Tineret în (Re)Acțiune

O Românie mizerabilă

Clubul de jurnalism Tineret în (re)acţiune
13 iul 2017 4778 vizualizări

Stau de câteva minute și mă gândesc cum să încep această povestioară. Despre ce? Despre mersul cu trenul și despre situația gărilor din România, care este, de altfel, foarte tristă.

     

        Pe 6 iulie am plecat spre Constanța către festivalul Neversea 2017, unde m-am numărat printre voluntari. Cinci ore pe drum nu mi s-a părut foarte mult, fiind entuziasmat că voi schimba decorul și îmi voi vedea artiștii preferați. Și nu am fost dezamăgit de festival. La întoarcerea de la mare însă a fost cu totul și cu totul diferit: drumul a fost mult mai lung, de șapte ore și jumătate, iar condițiile de transport au fost altele. De toaleta din tren nici nu vreau să mai spun, cu toții știm cât de murdară și infectă este. Dar mare mi-a fost surpriza când am oprit în gara din Făurei (județul Brăila) și m-am așezat pe un scaun să-mi aștept următorul tren. De când m-am așezat mi s-a părut că scaunul avea să se rupă cu mine. Dar, de fapt, acel scaun era printre singurele lucruri din gară care a rezistat și încă poate fi folosit de călători. Acel scaun era, de fapt, o excepție deoarece multe altele erau rupte sau chiar inexistente în ceea ce îndeobște numim gară.

        Cel mai mult am fost surprins când am intrat în baia stației CFR. Ușile nu se închideau, nu exista hârtie igienică (lucru rar în multe toalete publice din țara noastră), iar apa de la chiuvetă se scurgea direct într-o găleată ce trebuia schimbată de fiecare dată când se umplea cu apă murdară. De asemenea, pereții erau murdari, mâzgăliți și plini de cuvinte obscene, geamurile sparte, iar caloriferele, cel mai probabil, nefuncționale. Dar noroc că este vară și nu avem nevoie de mai multă căldură decât este deja.

În asemenea condiții, să tot cumperi bilet și să te tot plimbi cu trenul prin țară!

 

Dănuț Iordăchescu este elev al Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” Focșani și activează în cadrul Clubului de jurnalism “Tineret în (re)acțiune”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.