Ferma pomicolă de la Precistanu a omului de afaceri vrâncean Florin Păltinuș își continuă dezvoltarea cu fonduri europene
Începând din 2014, omul de afaceri vrâncean Florin Păltinuș și-a extins a domeniul de activitate pentru firmele sale, de la construcții spre sectorul agriculturii. Astfel, în satul Precistanu, comuna Garoafa, Pâltinuș a demarat noul său business. Acesta a înființat o livadă modernă pe o suprafață de 45 de hectare, compusă, în principal, din diverse soiuri de măr – pe 20 de hectare, precum și cireș – 10 hectare, cais – 10 hectare și gutui – 5 hectare.
„Livada noastră a luat ființă în aprilie 2014, putem spune că este oarecum tânără. Este o livadă de tip superintensiv, cu o suprafață de 45 hectare în sistem olandez, care presupune un sistem ultramodern de monitorizare și control denumit sistem de fertiligare. Producem, sortam și ambalăm anual circa 2.500 de tone de fructe. Investițiile totale, atât în livadă, cât și în unitatea de depozitare și procesare fructe, se ridică la peste 6.000.000 euro, însă cel mai important aspect este sufletul pe care echipa noastră îl pune în dezvoltarea și creșterea acestei investiții. Aici, la ferma, tot colectivul societății noastre este acasă”. Așa își carateriza, pentru stiriagricole.ro, Florin Păltinuș, administratorul fermei pomicole „deLivadă”, noua sa afacere în 2016.
Pentru a realiza această investiție, administratorul fermei pomicole a reușit atunci să acceseze și fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, pentru a construi un depozit modern cu o capacitate de 2500 de tone și 13 celule de refrigerare. Investiția a fost completată cu o linie de sortare, calibrare și ambalare pentru fructe și legume și cu o linie de prelucrare pentru sucurile de fructe cu umplere aseptică.
„Instalaţia de fabricare a sucului are o capacitate de procesare de 1.000 de kilograme de fructe pe oră, iar randamentul acesteia variază în funcţie de tipul fructului şi de conţinutul de lichid din acesta“, a precizar recent Florin Păltinuş citat de zf.ro.
Compania omului de afaceri vrâncean Florin Păltinuș livrează mai departe fructe şi sucuri sub brandul ”deLivadă” către clienţi precum Kaufland, Lidl, Profi şi Carrefour.
În 2021 compania fondată de Florin Păltinuş a implementat un proiect de circa 3 mil. euro, cu fonduri europene, pentru dezvoltarea unităţii de depozitare şi procesare a fructelor. Proiectul presupune extinderea depozitului de fructe existent la o capacitate de 5.000 de tone, faţă de 2.080 de tone cât are în prezent.
Alte informații interesante despre ferma pomicolă de la Precistanu a lui Florin Păltinuș
Unitatea de depozitare și procesare fructe a fermei pomicole din Precistanu este dotată cu 13 incinte frigorifice echipate cu instalație de atmosferă controlată (instalație de ultima generație ce permite păstrarea fructelor pe perioade de timp îndelungate), o instalație de sortat, calibrat și ambalat fructe utilizând diferiți parametrii de sortare și ambalare (culoare, greutate, diametru, pungă, ladiță, cutie de carton, caserolă, boxpalet) și o instalatie de procesat fructe în vederea obținerii de sucuri și nectaruri naturale cu ambalare aseptică.
În ceea ce privește procesul tehnologic acesta se desfășoară în felul următor: fructele sunt atent selectate și culese în dispozitive speciale pentru cules pentru a preveni deterioararea acestora datorită loviturilor, după care sunt depozitate în boxpaleți cu o capacitate de 320 kg. Aceștia din urmă, din livadă, ajung fie în celulele frigorifice unde sunt depozitați și păstrați pentru perioade îndelungate de timp (combinând temperatura de refrigerare cu tehnologia atmosferei controlate), fie direct pe linia de sortat, calibrat și ambalat unde fructele care corespund standardelor de calitate sunt spălate, lustruite, uscate și ambalate.
„Vrem să menționăm faptul că unitatea de depozitare și procesare fructe dispune de cea mai nouă linie de sortat fructe, linie ce poate sorta fructele folosind diferiți parametri de sortare (culoare, diametru, greutate) în vederea atingerii unui nivel ridicat de calitate al fructelor livrate care să răspundă exigențelor clienților noștri și care să ne ajute să pătrundem în inimile consumatorilor. Fructele care nu corespund acestor standarde de calitate sunt trimise către linia de producție sucuri și piureuri din fructe pe care societatea noastră o deține. Aici acestea sunt atent selectate, spălate, tocate-mărunțite și presate, rezultatul acestor operațiuni fiind sucul de fructe natural, fără adaosuri de apă, zahăr sau conservanți. Procedeul de conservare al acestui suc este pasteurizarea la temperaturi înalte urmat de răcirea bruscă și ambalarea aseptică la rece folosind instalații și echipamente ce îndeplinesc cele mai exigente standarde de igienă și calitate impuse de legislația națională și Comunitară”, explica administratorul fermei pomicole deLivada citat stiriagricole.ro în martie 2016 .