Local

Foto | „Aurul” verde al grădinarilor vrânceni pe piaţă de Paşti

Janine VADISLAV
18 apr 2024 2501 vizualizări
În Vrancea a început numărătoarea inversă pentru legumicultorii care vor ieşi pe piaţă cu trufandale, în acest an, de Paşti. Munca a început din toamnă, când au semănat în solarii tot felul de bunătăţi „verzi”, pline de vitamine si gust atât de bun de-ţi lasă gura apă. În satele vrâncene e tradiţie, să ajungă pe piaţă trufandale de cea mai bună calitate, mai ales de Paşti. Cheltuielile legumicultorilor au fost mai mari decât anul trecut aşa că se aşteaptă ca şi preţul la vânzare să fie mai ridicat. Dar, înţelegerea între cumpărător şi cel care vinde se decide tot în piaţă.Satul Bătineşti este renumit pentru legumele şi zarzavaturile care se produc aici unde solul este bun cu cel care-l munceşte, iar apa e la discreţie. Familia Vremeş se mândreşte cu bunicii şi părinţii care le-au lăsat moştenire această îndeletnicire. De la ei au învăţat tainele grădinăritului, care nu sunt puţine. Rezultatele se văd, solariile sunt pline, iar culturile arată de nota 10. În acest moment, pregătirile se fac pentru Sărbătorile Pascale de care ne mai despart cam două săptămâni. Ca de obicei, fiecare gospodar are pretenţia să vină cu o noutate, să surprindă, încât să-i crească numărul celor care aleg să cumpere de la el, sau de la o ea...

Nici n-a trecut bine Anul Nou că familia Vremeş. s-a şi apucat de treabă.

Avem salată, ridichi, mărar, spanac, rucola, lobodă, ceapă... Toate sunt naturale şi deosebit de gustoase”, spune doamna Nicoleta Vremeş.

- Care e secretul? întreb

Le dăm ce le trebuie, apă, căldură, dragoste şi, bine-nţeles, multă muncă. Fără dragoste nimic nu se poate face, spune doamna Nicoleta râzând. Deja am început să vindem lobodă, ridichile sunt aproape gata. Vindem foarte bine şi rucola sălbatică, este foarte aromată ... şi salata, şi baby spanac natural sută la sută, numai bun de folosit la salată. Eu aleg numai frunzuliţele astea mici, crude, proaspete. Este foarte valoros, foarte căutat şi apreciat. Vedeţi cât e de frumos...? ”

- Ce urmează? întreb. Faceţi o pauză?

Nici vorbă, ne grăbim cu castraveţii şi cu roşiile”, spune doamna Nicoleta.

Toate se vând ca pâinea caldă”. Familia are unicul aprozar din Focşani, care se numeşte „Grădina cu gust”, de care se ocupă Diana Ştefănică, fiica soţilor Vremeş, aprozar care merge foarte bine, fiind apreciat pentru calitatea produselor, întotdeauna proaspete şi gustoase. Cea mai bună vânzare e de Paşti.

- Ce caută cumpărătorii?

Caută spanacul, să facă cu miel, salata, ridichile, tot ce-i verde şi proaspăt, trufandale, acum este perioada lor”.

Soţii Vremeş au muncit 25 de ani în fabrică dar dorul de grădina lor i-a întors acasă. Nici lucrul la grădină nu-i uşor ...

Muncim tot anul, cu o pauză mică, între 15 dec.- 15 ian., asta e vacanţa noastră” spune domnul Gheorghe Vremeş.

- Acum vă pregătiţi pentru Paşti...

Pentru Paşti, da, ăsta-i sezonul cel mai bun”.

Soţul doamnei Nicoleta este mândru de ceapa lui, de care are grijă ca de un copil, de la pus în brazdă şi până ajunge în piaţă.

La noi, satul a fost de cepari, din moşi strămoşi. Aici s-a produs cea mai bună ceapă de apă din judeţul Vrancea.”

- Cum aveţi ceapa anul acesta? întreb.

„Bine, mulţumesc, bine.”

- Iese de Paşti? întreb.

Iese, iese de Paşti!”, mai spune domnul Vremeş râzând.

Mai la vale, în satul Făurei, domnul Iulian Gheorghiţă, un alt grădinar de top, pregăteşte marfa pentru Paşti.

De Paşti ieşim cu castraveţi, cresc mai repede, sunt mai timpurii faţă de tomate. Castraveţii pe care-i cultivăm noi sunt foarte gustoşi, rezistenţi la transport, cu o textură şi o culoare deosebită”.

- La ce preţ vă aşteptaţi?

Ne aşteptăm la 5 lei/kg”, mai spune domnul Iulian Gheorghiţă, din satul Făurei.

După castraveţi urmează roşiile pentru care legumicultorii sunt susţinuţi de stat cu un ajutor de 1500 euro/ 1000m.p., spaţiu protejat.

La Tomată avem 60 de beneficiari înscrişi, dar înscrieri se pot face până pe data de 10 mai 2024”, spune domnul Ticu Costandache, directorul Direcţiei Agricole Vrancea.

- Până când trebuie să ţină cultura de roşii înfiinţată? întreb

Până la primirea banilor”.

Conform proiectului, banii vor intra în contul legumicultorilor în iulie 2024. ( Janine VADISLAV)

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.