefanachi – directorul editurii ,,Tipo Moldova” și Cristian Livescu – directorul editurii ,,Crigarux”.

Pr. Cornel Paiu – director editurii ,,Papirus Media” și președintele cenaclului ,,Clepsydra” din Roman, a conferențiat: ,,Introspecții poetice: Serghei Esenin – Drumul meu”. Așa cum ne-a obișnuit, Părintele Paiu a fost de toată isprava, impresionând, ca la fiecare eveniment la care participă, prin contribuția Domniei Sale. Pe durata spațiului de timp acordat Editurii ,,Papirus Media”, au lansat cărți și au prezentat următorii:    - Emilian Marcu - ,,Clipa de înveșnicire”, Ed. Doxologia, 2022;   - Neculai Muscalu - ,,Identitatea culturală a sufletului românesc. A.D. Xenopol despre limbă, istorie, tradiție, ca tezaur spiritual”, Ed. Academiei Române, 2022;

- Ioan Măzăreanu - ,,Cărțile și broșurile scrise de Ion Ionescu de la Brad – comentarii și citate”, 2023;   - Sebastian Cătănoiu - ,,Marile erbivore sălbatice dispărute din fauna României”, 2022;

- Ioan Uleanu - ,,Catrene cu boabe de cafea”, 2021.

 Sâmbătă, în ultima zi a târgului de carte, am avut imensa bucurie de a mă afla alături de cei care au participat la lansările de carte a editurii ,,Ararat”. Domnul dr. Emanuel Nazaretian – președintele Sucursalei Roman a Uniunii Armenilor din România, prin felu-i cunoscut, a reușit, și de această dată, să atragă atenția celor prezenți, evidențiind contribuția marilor personalități ale culturii românești, personalități de etnie armeană. Au susținut cele arătate de reputatul dr. Emanuel Nazaretian: Maestrul Lucian Strochi, Maestrul Emilian Marcu și prof. dr. Paraschiva Buciumanu.

Ultima… dar nu cea din urmă editură, ,,Eikon”, a avut ca moderator pe Valentin Ajder.

 Au avut loc scurte prezentări de carte, au lansat și cuvântat cu această ocazie importante nume ale literaturii române, personalități ale Uniunii Scriitorlor din România: Ion Fercu, Petre Isachi, Marius Manta, Viorel Savin, Oana Mihaela Savin, Christian Crăciun, Vianu Mureșan, Valentin Ajder.

Am plecat spre Focșani… mult mai bogat spiritual, emoția trăită cu ocazia acestui târg de carte urmărindu-mă multă vreme, ca de fiecare dată când plec din această așezare mușatină, plină de istorie și credință în Dumnezeu.

Ion  Apostu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.