Evenimente speciale

Foto | 8 Martie - Mărţişor  cu suflet pentru doamnele şi domnişoarele din Vrancea 

Janine VADISLAV
9 mar 2022 3351 vizualizări

Timp de o săptămână, florile sunt la mare căutare. Pregătite de florari cu multă dragoste timp de 7 luni, ele vor fi dăruite celor mai dragi fiinţe din viaţa noastră: mama, soţia, fiica, sora, prietena sau iubita. 

În Vrancea se pregătesc mii de flori, unele mai frumoase decât altele. În serele în care îşi dorm somnul de frumuseţe într-o linişte absolută, florarii au grijă să nu le lipsească apa, căldura, dar mai ales dragostea cu care sunt îngrijite. Una dintre doamnele celebre în Vrancea este Lavinia Lungu, care s-a născut şi a crescut într-o familie care a iubit întotdeauna florile. Preferatele ei sunt zambilele. Legenda spune că zambila s-a iscat din sângele frumosului Hyacinthus, fiul regelui Troiei, omorât din gelozie de Zephyr, zeul Vântului de Vest, cel care aduce primăvara. Zambila este floarea despre care se spune că-ţi  face primăvara mai frumoasă.

„Este o floare preferată şi de 1 şi de 8 martie pentru că este foarte parfumată. Sunt mai multe culori, în afară de clasicele culori alb, roz şi albastru, mai avem roşu, grena, un cărămiziu, un mov frumos şi plăcut, des la floare, foarte apreciat de cei care cumpără de la noi”.

Pentru cei care dăruiesc o zambilă, doamna Lavinia are şi un sfat.

„Zambila aşa trebuie cumpărată, mai boboc, ca să înflorească la fiecare în casă. Dacă o cumpărăm aşa, înflorită, ea nu va mai ţine foarte mult”.

O altă floare de primăvară, îndrăgită de toată lumea şi dăruită deseori, este Laleaua sau  Tulipa, originară din sudul Europei, nordul Africii şi Asia, din Anatolia şi Iran, până în China şi Japonia. În lume sunt aproximativ 150 de specii de lalele cunoscute şi peste 3.000 de varietăţi ale acestora. Chiar dacă acum ţara lalelelor este considerată Olanda, aceasta nu este nici pe departe ţara lor de origine. Numele de tulipa vine din persană şi înseamnă turban, care este forma florilor de lalea.

„Numele ei vine de la forma de turban, din persană. Soiurile noi, dinţată, cu margine colţurată, sunt foarte frumoase şi apreciate, mai ales cele în doua culori.”

Rahela, verişoara doamnei Lavinia, dă o mână de ajutor la treabă.

„Este o pasiune pentru mine şi, chiar dacă este o muncă titanică - deşi nu pare, este pe măsură şi răsplata. Florile ne bucură sufletul cu parfumul şi culorile lor”.

Singurul florar care aduce frezii în piaţă  spune ca din septembrie şi până în martie  îşi petrece timpul în seră, unde pregăteşte superbele flori, apreciate pentru parfumul lor suav.

Frezia, originară din sudul Africii, a fost adusă pentru prima dată în Europa la sfârşitul sec. XIX.

12 specii provin din Capul Bunei Speranţe - Africa de Sud, alte două provenind din Africa tropicală, una dintre ele având o arie de răspândire la nord de Ecuator, până în Sudan. Denumirea plantei datează din 1886 şi a fost atribuită în onoarea medicului german, Heinrich Theodor Freese (1795-1876) de către botanistul Christian Friedrich Ecklon (1795-1868). 

Florile sunt grupate în inflorescenţe decorative, în formă de spic unilateral. Sunt simple sau au formă de trompetă, sunt foarte delicate, colorate în diverse nuanţe pale de alb, galben, crem, portocaliu, roz, roşu, mov, violet, plăcut mirositoare, parfumul lor fiind asemănător iasomiei. 

„Ca producător, vin în fiecare an în timpul acestor sărbători de Primăvară, perioadă  în care se vând florile mele, se cumpără, se oferă persoanelor iubite, rudelor, prietenelor” spune Giani Nicolae horticultor din loc. Cîmpeneanca. 

- Ce înseamnă frezia pentru dumneavoastră? întreb.

„Un copil. Exact cum ne purtăm cu un copil, aşa ne purtăm şi cu o floare”. 

- Ce vă oferă ea în schimb? întreb

„Satisfacţie. Satisfacţia lucrului bine făcut.

Giani a făcut şi o urare tuturor doamnelor.

„Multă sănătate!”

La mulţi ani doamnelor, să fiţi sănătoase şi frumoase în fiecare clipă a vieţii dumneavoastră!” vă spun şi eu, Janine VADISLAV.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.