Evenimente speciale

La Soveja

Ion Apostu
6 iun 2023 2130 vizualizări

Motto:

,,Luați seama, mame și soții! Pe cât de mare e menirea voastră, pe atât de mare trebuie să fie grija de copiii voștri, chiar din clipa dintâi a pregătirilor spre viață… De la voi pornește binele și răul.” – Simion Mehedinți

Cu voia Domnului nostru, sub chipul luminos și blajin al soarelui, la inițiativa revistei ,,13 PLUS”, revistei ,,SALONUL LITERAR”, Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România și muzeului ,,MIORIȚA – Soveja”, în zilele de 29 și 30 mai, anul în curs, la Soveja a avut loc un eveniment cultural… pe cât de frumos, pe-atât de necesar. Spun necesar pentru că fără astfel de evenimente, ne-am trezi, ca națiune, cu ,,buletinul expirat”, existând riscul știrbirii identității noastre milenare, dacă nu și mai rău: pierderea acesteia.

 La orele 11:00, în prima zi, am fost întâmpinați la biblioteca locală, care funcționează în incinta ,,Centrului cultural ,,SIMION MEHEDINȚI”, cu pâine și sare, așa cum se obișnuiește de multe veacuri pe plaiurile românești.

Evenimentul a debutat cu cuvântul de bun-venit al gazdei noastre, reputatul profesor de limbă și literatură română, figură emblematică a localității Soveja și a județului Vrancea, director al Fundației ,,MEHEDINȚI – MIORIȚA”, domnul Constantin MACARIE. S-a alăturat cuvântului de bun-venit și tânărul și dinamicul primar al localității Soveja, domnul Ionuț FILIMON, care a mulțumit celor prezenți pentru implicarea în viața culturală sovejană.  

 A urmat prezentarea invitaților din județele Bacău, Neamț și Vrancea, prin vocea domnului Culiță-Ioan UȘURELU – scriitor, redactor șef al revistei ,,SALONUL LITERAR”, director al editurii ,,SALONUL LITERAR”, membru al Uniunii Scriitorilor din România, după cum urmează: Doamna înv. Florica MACARIE, strănepoata marelui savant Simion MEHEDINȚI, domnii Dumitru BRĂNEANU – președinte al Filialei Bacău USR, Petre ISACHI – scriitor renumit și renumit critic literar, redactor șef al revistei ,,13 PLUS”, Ion DINVALE – poet și eseist, Mihai BOTEZ – doctor în filologie, Ștefan MUNTEANU – doctor în filozofie, Petru BOTEZATU – poet, Dan SANDU – prozator, Dan MOVILEANU – poet, Cornel GALBEN – prozator și director de revistă, Petru NICA – prozator, Costică Ștefănescu – poet, Adrian LUNGU – prozator. De asemenea, trebuie semnalată și prezența doamnelor Zenovia UȘURELU și Lăcrămioara APOSTU, persoane sensibile, soațe de ispravă, scriitoare trecute de multă vreme de episodul debutului. Pe lângă cei nominalizați… am fost și eu, cel care a încercat să rețină tot ce au emis iluștrii participanți.

Au fost patru lansări de carte: ,,Suburbiile somnului” – autor Dan MOVILEANU, membru USR, ,,Prietenocrația” – autor Dan SANDU, membru USR, ,,Prăbușirea din certitudini” – autor Ion DINVALE, membru USR, ,,Șoapte aforistice” – autor Culiță-Ioan UȘURELU, membru USR. Despre aceste volume de proză, poezie și aforisme,  comentat o parte dintre cei arătați mai sus, critici de o înaltă ținută literară, în drept să facă acest lucru, pe un ton flexibil, cu intervenții excepționale din partea celorlalți literați.

 A urmat vizionarea unui film documentar despre capodopera liricii populare, MIORIȚA, realizat în anul 1970, film prezentat de domnul prof. Constantin MACARIE, un film care ne-a purtat prin unele momente ale veșniciei păstorului mioritic. În partea a doua a primei zile, s-a vorbit despre marele nostru înaintaș, părintele geografiei românești, academicianul Simion MEHEDINȚI. Mi-a fost dat să aud lucruri știute și neștiute despre marele nostru savant, despre ceea ce a însemnat și înseamnă pentru știința românească și planetară, despre atrocitățile comise de unii comuniști împotriva colosului polivalent din Soveja, despre încercarea lor de a surpa, de a șterge tot ce a fost prea sus pentru ei: Intelectualitatea românească, spiritul românesc autentic.

 A doua zi a continuat cu discuții despre originile și semnificațiile MIORIȚEI, avându-i ca protagoniști pe aceiași oameni de litere. Dacă cineva ar fi înregistrat cele discutate, ar fi putut dărui semenilor un real izvor explicativ a ceea ce reprezintă MIORIȚA pentru neamul românesc. În treacăt fie spus, domnul prof. Culiță-Ioan UȘURELU a promis apariția unui articol în paginile revistei pe care o conduce, articol care va cuprinde, în întregime, cele dezbătute.   

Trebuie menționată remarca Maestrului Petre ISCAHI: ,,Ce păcat că toate acestea nu au avut loc în prezența unor elevi, unor tineri…

 A fost vizitat ,,Mausoleul Eroilor” din Soveja, a fost vizitat mormântul academicianului Simion MEHEDINȚI, a fost vizitat ,,Parcul bujorilor”, a fost vizitat muzeul ,,Miorița”. Impresiile și trăirile au fost la cote maxime, de neuitat.

Am plecat urmărit de vocea unui rapsod popular din Soveja, Ion CELMARE, rapsod plecat de multă vreme la cele veșnice: ,,Pe-un picior de plai/Pe-o gură de rai…

 Și, nu fără oarecare durere lăuntrică, mi-am adus aminte de cele spuse de marele nostru savant, Simion MEHEDINȚI, spuse consemnate în prefața semnată de domnul dr. Costică NEAGU (cel mai vrednic dintre cei care au luptat și luptă întru recunoașterea meritelor lui Simion MEHEDINȚI), la a V-a ediție (îngrijită de domnia sa) a CREȘTINISMULUI ROMÂNESC: ,,Neamul românesc nu va putea birui greutățile de azi, decât muncind mai mult și mai bine, decât cei care îl dușmănesc, și întrecându-i prin moralitate.”

Ion APOSTU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.