Evenimente speciale

Foto | Poveste de iarnă în travesti pentru copiii din Soveja

Constantin Macarie
10 nov 2022 922 vizualizări

  La noi românii sărbătorile iernii încep cu Nașterea Domnlui - CRACIUNUL și se termină cu naștere „Sfântului precurat al ghersului românesc” - MIHAI EMINESCU. Ambele sub semnul jertfei pentru creație: Hristos, sub semnul jertfei pentru  OM, ( „pentru a noastră mântuire”), Eminescu  sub  semnul jertfei pentru cuvântul care spune adevărul. ( „Unde voi găsi cuvântul care spune adevărul”.)

Și toate sunt prefațate  de SFÂNTUL NICOLAE - ocrotitorul copiilor - creație a lui Dumnezeu, pusă sub semnul purității, al inocenței, darurile și nuielușa fiind simboluri - răsplată și pedeapsă,  la 6 decembrie. Și de aici încep poveștile iernii cu farmecul lor, cu alaiul lor de datini ce  vorbesc de sufletul românului.

 Anul acesta povestea de iarnă a copiilor Sovejei, ca o prefață, a fost scrisă  de dr. Raluca Ioan,  senator de Vrancea,  care a jucat rolul principal în travesti, beneficiari fiind copii ai plaiului vrâncean  natal al  autorului acestei povești de iarnă a anului 2022.

Și nici nu  se putea mai nimerită alegere a acestui travesti în Moș Nicolae. Senator RALUCA IOAN,  doctor mamoș, cum se mai spune, vrânceancă, ea însăși este ocrotitor al copiilor. Dânsa este prima mângâiere a creștetului și a trupului copilului când vine pe lume, prin care alungă întunericul tainic al creării acestuia, dăruindu-i lumina binecuvântată a Domnului; îi dăruiește cu bucurie primul zâmbet care îl întâmpină și îl sfințește pe noul venit; este primul cântec de slavă adus vieții, rostit, ca o sfințire, ridicându-l spre lumina cerească : Mulți ani, copile!; este cea care i-l încredințează cu iubire, mamei în brațe, spre a-l lipi sânului hrănitor.

Așa că nu întâmplător, senator dr. RALUCA IOAN a ales această zi sărbătorească de Sfânt Nicolae, în care să cheme copii în capitala țării, loc de trudă a minții și gândului domniei sale, pentru buna rânduire a țării, a neamului - PARLAMENTUL ROMÂNIEI. Și a ales  copiii SOVEJEI, de astă dată, oferindu-le un DAR complet: excursie, vizite, daruri.

Și povestea de iarnă a început! A început nu cu A FOST ODATĂ, cum încep poveștile copilăriei, ci cu A FOST MARTI, 6 DECEMBRIE...Și a început cu invitația. O veste minunată pentru copiii Sovejei, unde ecoul de odinioară a excursiilor cu autocarul prin toată țara, al drumețiilor, al expedițiilor cu cortul și tarhatul în spate, la Sarmisegetusa, pe urmele lui Nică, ale Vitoriei Lipan, ale Mioriței și pe unde alte alocuri, s-au estompat de multă vreme. Obiectiv fundamental? Cunoașterea ca act al învățării: pe traseu, Bucureștiul, la parlament, la Muzeul Grigore Antipa și întâlnirea cu MOȘ NICOLAE, în chiar sala senatului, locul de muncă al doamnei senator dr. Raluca IOAN. Iar acolo darurile propriu-zise.

Și, în dimineața zilei de marți, 6 decembrie, chiar dacă cu posomoreală de iarnă în așteptare, dar cu soare în suflet,  cu „noaptea în cap” , cum spun sovejenii, 66 de învățăcei, de la Școala Gimnazială „Simion Mehedinți” Soveja, cu dascăli ai lor, prof Dana Maricica Bîtcă - director, prof. Nelu Napolion Toma, prof. Raluca Bunghez,  prof. Andreea Grigoraș și prof. Violeta Draghici au pornit la drum cu autocarele.  Prin fața ochiilor, în zori de zi, au defilat imagini, peisaje, orașe, pentru unii pentru întâia oară,  în cântec, în voioșie.

Și, curând, iată PARLAMNETUL!  Uimire! Uriașă clădire!, parcă auzeai gânduri plutind, peste zgomotul aglomerat al primei ore, a Bucureștiului. Și primi pași sfioși pe culoarele imense, pe urmele parlamentarilor... O primă lecție! Cu ochii alergând în necunoscutul, impresionantul spectacol arhitectural original al imenselor săli, copiii urmau drumul ghidului, la întâlnirea cu gazda. Undeva, unde nimeni nu știa, îi aștepta gazda de fapt, autorul poveștii.

- Bine ați venit, dragi copii! - a răsunat o voce caldă, mângâiați de privirea iubitoare și mai caldă a doamnei senator, care i-a întâmpinat alături de Ionuț Filimon, primarul Sovejei, „ căruia îi mulțumesc pentru munca de zi cu zi în slujba comunității pe care o reprezintă”a precizat doamna senator...Asigurată fiind, „că toți copiii au fost cuminți și silitori”, Moșul a dăruit fiecăruia câte ceva, spre marea bucurie a școlăreilor sovejeni. În final doamna senator a remarcat: „Energia și bucuria micilor sovejeni ne-au contaminat pe toți”.

Să fi pus MOȘUL  în punga de daruri și vreo mirabilă sămânță ce, peste ani, să rodească vreun parlamentar dintre ei!? Sau, de ce nu, chiar președinte de țară!? Nu știm. Dar cu certitudine, travestita în MOȘ NECULAI a pus un gând frumos de viitor de aur, românesc de mamă, de româncă de nădejde a țării ce acolo, la tribuna parlamentului, între oamenii Vrancei, ai Sovejei, caută soluții, elaborează strategii  specifice, pentru ca, prin ei copiii „ să facem din nou Soveja o PERLĂ A TURISMULUI ROMÂNESC,  o comunitate dezvoltată socio-economic, care să le ofere șansa de a munci, de a trăi și a-și întemeia o familie, ACASĂ, la SOVEJA”, spune în continuare doamna senator în comunicatul de presă trimis.

O lecție de civism, de dovadă de prețuire și de iubire pentru ei, copiii, le-a fost tinută acolo, la kilometru zero al legislativului românesc. Mai apoi, au mers cu darurile strânse la piept, în sala de mese a Parlamentului și, ca la adevărați parlamentari, mai mici e drept, li s-a servit o masă, la care dulciurile erau căutate cu ochi lacomi.

Cu sfială, bucuroși pe măsura evenimentului trăit în acest loc special,  purtând în suflet, parcă și ei, ecoul apropiatei vremi a colindelor, ritmul  horei mari, al sârbelor de acasă, nostalgia costumului popular sovejan, ecou-nostalgie ce m-a contaminat și pe mine, de departe, cu un pronunțat regret că nu i-au însoțit,( dar veni-va momentul),  copiii Sovejei și-au luat rămas bun de la minunata și ospitaliera gazdă, mamă și ea a două minunate fetițe - Maria și Smaranda, dar de suflet a foarte multor copii - senator dr. RALUCA IOAN, învitând-o la ei, ACASĂ,  în cuibul capodoperelor, între care MIORIȚA e  cea mai...

 Ieșind în larma străzii capitalei,  căreia i s-a adăugat cea a copilăriei sovejene, au mers la Muzeul Grigore Antipa, alt dar de la MOȘ NECULAI. Acolo o nouă lecție :  de științe ale naturii, unde pentru întâia oară au fost purtați în trecutul vieții planetare, au văzut viața unitară în diversitatea ei uriașă.  Și o lecție ecologică se va fi deslușit prin toate: SALVAȚI PLANETA, OAMENI, CEA MAI FRUMOASĂ STEA/ DE -AICI ÎN ALTĂ PARTE N-AVEM UNDE PLECA”.

Întregul dar oferit copiilor Sovejei, a fost e lecție de viață, desfășurată înafara clasei, o descoperire pentru mulți a lumii de dincolo de spațiul strâmt al uliței copilăriei, a satului; un îndemn de învăța să deslușească tainele lumii, să descopere valorile vieții, ale țării, cărora să li se aduge cu ale lor de ei create. Dar și un material didactic pentru dascălii școlii ce trebuie să le valorifice  în complexul proces formativ-educativ.

Și de atunci, totul a devenit  A FOST ODATĂ... a devenit amintire. O amintire frumoasă, inedită ce devine de acum un reper spirtual în istoria copilăriei puilor de sovejeni...

 MULȚUMIM, DOAMNA SENATOR, dr RALUCA IOAN, în numele întregii comunități sovejene, și pe acestă cale, al nostru foști oameni ai catedrei școlii sovejene.

A consemnat, profesor  Constantin Macarie, ce poartă la rever însemnul „FOST”, iar în inimă nostalgia vârsei copilăriei, a școlăreilor  mei FOȘTI și ei, ce nu m-au părăsit, nu mă părsesc sper, trăind cu amintirile muuultelor povești de vară, de toamnă, de iarnă, de primăvară ce au devenit demult „A FOST ODATĂ”, dar cărora, spre marea noastră bucurie, le mai adăugam și azi altele.

         


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.