Brand voice

Deputat PSD Vrancea, Elena Stoica: Strategia națională de sănătate, un pas important pentru îmbunătățirea stării de sănătate din România

Ziarul de Vrancea
31 oct 2023 808 vizualizări
Elena Stoica, Deputat PSD de Vrancea
Elena Stoica, Deputat PSD de Vrancea

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul condus de PSD a aprobat mai multe proiecte strategice de interes național referitoare la administrarea și dezvoltarea domeniului sănătății.

Este vorba de trei strategii care definesc prioritățile din sănătate pentru următorii șapte ani, nu doar în ceea ce privește acordarea asistenței medicale și evoluția sănătății publice, ci și punctual, în ceea ce înseamnă programele sectoriale împotriva infecțiilor spitalicești, al rezistenței la antibiotice și de vaccinare.

Strategia națională de sănătate 2023-2030 este corelată cu toate celelalte planuri sectoriale, de la Planul național de control al cancerului, la Strategia pentru boli cardiovasculare și cerebrovasculare. Documentul își propune îmbunătățirea indicatorilor stării de sănătate din România, inclusiv creșterea duratei de viață a românilor, deziderat realizabil prin dezvoltarea programelor preventive, precum și prin implicarea activă a medicilor de familie.

Strategia națională de sănătate mai vizează o schimbare importantă a fluxului operațional, în sensul transferării responsabilității îndeosebi către serviciile ambulatorii, centrele medicale ambulatorii, centrele comunitare și cabinetele de medicină de familie. Toate aceste entități vor avea rolul bine stabilit atât de a emite diagnosticul, cât și de a oferi tratamentul corespunzător pacienților. Această soluție va apropia în mod exponențial serviciile medicale de pacienți, pe de o parte și va asigura sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate, pe de altă parte.

Nu în ultimul rând, strategia are prevederi specifice referitoare la asigurarea rezilienței sistemului de sănătate, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al resurselor umane. Conducerea PSD a Ministerului Sănătății își mai propune, de asemenea, prin implementarea noii strategii, creșterea colectării fondurilor la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, o prioritate a actualului Guvern.

Strategia națională de sănătate națională pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale și combaterea fenomenului de rezistență la antimicrobiene în România se referă la limitarea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și a rezistenței la antimicrobiene. Acest document multisectorial prevede realizarea unor acțiuni caracteristice, care prevăd, între altele, intensificarea monitorizării și combaterii bacteriilor multirezistente, care s-au înmulțit exponențial din cauza poluării. De asemenea, vor fi dezvoltate și multiplicate laboratoarele de microbiologie la nivelul spitalelor, ghidurile de bună practică în domeniul microbiologiei, epidemiologiei și prescripției de antibiotice, precum și sesiuni de pregătire a personalului din spitale, cu finanțări inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ținta strategiei este cunoașterea cu exactitate a amplorii fenomenului infecțiilor din unitățile spitalicești, astfel încât să poată fi luate măsuri preventive, pentru a fi evitată apariția unor focare.

 Cea de-a treia strategie, referitoare la campaniile de vaccinare derulate până în anul 2030, are drept obiective principale desfășurarea unor activități corecte de informare, precum și asigurarea resurselor optime pentru vaccinare. Conducerea Ministerului Sănătății își propune astfel să controleze incidența bolilor transmisibile și a celor neinfecțioase care pot fi prevenite prin vaccinare. Totodată, atingerea unui procent cât mai mare de vaccinare a populației va conduce la diminuarea riscurilor de îmbolnăviri, mai ales în rândul copiilor și tinerilor.

Toate aceste strategii își propun ca România să-și păstreze poziția de țară fără poliomielită, fără epidemii de rujeolă și rubeolă, o țară sigură din punct de vedere sanitar, cu servicii de asistență medicală de calitate și accesibile oricărui român.

 

Deputat PSD ELENA STOICA,

Circumscripţia Electorală nr. 41 VRANCEA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.