Brand voice

Galerie foto | Ocolul silvic Focșani și Asociația Ecoassist au plantat la Arva 2000 de goruni

Janine VADISLAV
18 nov 2019 4198 vizualizări

Pe graniţa dintre localităţile Broşteni şi Mera, din DN2M se desface la dreapta un drum forestier  pe care, de 25 de ani, de când bat drumurile Vrancei, n-am intrat niciodată. Dar vorba românului „niciodată să nu spui niciodată”! Sâmbătă, la invitaţia Ocolului Silvic Focşani, am ajuns într-o zonă absolut superbă, ca sufletul celor care, cu mic cu mare, au ieşit să facă o treabă extraordinară, îmbogăţind pădurea cu 2000 de puieţi de gorun. „Făptaşii” sunt cei de la Ocolul Silvic Focşani şi oaspeţii lor, 100 de voluntari  din Oneşti, jud. Bacău, care au plantat, „fapte bune”, adică puieţii produşi în pepiniera de la Dumbrăveni.

Totul a început de dimineaţă când, cei de la Ocolul Silvic Focşani, matinali şi gata de treabă - cum îi ştiu de ani buni - au ridicat tabăra în punctul Arva, pregătiţi să-şi întâmpine oaspeţii cu o cafea fierbinte. Vremea bună, solul nici prea uscat, nici prea îmbibat de apă, temperatura ca de primăvară, atmosfera plină de veselie şi poftă de muncă au  făcut- vorba românului - toţi banii! Gazdă primitoare, ing.dr. Ionuţ Duţă, şeful Ocolului Silvic Focşani, pregătise deja puieţii şi găleţile cu apă.

Poate vă întrebaţi unde anume am fost? În Unitatea de Producţie 7 Arva, Unitatea de Amenagistică 44 unde, în parteneriat cu Asociaţia „EcoAssist”, s-a organizat o acţiune prin care, într-un gol de pădure de 0,3ha, s-au plantat 2000 de puieţi de gorun.

„Această iniţiativă este parte a unui proiect amplu de împădurire pe bază de voluntariat, numit „Plantăm fapte bune.” Gorunii pe care îi vom planta sunt ideali pentru această zonă, acesta fiind tipul fundamental de pădure. La această acţiune vor fi alături de noi 100 de voluntari de la o firmă din Oneşti şi, pe această cale, vreau să le mulţumesc pentru spiritul civic de care dau dovadă. Acţiunea de astăzi, organizată cu sprijinul partenerului nostru Asociaţia „EcoAssist”, din Bucureşti, implică multe activităţi, foarte multe pregătiri. Vom beneficia şi de un instructaj  pe linie de SSM (activităţi de prevenire şi protecţie, securitate şi sănătate în muncă - SSM). Vom avea 4 specialişti în domeniu care vor face instructajul înaintea începerii lucrărilor. Vom avea şi un asistent medical, care va supraveghea în permanenţă, să nu avem evenimente neplăcute. Având în vedere că este o zi superbă, cu  siguranţă va fi o acţiune reuşită, ne-a spus  dr. ing. Ionuţ Duţă, şef Ocol Silvic Focşani.

La ora 10.00 au sosit voluntarii care au făcut tot drumul de la şosea şi până la locul de împădurire, pe jos.

- De unde veniţi, întreb o doamnă toată numai un zâmbet.

„De la Galaţi, am auzit de această acţiune şi, bine-nţeles că am vrut să fim şi noi parte din tot ce se-ntâmplă. Suntem obişnuiţi, am mai fost şi anul trecut, am primit cu entuziasm şi de data aceasta”.

- De obicei cum e atmosfera?

„Foarte caldă, prietenoasă, toţi sunt dornici să facă treabă. De asta am şi venit. De-a lungul anilor se tot taie, iar de plantat mai puţin. În astfel de cazuri chiar avem nevoie  de acţiuni de acest gen, pentru a da şi noi ceva pădurii”.

- E vitală pădurea?

„Da, pentru că nu putem respira nici bani, nici alte materiale, avem nevoie de oxigen”, ne-a spus Claudia Maxim, din Galaţi.

Tot de la Galaţi  a venit o altă doamnă cu instrucţiuni precise. Dar, acest fapt n-o va împiedica să se bucure de tot ce se-ntâmplă la Arva.

„Am fost invitaţi să instruim voluntarii înainte de a începe acţiunea. Ieşim în natură şi încercăm să compensăm răul făcut de alţii, plantând „fapte bune”, spune şi Andreea Lungu.

Momentul de „acum bem o cafea” n-a durat mai mult de 10 minute, după care s-a trecut la treabă. Am o curiozitate, cine sunt cei 100 de voluntari?

„Venim din Oneşti, ne-am hotărât astăzi să plantăm 2000 de puieţi. Este al 4-lea an de când facem asta cu cei de la „Plantăm fapte bune în România” şi al 5-lea de când plantăm în România. În total avem peste 1 milion de puieţi plantaţi în Polonia, Ucraina şi România. Anul trecut şi acum doi ani am plantat  la Moineşti. Am fost în primăvară si am revăzut plantaţiile, arată foarte bine...”

- Aţi avut mână  bună, zic.

„Noi zicem că da, s-au prins în proporţie de 90 şi ceva la sută. Este prima oară când plantăm în Vrancea, în schimb, din judeţul Vrancea ajunge destul de multă marfă la noi în fabrică. Este o zi minunată, este un teritoriu pe care noi îl cunoaştem foarte bine”.

- De ce faceţi voluntariat?

„Pentru că ne dorim să întoarcem mediului ceea ce, practic, luăm noi: suntem producători de parchet şi folosim stejar şi atunci ne dorim să dăm înapoi tot stejar”, ne-a spus Ramona Babias, de la Fabrica de Parchet, din Oneşti.

Zâmbitor, energic, în 7 locuri odată, dacă s-ar putea, ing. silvic Mihai Enescu este peste tot, preocupat de tot ce se-ntâmplă în jurul său.

„Plantăm fapte bune în România”, spune în loc de bună ziua.

- De ce, aici? întreb.

„Este o zonă în care e nevoie să plantăm puieţi de gorun, o specie foarte importantă pentru pădurile noastre. Din punctul meu de vedere, şi nu numai, orice acţiune este binevenită. Noi, la „Plantăm fapte bune în România”, am început proiectul în 2011. Chiar şi astăzi mai avem alte 3 acţiuni în paralel, unde sunt colegii mei. Aici, la Focşani, este prima dată dar, cu siguranţă nu va fi şi ultima”.

- Cum vi se pare zona?

„ Zona este superbă, ieri am comandat ploaie, azi am comandat soare, este fix ce ne trebuie pentru o acţiune de plantare reuşită”.

- Cum sunt partenerii dumneavoastră?

„De încredere, oameni muncitori. Abia aştept să mă-ntorc la ei. Avem acţiuni în 35 de localităţi, din 22 de judeţe, cu peste 220 ha plantate. Vom ajunge la 1 milion de puieţi plantaţi cu voluntari. Avem nevoie de pădure cu toţii, ne dă în primul rând materialul lemnos. Iubim ciupercile, fructele de pădure (s.a.m.d),ori toate se-ntâmplă într-un ecosistem forestier. Ne dorim să creştem această acţiune cu voluntarii la nivel naţional. De altfel, cererea voluntarilor de la lucra cu  noi este foarte mare”.

- Ce-i motivează? întreb.

„ Cred că simplul fapt că petrec timpul cu colegii, plantează şi pot vedea peste ani ce-au făcut acum”, a mai spun ing. silvic Mihai Enescu, al cărui entuziasm este molipsitor.

Cum a fost ziua la pădure? Specială. Am cunoscut o lume dornică să trăiască în armonie cu natura, cu tot ce ţine de ea, cu norul de ceaţă care a plutit toată dimineaţa deasupra înălţimilor, coborând apoi printre trunchiurile de arbori înşiraţi ca soldăţeii pe culme, alunecând apoi spre poale de pădure, plutind alene deasupra drumului pe care veneau voluntarii, acelaşi drum pe care s-au întors la şosea după ce-au terminat lucrul... Seara a coborât lin peste o pădure mai bogată cu 2000 de copăcei, subţirei, nu prea înalţi, cu frunzuliţe zgribulite, aliniaţi  pe pantă...

Oamenii aceia ştiu de ce...

Ocolul Silvic Focşani  administrează o suprafaţă de 22.000 ha fond forestier public al statului şi 7000 ha fond forestier privat. Sunt suprafeţe foarte variate de fond forestier de la răşinoase, amestec de foioase, până la arborete de plop în Lunca Siretului. În fiecare an Ocolul Silvic Focşani desfăşoară ample acţiuni de împădurire  şi completări necesare în suprafeţele de fond forestier, din vârful Goru, punctul cel mai înalt din Vrancea, până în lunca Siretului.(Janine VADISLAV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.